Newsflash
Știri

Stimulator cardiac fără baterii

de Alexandra NISTOROIU - sept. 19 2014
Stimulator cardiac fără baterii
    Expresia „ca un ceas elveţian“ ar putea căpăta noi valenţe pozitive. Un nou stimulator cardiac fără baterii, bazat pe un ceas de mână automat şi alimentat cu energie generată chiar de mişcările inimii, a fost prezentat la Congresul Societăţii europene de cardiologie 2014, de către Adrian Zurbuchen, doctorand al Universităţii din Berna, Elveţia.
    Prototipul nu necesită înlocuirea bateriilor, ci se bazează pe o sursă de energie alternativă: mişcarea cardiacă. Ideea i-a venit în urmă cu patru ani profesorului Rolf Vogel, cardiolog şi inginer la universitatea menţionată, care s-a gândit la folosirea mecanismului automat al unui ceas de mână pentru stocarea energiei mişcărilor inimii. Pacemaker-ul prototip se bazează pe un ceas deja disponibil pe piaţă, căruia i-au fost eliminate toate părţile nenecesare, pentru a-i reduce dimensiunile şi masa. Apoi au creat o carcasă cu capse menită să permită suturarea dispozi­tivului direct pe miocard. Aici prototipul funcţio­nează exact cum ar face-o la încheietura mâinii. Dacă este expus la accelerare externă, componenta excen­trică a ceasului începe să se rotească. Această mişcare de rotaţie întoarce progresiv un arc mecanic. Când arcul este complet încărcat, se desface, învârtind un microgenerator electric.
   Stimulatorul cardiac fără baterii a fost testat conectând dispozitivul de captare a energiei la un circuit electronic care a transformat şi stocat semnalul într-un mic acumulator tampon. Energia a fost folosită pentru a alimenta un stimulator cardiac personalizat. Stimulii electrici au fost transmişi cordului prin sonde epicardice.
    Cercetătorii au testat cu succes sistemul în experimente in vivo cu porci domestici. Noul sistem a permis în premieră realizarea fără baterii a stimulării cardiace extreme de 130 de bătăi pe minut.
    Proiectul lui Zurbuchen arată că este posibilă stimularea cordului folosind energia generată de propriile lui mişcări. Următorul pas în dezvoltarea prototipului îl reprezintă integrarea circuitului electronic care depozitează energia şi a pacemaker-ului personalizat direct în dispozitivul de captare a energiei, eliminându-se, astfel, nevoia sondelor ventriculare.
    Practic, noul mecanism, fără fire şi baterii, ar putea combate două dintre dezavantajele majore ale produselor folosite în prezent pentru stimularea cardiacă. Mai întâi, ar fi eliminată nevoia sondelor ventri­culare, care sunt predispuse ruperilor, reprezentând un pericol iminent pentru pacient. Apoi, ar dispărea neajunsul duratei de viaţă limitată a bateriilor stimulatoarelor cardiace disponibile în prezent.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe