Newsflash
Știri

Ştiri

de - iun. 29 2012
Ştiri
Atenţie la protecţia respiratorie!

     Un studiu privind respectarea igienei respiratorii, efectuat în rândul lucrătorilor din departamentele de urgenţă a două spitale universitare din Québec, a găsit niveluri scăzute ale acesteia, iar un studiu paralel, privind educaţia şi comportamentul preventiv, a identificat unele posibile măsuri pentru îmbunătăţirea protecţiei. Studiul bifazic a inclus şi o componentă observaţională anonimă, realizată în februarie 2010, precum şi o anchetă a cunoştinţelor, atitudinilor şi a complianţei, realizată în februarie 2009. Rezultatele au fost publicate recent în American Journal of Infection Control.
     S-a observat o respectare a igienei în medie de 22%, în timp ce media globală a percepţiei respectării acestor reguli a fost de 68% (date obţinute în anchetă). În ciuda existenţei posterelor referitoare la igienă în zonele investigate, măştile şi serveţelele igienice au lipsit în 9,6% din cazuri, iar izolarea pacientului, precum şi măsurile de decontaminare au fost foarte rar sau niciodată folosite. Aproape 92% din respondenţi au declarat că măştile sunt o măsură eficientă de prevenire.
     Primele două impedimente în folosirea măştilor au fost uitarea utilizării (37,8%) şi disconfortul (35,1%). Investigatorii au declarat că rata scăzută de conformitate a fost izbitoare. Ei au recomandat o mai bună prezentare vizuală (în mod special pentru departamentele de urgenţă), modificarea camerelor de aştep­tare (compartimentare şi circuite separate), folosirea de materiale (postere) cu indicaţii specifice pentru utilizarea măştilor (de exemplu, în caz de tuse, strănut şi rinoree), care să amintească personalului medical când trebuie să poarte pacienţii măşti şi să furnizeze recomandări pentru consolidarea măsurilor de igienă respiratorie.

Eficienţa vaccinării anti-A/H1N1 la gravide

     Vaccinarea anti-A/H1N1 la gravidele în trimestrele II şi III de sarcină în timpul pandemiei de gripă din 2009 a avut efecte bune fetale şi neonatale, conform unui studiu canadian publicat în Journal of Public Health. Studiul a analizat o bază de date populaţionale (inclusiv perinatale) din Ontario, care avea înregistrate 55.570 de mame cu naşteri cu un singur copil, pentru a identifica naşterile premature (vârsta de gestaţie sub 32 de săptămâni), naşterile cu vârste de gestaţie mică, scorurile Apgar sub 7 la 5 minute şi decesele fetale. Din totalul femeilor care au născut, 23.340 (42%) au fost vaccinate anti-H1N1 în timpul sarcinii. Autorii au constatat reduceri semnificative ale riscului de copii cu greutate scăzută la naştere (10% reducere), nou-născuţi prematuri (27%) şi decese fetale (34%) la mamele vaccinate. Dar ei au declarat că rezultatele trebuie să fie confirmate prin studii ulterioare, cu modele care pot depăşi mai bine estimările subiective ale eficacităţii vaccinului.

Infecţii severe cu RSV la sugari
 
     Un grup de cercetători francezi care au studiat severitatea gripei H1N1 2009 la sugari a constatat că virusul sinciţial respirator (RSV) a determinat infecţii mai severe. Rezultatele au fost publicate în Pediatric Infectious Disease Journal. Au fost incluşi în studiu toţi copiii sub vârsta de 24 de luni care s-au prezentat la departamentul de urgenţe pediatrice de la Spitalul Universitar din Caen (Franţa), cu simptome respiratorii, între 1 noiembrie 2009 şi 15 aprilie 2010, indiferent dacă au fost internaţi sau nu. S-au recoltat probe (tampoane nazale), care au fost testate pentru virusuri gripale A şi B, RSV, adenovirusuri şi virusuri paragripale. Au fost recoltate în total 1.021 de tampoane de la 921 de copii. Rata de detecţie virală a fost ridicată (81,7%). Virusul cel mai frecvent detectat a fost RSV (34,3% din toate probele), urmat de rinovirusuri (23,9%), coronavirusuri (9,3%) şi H1N1 2009. Rata de spitalizare generală a fost 33,79%. Infecţiile determinate de RSV au fost mult mai severe decât altele, în timp ce riscurile de boli grave şi de spitalizare au fost mai mici pentru cazurile de gripă H1N1 decât pentru alte virusuri. Autorii consideră că alte studii, care au constatat că ratele de spitalizare în general şi cele din unităţile de terapie intensivă au fost crescute în pandemia H1N1 2009, nu s-au concentrat pe sugari.

Oseltamivirul trece bariera placentară

     În revista Clinical Infectious Diseases, medicii olandezi au raportat că o femeie de 29 de ani, însărcinată (29 de săptămâni), a fost tratată cu antivirale într-o unitate de terapie intensivă pentru insuficienţă respiratorie care a necesitat respiraţie artificială. Reacţia RT-PCR a fost pozitivă pentru gripa pandemică A/H1N1-2009, iar pacienta a avut pneumonie. Ea a primit antibiotice şi 75 mg de oseltamivir, de două ori pe zi, doză care a fost dublată după trei zile. A dat naştere prin cezariană unei fetiţe, la şase zile de la internarea în terapie intensivă, dar starea ei nu s-a îmbunătăţit, iar tamponul nazofariangian era încă pozitiv pentru gripa A/H1N1-2009. Rezultatele testelor au arătat niveluri de oseltamivir şi oseltamivir carboxilat care au depăşit concentraţia inhibitorie de 90% în sângele din cordonul ombilical. Autorii recomandă ca, din cauza efectelor necunoscute asupra fătului, oseltamivirul să fie administrat numai la femeile gravide în stare critică.

(Informaţii preluate din Buletinul de actualităţi săptămânale al Institutului Cantacuzino şi prelucrate de dr. Maria Dragotă)

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe