Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - iul. 9 2015
Ştiri pe scurt

Avocatul Poporului urechează CNAS

 

Avocatul Poporului (AP) a cerut CNAS să urgenteze introducerea noilor terapii pentru hepatita C. Casa a primit din partea AP recomandarea să ia măsuri imediate de aplicare a prevederilor OUG nr. 12/2015 referitoare la încheierea contractului între unul din deţinătorii autorizaţiei de punere pe piaţă a noului produs pentru tratarea hepatitei C şi CNAS. Iniţiativa AP este motivată şi de faptul că CNAS nu a prezentat şi o „Foaie de parcurs“ privind implementarea noului program în condiţiile intrării în vigoare a ordonanţei, explică instituţia într-un comunicat de presă transmis miercuri. În prima jumătate a anului, AP a primit în jur de 40 de petiţii ce reclamau lipsa de reacţie a autorităţilor cu privire la introducerea inovatoarelor în tratamentul bolnavilor cu hepatita C. Instituţia s-a sesizat, prin urmare, din oficiu, şi s-a adresat, pe rând, Ministerului Sănătăţii, Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale şi CNAS. În mai, AP a solicitat CNAS un raport detaliat cu privire la stadiul implementării noului program pentru tratarea acestei patologii, inclusiv o „Foaie de parcurs“ pentru acest proces. Casa nu a transmis foaia de parcurs, motiv pentru care AP revine cu recomandarea de accelerare a procesului. Conform estimărilor CNAS, aproximativ 5.000 de pacienţi cu hepatită C ar trebui să beneficieze de noile terapii. (A. N.)

 

Programe noi pentru bolnavii în stare critică

 

    Bolnavii în stare critică beneficiază, începând de la 1 iulie, de patru noi programe de finanţare a consumabilelor pentru tratarea unor afecţiuni critice. Primul program care se adresează acestor pacienţi este achiziţionarea din bugetul Ministerului Sănătăţii a consumabilelor pentru intervenţiile endoscopice de urgenţă. Ministerul va finanţa şi achiziţia consumabilelor pentru icterele mecanice neoplazice, a protezelor sau stenturilor esofagiene. Şi pacienţii cu boli vasculare periferice sunt beneficiarii unui program care a intrat în vigoare tot la data de 1 iulie. Consumabilele necesare tratamentului endovascular vor fi de asemenea achiziţionate de stat, încurajându-se astfel abordarea minim invazivă a afecţiunilor vasculare periferice. Se vor evita astfel, din ce în ce mai mult, intervenţiile chirurgicale deschise, în cazul acestor afecţiuni. Aceste noi programe vin în completarea celor cinci acţiuni de finanţare a consumabilelor şi medicamentelor, lansate anul trecut pentru pacienţii în stare gravă cu infarct miocardic, tulburări de ritm cardiac, accident vascular cerebral sau fracturi. Tot la data de 1 iulie au fost adoptate noile preţuri ale medicamentelor, scăzute cu până la 20%. România va avea cel mai mic preţ la medicamente, afirmă ministrul sănătăţii, însă preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România atrage atenţia că în urma acestei măsuri este posibil ca 1.200 de medicamente ieftine să dispară de pe piaţă, nemaifiind rentabilă producerea lor. (O. R.)

 

Strategie antisuicid

 

    În România, incidenţa cazurilor de suicid la tinerii de 15–19 ani este cu 50% mai mare decât media europeană, iar la categoria de vârstă 50–54 de ani îi depăşim pe europeni cu 21%, spun cifrele oferite de Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie (ARPP) şi Asociaţia Română de Prevenţie a Suicidului (ARPS). Mai mult de trei decenii, România nu a trimis date despre sinucidere către organismele internaţionale, inclusiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii: „Înainte de Revoluţie, în momentul în care României i s-au cerut datele despre sinucidere, s-a răspuns cum că românii sunt o naţiune atât de sănătoasă încât nu ne interesează această problemă a sinuciderii“, explică Doina Cozman, preşedinta ARPS, citată de Mediafax. ARPP aşteaptă răspuns de la Ministerul Sănătăţii pentru o solicitare privind punerea bazelor unui program naţional care să îmbunătăţească abordarea terapeutică a pacienţilor cu risc suicidar. În acelaşi timp, ARPS va iniţia un proiect de modificare a legii ce reglementează abordarea pacientului în timpul crizei suicidare şi finanţarea naţională a unor centre antisuicid. (A. N.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe