Newsflash
Internaționale

Stimularea cerebrală profundă, eficientă în tratarea depresiei severe

de Florentina Ionescu - oct. 8 2019
Stimularea cerebrală profundă, eficientă în tratarea depresiei severe

Cercetătorii care au monitorizat pacienții cu implanturi pentru stimulare cerebrală profundă, pe o perioadă de 8 ani, sugerează că de acest tratament ar putea beneficia persoanele cu depresie severă.

În SUA, autoritățile din domeniu au aprobat deja stimularea cerebrală profundă pentru tratamentul bolii Parkinson, epilepsiei și al altor tulburări. Mai exact, acest tratament presupune implantarea unor conductori în creier și a unui stimulator în piept sau abdomen.

În cadrul unui studiu publicat luna aceasta în „American Journal of Psychiatry”, medicii chirurgi au implantat conductorii speciali (ca niște fire) într-o anumită zonă a creierului (subcallosal cingulate sau SCC). Această zonă a fost studiată de mai bine de 10 ani de echipa de cercetători condusă de Dr. Helen S. Mayberg, scrie Medical News Today. Ei consideră SCC o potențială țintă pentru depresia severă.

Oamenii de știință au observat îmbunătățiri

În ciuda faptului că trialurile mai mari din trecut au fost oprite devreme, spune prof. Mayberg, echipa ei a observat că, pe măsură ce pacienții din trialurile clinice inițiale au continuat să fie monitorizați, s-a observat că acești pacienți se simțeau din ce în ce mai bine sau că starea lor se menținea bună după un anumit timp.

Prof. Mayberg a explicat că, în decursul a 8 ani de observații, cei mai mulți dintre participanții la studiu au înregistrat un răspuns robust și susținutla antidepresive, ca urmare a stimulării cerebrale profunde a ariei 25 Brodmann a creierului.

Pentru noul studiu, cercetătorii au analizat informațiile pe care le-au colectat în decursul a 4-8 ani, de la 28 de persoane care au participat la un trial referitor la depresia care nu a răspuns la alte tratamente, trial ce implica stimularea cerebrală profundă. Rezultatele au arătat că rata de răspuns a rămas la sau a depășit 50%, pe când rata de remisiune a rămas la sau a depășit 30% în timpul celor 2-8 ani de urmărire a participanților.

21% dintre participanți au prezentat răspuns continuu la tratament pe întreaga perioadă de urmărire, după primul an. Pentru mare parte a grupului, s-a observat un răspuns robust la tratament, care s-a menținut cel puțin jumătate din perioada de follow-up.

Cercetătorii au concluzionat că rezultatele confirmă faptul că stimularea cerebrală profundă a zonei SCC a creierului pentru depresia rezistentă la tratament este o procedură sigură.

Proiect antidepresie

Dincolo de beneficiile noilor tratamente pentru depresia severă și de progresele făcute de oamenii de știință, medicii psihiatri și psihologii români trag în continuare un semnal de alarmă referitor la problemele ce pot afecta sănătatea emoțională. Un demers de acest gen, menit să crească gradul de conștientizare asupra depresiei, este un proiect nou, care va fi lansat chiar de Ziua Mondială a Sănătății Mintale, în 10 octombrie.

În această zi importantă are loc, așadar, lansarea proiectului depreHUB, primul hub antidepresie din țara noastră. Este un proiect dedicat promovării sănătății mintale, inițiat cu scopul de a reuni sub cupola lui: totalitatea serviciilor de prevenire a depresiei și anxietății; evaluare e-health; diagnostic, intervenție; evitarea recăderii.

Proiectul, spun fondatorii lui, își propune creșterea eficienței în procesul de intervenție, în depresie și anxietate, prin schimbarea paradigmei și punerea specialistului la dispoziția beneficiarului prin intermediul suportului online.

Pentru mine, Ziua Mondială a Sănătății Mintale este o zi pe care o punctez și un moment în care încerc să fac psihoeducație. Anul acesta, ea reprezintă mai mult de atât, este ziua în care lansez un proiect care reprezintă suma activității și a muncii mele și a echipei mele. Este anul în care 10 octombrie va fi piatra de temelie a proiectului depreHUB, un proiect național de prevenție, dedicat sănătății emoționale. Vom activa tot în această zi o linie telefonică antidepresie. O echipă formată din 40 de voluntari, studenți și absolvenți de psihologie, se va afla la celălalt capăt, pentru ca oamenii care se află în suferință emoțională să poată să își găsească direcția, răspunsurile și nu numai”, a declarat psihologul adlerian Yolanda Crețescu, inițiatorul proiectului depreHUB, pentru „Viața medicală”.


Notă autor:

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe