Newsflash
Știri

Spitalul Victor Babeş Timişoara se alătură campaniei de mamografii gratuite

de L. Budin - mar. 30 2022
Spitalul Victor Babeş Timişoara se alătură campaniei de mamografii gratuite

Din proiect mai fac parte Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca și Spitalul Municipal Timișoara, scopul fiind depistarea precoce a cancerului de sân.

Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş din Timişoara se alătură campaniei de realizare gratuită a mamografiilor, dedicată în special femeilor din mediul rural, cu vârste între 50 şi 69 de ani. Proiectul se desfășoară în mai multe centre din regiune, se arată pe pagina de Facebook a Spitalului Victor Babeș. 

mamografie-timisoara
Sursă foto: Facebook Spitalul Victor Babeș Timișoara

 

„Fii responsabilă de sănătatea ta - programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de sân - etapa II - Regiunile de dezvoltare: Nord-Vest, Vest” este denumirea proiectului, coordonat de dr. Oprea Maria-Olimpia, de la Spitalul Municipal Timişoara.

Pentru a putea fi incluse în acest program, pacientele trebuie să locuiască în judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin sau Hunedoara.

În Centrul de imagistică de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş se pot face atât investigaţii mamografice, cât şi ecografii şi RMN de sân. S.l. dr. Diana Manolescu, director medical al unității sanitare respective și specialist în imagistică, a declarat că, încă de anul trecut, în cadrul Centrului de imagistică funcţionează un mamograf digital 3D cu tomosinteză.

Sensibilitatea investigaţiei făcute cu acest aparat, care durează câteva minute, este de aproape 80%. Mamograful permite scanarea cu mare acurateţe, obţinându-se imagini cu o rezoluţie foarte ridicată. Analiza imagistică presupune radiografia în două planuri a sânului, cu doze reduse de raze X. În cadrul acestui proiect, ne dorim să efectuăm câteva mii de mamografii pacientelor incluse în program, din grupa de vârstă 50-69 de ani”, a spus dr. Diana Manolescu

În România, peste 6.000 de femei sunt diagnosticate anual cu această maladie. Depistarea cancerului într-o formă incipientă duce la o rată de supravieţuire de peste 95%. 

Rafila: lista spitalelor care pot fi finanţate din PNRR trebuie completată

Hotărâre privind aprobarea programelor naţionale de sănătate

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe