Newsflash
Știri

Sprijin pentru copiii cu nevoi speciale de tratament stomatologic

de Dan Dumitru MIHALACHE - iun. 4 2020
Sprijin pentru copiii cu nevoi speciale de tratament stomatologic

UMF „Carol Davila” din București se implică, prin Facultatea de Medicină Dentară, în dezvoltarea unui proiect internațional dedicat copiilor cu nevoi speciale de îngrijire a sănătății oro-dentare.

Proiectul – Oscar Special Care Academic Resources (OSCAR) – este inițiat și coordonat de Asociația Națională de Stomatologie Pediatrică din România, prin dr. Arina Vinereanu și reunește parteneri din Franța (Hopitaux Universitaires de Strasbourg), Italia (Ospedale Pediatrico Bambino Gesu), Turcia (Universitatea Marmara din Istanbul) și România (Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD), Fundația Special Olympics). Principalul său scop este înființarea unei platforme digitale (oscarpd.eu), care va cuprinde informații utile și cu aplicabilitate practică despre tratamentul stomatologic al copiilor cu nevoi speciale de îngrijire a sănătății oro-dentare, potrivit unui comunicat al UMFCD. Viitoarea platformă digitală va fi disponibilă tuturor centrelor academice interesate să organizeze programe postuniversitare în domeniu.

COVID-19 încurcă derularea proiectului

OSCAR se adresează în primul rând medicilor stomatologi rezidenți de pedodonție. Înainte de pandemia COVID-19, organizatorii OSCAR preconizau ca la cursurile și activitățile hands-on ale proiectului să fie prezenți aproximativ 300 de medici atât din țara noastră, cât și din țările partenere.

Am reușit, până la declanșarea pandemiei, să desfășurăm câteva evenimente, în România, Turcia și Italia, cu un total de cca. 160 de medici prezenți. Din cauza împrejurărilor, acum ne reorganizăm și ne orientăm mai mult spre zona online, deși este evident că în medicina dentară contactul nemijlocit cu pacientul este esențial. (Prof. dr. Andreea Didilescu, decanul Facultății de Medicină Dentară a UMFCD și coordonator din partea Universității al proiectului).

Potrivit realizatorilor acestui program, OSCAR platforma digitală este oferită în mod gratuit spre utilizare tuturor celor interesați (practicieni stomatologi, dar și părinți ai copiilor cu nevoi speciale) și va rămâne deschisă nu doar pe perioada derulării proiectului. Mai mult, aceștia au în vedere dezvoltarea platformei și în perspectivă, astfel încât „să ofere, pentru viitor, baza pentru cursuri on-line, cu posibilitatea obținerii de puncte EMC”, ceea ce poate stimula suplimentar interesul din partea medicilor stomatologi.

OSCAR

Dificultăți în identificarea unui medic potrivit

În prezent, nevoia de tratamente stomatologice pe care o resimt acești copii, la nivel mondial, depășește cu mult posibilitățile concrete de realizare. Pe de o parte, părinții nu sunt îndeajuns de bine informați cu privire la rolul sănătății orale în cadrul mai larg al stării generale de sănătate și al calității vieții micuților pacienți, ajungând adeseori să solicite consultație și tratament în faze avansate ale îmbolnăvirii oro-dentare. Pe de altă parte, mulți medici stomatologi manifestă reticență față de cazurile cu complexitate care depășește sfera uzuală și se simt nesiguri să trateze pacienți a căror patologie nu le este familiară. Părinții acestor copii cu nevoi speciale de tratament semnalează dificultăți în a identifica un medic stomatolog potrivit pentru copilul lor.

Unul din șapte copii are nevoi speciale de tratament

Statisticile OMS arată că, la nivel mondial, aproximativ 15% din totalul populației prezintă o formă de dizabilitate, ceea ce înseamnă că o persoană din șapte se încadrează în această categorie. În România, numărul copiilor cu dizabilități, înregistrați oficial, a ajuns la 70.000, dar numărul celor cu nevoi speciale de tratament oro-dentar este cu mult mai mare. Această din urmă categorie îi reunește pe toți copiii cu patologii generale care le influențează negativ starea de sănătate orală și/sau capacitatea de a coopera pentru tratamentul stomatologic.

Bolile generale la care ne referim pot fi extrem de variate, cu sau fără componentă de dizabilitate intelectuală – adică nevoi speciale de tratament pot avea deopotrivă și copiii cu diabet, și cei cu boală cardiacă congenitală, dar și cei cu epilepsie, autism, paralizie cerebrală sau sindroame mai mult sau mai puțin cunoscute, sindromul Down fiind un exemplu mai frecvent. (Prof. dr. Andreea Didilescu)

În afară de cunoștințe suplimentare și precauții speciale din partea echipei medicale, acești pacienți pot necesita, în funcție de capacitățile lor de comunicare, chiar tratamente ce nu se pot efectua în cabinetul de medicină dentară, ci impun condiții speciale precum sedarea sau anestezia generală, adaugă decanul Facultății de medicină Dentară.

Aproape 200.000 de euro alocați

În prezent, în România nu există clinici dedicate/servicii de stomatologie specială (Oral Special Care), iar interdisciplinaritatea pe care adeseori rezolvarea unor astfel de cazuri complexe o impune este astăzi mai curând un deziderat, potrivit comunicatului UMFCD. În acest context, proiectul OSCAR vine cu informații practice pe care le pune la dispoziția medicior rezidenți de stomatologie pediatrică și tuturor practicienilor stomatologi interesați să trateze corect și în condiții de siguranță această categorie de pacienți. Se urmărește, astfel, o creștere a numărului de medici pregătiți să facă față acestei provocări.

Nu în ultimul rând, OSCAR creează punți de legătură între țările participante la proiect, permițând preluarea, adaptarea și aplicarea în România a acelor modele de sisteme de sănătate care și-au dovedit deja eficiența. Valoarea totală a proiectului este de 191.560 euro, iar finanțarea este obținută prin Programul UE Erasmus+, KA2 - Cooperation for innovation and the exchange of good practices - KA202 - Strategic Partnerships for vocational education and training.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe