Newsflash
Știri

Știri

de - sept. 29 2017
Știri

Practic în medicina de familie

 

     Asociația Medicilor de Familie „Tomis” Constanța, înființată în anul 2008, a organizat, la Mamaia, în perioada 31 august–2 septembrie, Conferința regională „Medicina familiei – actualități și perspective”. Ajunsă la a opta ediție, această conferință reunește, anual, între 200 și 300 de medici de familie din toată țara (Baia Mare, Alba, Cluj, Suceava, Iași, Timișoara). Manifestarea a fost organizată cu sprijinul cadrelor didactice de la Universitatea „Ovidius”, din Constanța, UMF „Carol Davila” București, precum și al membrilor echipei create în acest sens în cadrul asociației. În cadrul prezentărilor, accentul s-a pus pe materialele și problemele expuse de medicii de familie pentru medici de familie, dezbateri, propuneri de măsuri, cazuri clinice.
    Lucrările au fost deschise de prof. dr. Sorin Rugină, rectorul Universității „Ovidius”, cu o expunere privind profilaxia bolilor infecțioase, în special vaccinarea. A atras atenția asupra faptului că ne bucurăm astăzi de eradicarea variolei și aproximativa eradicare a poliomielitei (mai apar cazuri sporadice), de scăderea masivă a cazurilor de difterie, tetanos, tuberculoză, tuse convulsivă – exclusiv datorită vaccinărilor masive, obligatorii din ultimii 200 de ani. A prezentat și primele cazuri de refuz și opoziție la vaccinare, apărute în jurul anului 1850, menționând că toate guvernele lumii pun accent pe binele public – sănătatea populației – trecând peste drepturile individuale. Tema a fost continuată de dr. Mădălina Vesa, din Alba Iulia, care a prezentat o serie de recomandări de conduită și tehnică în vaccinare, și de dr. Cristina Barbu (Iași), cu o lucrare despre epidemia de rujeolă din România. Conf. dr. Irina Magdalena Dumitru, de la Universitatea „Ovidius”, medic implicat în cercetare, a vorbit despre pericolul pe care îl reprezintă arbovirozele pentru România.
     Subiectul gravidei cu boli cardiovasculare preexistente a suscitat multe discuții, având în vedere că tot mai multe femei nasc la vârste de peste 35 de ani – tema fiind expusă de dr. Marius Țoringhibel, șef de lucrări la „Ovidius”. Un subiect apropiat, legat de tulburările de afect la gravidă sau lăuză, a fost abordat de un colectiv de medici de familie din București. Managementul infecțiilor urinare la copil, lucrarea prezentată de prof. dr. Valeria Stroia (Universitatea „Ovidius”), a iscat discuții interesante. Un caz complex, cu insuficiență renală pe fond de hipertensiune arterială, diabet zaharat și gută, a fost discutat de prof. dr. Liliana Tuță, prorector la universitatea constănțeană, cu implicații multiple din punctul de vedere al diagnosticului (în echipă) și al tratamentului.
     Prof. dr. Coriolan Ulmeanu, de la UMF „Carol Davila”, a prezentat două lucrări importante. Una a vizat nutriția copilului atopic, cu accent pe diversificarea alimentației începând de la vârsta de patru luni, cu evitarea iaurturilor cu arome și îndulcitor, a mâncărurilor cu conservanți din borcănele, și alta despre adicțiile adolescentului, subiect reluat de dr. Raluca Ghioaru, din București.
     Îngrijirile paliative și terapia durerii, administrarea și prescrierea opioidelor sunt puțin cunoscute de medicii de familie, unii declarând liniștiți că ei nu acordă astfel de îngrijiri. Dacă ai un pacient cu cancer stadiul IV și îi prescrii o rețetă pentru constipație, înseamnă că acorzi îngrijiri paliative. Dacă ai un pacient vârstnic cu dureri mari reumatice sau o lombosciatică invalidantă și îi prescrii opioide, asociate cu antiinflamatoare, faci terapie paliativă. Legea dă dreptul oricărui medic, indiferent de specialitate, să prescrie opioide atunci când este necesar. Opioidele pot fi prescrise de medicul de familie pe formular galben, cu preț întreg, pentru terapia durerii, nu doar la indicația medicului oncolog. Legislația actuală și abordarea concretă a unui caz la cabinetul de medicină de familie au fost detaliate de dr. Maria Stela Rogojan și dr. Sorina Rodica Pop, din Cluj-Napoca.
     Lucrări precum „Rolul vitaminei D” (dr. Laura Condur) și „Monitorizarea osteoporozei” (prof. dr. Eugeniu Ilicea) au relevat importanța monitorizării pacientului în prevenția îmbătrânirii patologice. Diverse alte lucrări au abordat teme interesante din pneumologie (modificări ale standardului GOLD în 2017, rolul speleoterapiei), cardiologie, dermatologie (îngrijirea pielii la nou-născut, onicomicoze, artropatia psoriazică) și psihologie. (I. S.)

 

Patologie hematologică și medicină transfuzională

 

     Societatea Română de Hematologie și Societatea Națională de Transfuzie Sanguină din România organizează în perioada 4–8 octombrie, la Sinaia, cea de-a 24-a conferință națională de hematologie clinică și medicină transfuzională, cu participare internațională. Principalele teme abordate în cadrul conferinței vor viza patologia hematologică malignă și nemalignă, bolile rare în patologia hematologică, aspectele clinice și terapeutice în medicina transfuzională. Va fi organizată și o masă rotundă cu tema „Interferențe între specialitățile hematologie și nefrologie”, precum și o sesiune pentru asistenți medicali. De asemenea, în cadrul lucrărilor vor fi și sesiuni interac­tive, prin care organizatorii speră să stimuleze interesul și dorința de perfecționare ale tinerilor medici. Pe perioada de desfășurare a conferinței va fi și o expoziție de medicamente și aparatură medicală. Mai multe informații se pot obține de pe site-ul oficial al conferinței: www.conferintasrh.ro.(D. D. M.) 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe