Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - apr. 16 2015
Ştiri pe scurt

Siguranţa alimentaţiei, o problemă tot mai complexă

 

Biroul pentru România al OMS a organizat la Bucureşti (marţi, 7 aprilie – de Ziua mondială a sănătăţii) o conferinţă privind siguranţa alimentaţiei. Prin această manifestare, organizată în colaborare cu Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, s-a dorit sensibilizarea publicului şi a autorităţilor în domeniu privind siguranţa alimentaţiei, precum şi evidenţierea acţiunilor de încurajare a consumatorilor pentru a se asigura că alimentele consumate sunt sigure (să pună întrebări, să verifice etichetele, să urmeze sfaturile de igienă).
Dr. Victor Olsavszky, şeful biroului OMS pentru România atrage atenţia că în ultimele decenii, procesul de globalizare a făcut ca piaţa alimentului să devină foarte dinamică, iar comerţul cu alimente să crească cu peste 4% în fiecare an, „ceea ce înseamnă că a devenit o problemă din ce în ce mai complexă pentru autorităţile de sănătate publică şi autorităţile de siguranţă a alimentului“. Alimentele nesigure omoară aproximativ două milioane de persoane anual, din care foarte mulţi copii. Produse alimentare contaminate cu bacterii dăunătoare, virusuri, paraziţi sau substanţe chimice sunt responsabile pentru mai mult de 200 de boli, unele foarte grave. Ziua mondială a sănătăţii se celebrează în fiecare an la 7 aprilie, începând din 1950, pentru a marca întemeierea Organizaţiei mondiale a sănătăţii, în anul 1948. (D. D. M.)

Victimele Ebola şi ale greşelilor

 

Un caz fals pozitiv de infecţie cu Ebola raportat în Sierra Leone, în districtul Kailahun, un vechi focar important al epidemiei, a generat alte decese în regiune. În Kailahun nu mai fusese înregistrat niciun caz nou de aproape patru luni, când un bebeluş de nouă luni a fost diagnosticat greşit cu Ebola acum două săptămâni. Ulterior s-a descoperit că moartea copilului a avut alte cauze. Autorităţile sanitare din Sierra Leone spun că diagnosticul greşit a dus la pierderea altor pacienţi la o clinică locală. Personalul medical a fost trecut sub carantină ca măsură de precauţie, ceea ce a făcut ca ceilalţi pacienţi să rămână fără îngrijire. Kailahun, aflat la graniţa cu Guineea, a fost primul district din Sierra Leone în care au fost depistate cazuri de febră hemoragică Ebola. Vârful înregistrat aici a fost de 80 de cazuri pe săptămână. În jur de 3.800 de oameni au murit din cauza Ebola în Sierra Leone, dar numerele sunt în scădere. Peste 25.100 de cazuri au fost înregistrate în total în epidemia din Africa de Vest, dintre ele mai mult de 10.400 au fost fatale. (A. N.)

Terapie nouă pentru diabetul zaharat de tip 2

 

O nouă clasă terapeutică în tratarea diabetului zaharat de tip 2 este disponibilă în România, începând din această primăvară. Potrivit prof. dr. Cristian Serafinceanu, preşedintele Asociaţiei Române de Studii Reno-Metabolice, noul medicament (dapagliflozin) – care are un mecanism de acţiune inovator – apare după aproape şapte ani de la ultima lansare a unei clase terapeutice în tratamentul acestei afecţiuni. Dapagliflozin este prima moleculă, înregistrată în Europa, dintr-o nouă clasă de medicamente care acţionează prin blocarea unei proteine din rinichi, numită co-transportator 2 de sodiu/glucoză (SGLT2), spune prof. dr. Romulus Timar, şeful Clinicii de diabet, nutriţie şi boli metabolice a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara. Este inclusă în noua listă de medicamente compensate şi, conform protocoalelor de prescriere, este rambursată în dubla terapie, în asociere cu metformin, sulfoniluree sau insulină, la pacienţii cu funcţie renală prezervată, atunci când aceste medicamente, împreună cu exerciţiul fizic şi regimul alimentar, nu asigură un control adecvat al diabetului. 90% din pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 sunt cardiaci şi obezi. Prof. dr. Maria Moţa, preşedinta Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice arată că, potrivit studiului PREDATORR prezentat anul trecut, 11,6% din românii cu vârste între 20 şi 79 de ani suferă de diabet zaharat. Din păcate, doar 70% dintre ei îşi ridică o reţetă gratuită, ceea ce înseamnă că numărul pacienţilor trataţi ajunge la 700.000. Judeţele cu cea mai mare prevalenţă a diabetului zaharat sunt: Argeş, Teleorman, Prahova, Ialomiţa, Giurgiu şi Călăraşi. Mai bine din acest punct de vedere stau regiunile din vestul şi centrul ţării. (D. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe