Newsflash
Știri

Spitalului Municipal Topliţa a devenit centru de recoltare Babeş-Papanicolaou şi HPV

de Florentina Ionescu - ian. 10 2023
Spitalului Municipal Topliţa a devenit centru de recoltare Babeş-Papanicolaou şi HPV

Femeile din Topliţa şi din împrejurimi sunt invitate să se programeze la testare gratuită Babeş Papanicolaou şi HPV, în cadrul centrului de recoltare organizat la nivelul Spitalului Municipal Topliţa.

Pentru a fi asigurat accesul facil al femeilor sănătoase la serviciile medicale de screening în regim ambulatoriu, acestea se pot programa prealabil telefonic în intervalul orar 10.30-13.00 (luni-vineri), la numărul de telefon 0786.446.110, se arată într-un comunicat de presă de pe site-ul AGERPRES

lama test HPV si Papanicolau

Acordarea serviciilor medicale de screening - recoltare test Babeş-Papanicolaou (prin citologia cervicală clasică şi prin citologie lichidă) şi testarea HPV în regim ambulatoriu, se realizează astfel:

- În Secţia de Obstetrică-Ginecologie, etaj 3 (str. Victor Babeş nr. 3), de luni până vineri, între 10:30-13:00; 

În cadrul programului de screening, femeilor le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, la grupa de vârstă 24-29 de ani, şi testarea HPV, la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Servicii medicale gratuite

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt gratuite, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Femeile care vin pentru testare sunt rugate să aibă la ele cartea de identitate.

CE ÎNSEAMNĂ UN REZULTAT NEGATIV LA TEST?

Dacă rezultatul testului este negativ, înseamnă că nu există modificări celulare la nivelul colului uterin. Femeilor li se recomandă, în acest caz, să efectueze o nouă testare peste 5 ani. 

CE ÎNSEAMNĂ UN REZULTAT POZITIV LA TEST?

Un test pozitiv de screening NU înseamnă cancer de col uterin, ci, mai degrabă, un semnal de alarmă pentru efectuarea unor investigaţii suplimentare.

Dacă rezultatul testului - screening este pozitiv, femeia va fi rechemată pentru consult şi investigaţii suplimentare la medicul specialist ginecolog, indiferent dacă femeia este asigurată sau nu. Acestea vor fi sunate prin call-center pentru programare în vederea continuării conduitei medicale.

Cazurile care necesită investigaţii şi suport psihologic pe termen lung vor fi consiliate de către experţii proiectului pentru creşterea complianţei la tratament.

„Prin organizarea centrului de recoltare în cadrul Spitalului Municipal Topliţa oferim tuturor femeilor din localitate posibilitatea de a se testa şi trata gratuit în cel mai accesibil mod, toate serviciile fiind finanţate din proiect. Cancerul de col uterin, numit şi «ucigaşul tăcut», este o afectiune care progresează lent. De aceea, o modalitate de a-l preveni este testarea periodică, care poate pune în evidenţă orice fel de schimbări ce apar în zona colului uterin. Doamnelor şi domnişoarelor screeningul vă poate prelungi viaţa! Testaţi-vă!”, a declarat dr. Cosmina Uzun, manager proiect.

Mai multe detalii despre grupul ţintă, persoanele care vor beneficia de programele de screening, găsiți aici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe