Newsflash
Știri

Spitalul Clinic de Copii Brașov internează copii bolnavi în locul mamelor însoțitoare

de Dorina Novac - mai 27 2020
Spitalul Clinic de Copii Brașov internează copii bolnavi în locul mamelor însoțitoare

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Brașov a decis să nu mai interneze mamele aparținătoare alături de copii decât în situații speciale, în perioada stării de urgență, dar și în perioada stării de alertă.

Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Brașov, unde instituția a precizat că a fost luată decizia de a interna copii bolnavi în locul mamelor însoțitoare, în perioada pandemiei de COVID19.

coronavirus copii
Sursă imagine: Pixabay

 

„Pentru a asigura întrega protecție a pacienților noștri am testat atât copiii internați, cât și pe aparținătorii acestora (dacă a fost cazul). Astfel, s-a creat un izolator care asigură cazarea copiilor de la internare până la primirea rezultatului testului COVID-19, când sunt preluați de către medicul care îi tratează și transferați pe secții sau sunt preluați de către spitalele suport COVID-19, dacă testul este pozitiv”, spun reprezentanții unității medicale.

Astfel, conform sursei citate, au fost internate ca însoțitoare doar mamele care alăptează, mamele copiilor cu handicap, mamele copiilor cu afecțiuni oncologice sau neurologice, în limita locurilor disponibile în rezervele din izolator, preferând astfel să fie internat un copil bolnav, în locul unei mame aparținătoare.

„Vă asigurăm că măsurile pe care le-am adoptat sunt exclusiv pentru pacienți, pentru siguranța și sănătatea acestora! Suntem convinși că vom fi înțeleși corect, că în această perioadă de criză sanitară, prioritară este viața copiilor bolnavi și nu însoțirea acestora pe perioada internării, ocupând paturi necesare internării altor micuți. Facem un apel la rațiune și vă rugăm să vă amintiți că suntem un spital, care tratează afecțiuni grave prioritare în această perioadă!”, se arată în postarea de pe Facebook, care a fost ștearsă ulterior.

În toată această perioadă, spitalul a testat un număr de 545 de pacienți, 275 de aparținătoare și 170 de cadre medicale ale spitalului, costurile fiind suportatate integral de către unitatea medicală.

spitalul de urgenta brasov

spitalul copii brasov 2

Precizăm că, potrivit unui ordin emis de Ministerul Sănătăţii în 2012, internarea în spitale a copiilor mai mici de 14 ani, împreună cu unul dintre părinți, dacă se solicită acest lucru, este un drept, și nu un privilegiu. Astfel, părinţii pot cere ca copilul să fie însoţit permanent de un aparţinător.

Legislația în vigoare mai prevede că, în cazul copiilor internați în secțiile/compartimentele de terapie intensivă, se asigură prezența cu caracter permanent a unuia dintre părinți, dacă se solicită acest lucru.

Bloggerul Miruna Ioani a comentat pe pagina sa „Și blondele gândesc” anunțul făcut de Spitalul Clinic de Copii Brașov. Potrivit ei acesta este un abuz, iar ceea ce face instituția medicală este ilegal.

„Copiii fără mame nu se vindecă, domnilor. Se îmbolnăvesc și mai tare. Cum e posibil să faceți apel la rațiune? Ce rațiune e pro-separare? Și ce legătură are, Doamne-iartă-mă, această perioadă? (...) Nu aveți paturi, faceți rost de ele. Nu aveți locuri, lăsați mamele să stea în picioare. Sau nu mai aveți nici centimetri pătrați? Își vor îngriji copiii mai bine decât 100 de asistente și infirmiere, ei se vor recupera mai rapid și vor elibera mai devreme un pat. Mamele nu vin la spital ca la spa, nu au nevoie de 4 stele. Au nevoie să fie acolo lângă copiii lor”, a scris Miruna Ioani.

Psihologul adlerian Florina Alina Rad spune că multe studii de specialitate evidentiază faptul că prezența părinților în grăbirea vindecării copilului internat în spital este crucială.

„Durerea și suferința sunt reduse când cel drag ne ține de mână sau ne mângâie. Ca să nu mai vorbim de rolul încurajării, susținerii emoționale care actionează asupra imunității emoționale și a stimulării celulare către vindecare. Mai ales dacă acestea vin de la persoane de referință, semnificative din viata celui mic”, a menționat Florina Alina Rad.

De asemenea, potrivit ei, chiar dacă restricțiile carantinei impuse de noul coronavirus duc la refuzul de a interna mama alături de copilul ei, este important de luat în calcul posibilele consecinte emoționale cum ar fi creșterea anxietății, a depresiei, a unor atacuri de panică, manifestări ce vor întârzia vindecarea și externarea celor mici.

„Cred că interesul și starea de bine a pacientului – copilului – este cea care contează. Lăsați mamele să își îngrijească copiii suferinzi fizic așa cum numai ele pot sa o facă!” a adăugat psihologul.

Copiii internați în spitale au nevoie de părinții lor

A fost inițiată și o petiție online prin care se cere menținerea și respectarea Ordinului ministrului Sănătății nr. 1284/2012 privind reglementarea programului de vizite al aparținătorilor pacienților internați în unitățile sanitare publice.

petitie online

Potrivit autorului petiției, internarea în spitale a copiilor mai mici de 14 ani, împreună cu unul dintre parinti, este un drept, care nu trebuie încălcat, indiferent de situatiile epidemiologice la nivel national.

În acest sens, reprezentanții Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Brașov au oferit redacției Viața Medicală precizări legate de această situație. Aceștia spun că nu a fost internat în spital niciun pacient minor fără acordul aparținatorului.

„Vă asigurăm că întreg personalul medical a fost implicat direct în asigurarea asistenței medicale și a siguranței copiilor”, se arată în răspunsul transmis de reprezentanții instituției.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe