Newsflash
Știri

Spital din Timișoara, dotat cu un aparat pentru diagnosticul molecular rapid

de Dorina Novac - iul. 23 2021
Spital din Timișoara, dotat cu un aparat pentru diagnosticul molecular rapid

Spitalul „Victor Babeș” Timișoara a fost dotat cu un aparat diagnostic de ultimă generație.

Laboratorul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara a fost dotat cu un aparat ultraperformant pentru diagnosticul molecular rapid multiparametric.

Acesta permite depistarea rapidă a virusurilor, inclusiv SARS-CoV-2, a bacteriilor, infecțiilor fungice și parazitare, dar poate fi utilizat și la determinarea rezistenței la unele antibiotice.

aparat pentru depistarea sars-cov-2
Sursă imagine: Spitalul Victor Babes Timisoara // Facebook

„Aparatul, de tip multiplex PCR, poate identifica simultan, într-o perioadă foarte scurtă de timp, între 14-30 de etiologii. Practic, stabilește cauza infecției unui pacient pe baza unor probe biologice, fie că sunt nazale, spută, materii fecale, lavaj, hemoculturi sau lichid cefalorahidian (LCR)”, au precizat reprezentanții unității medicale.

Potrivit acestora, printre virusurile ce pot fi identificate se numără SARS-COV-2, diverse forme ale virusului corona, cel al gripei A (inclusiv AH1N1), virusul gripei B, MERS, dar și adenovirusuri, bacterii de tipul stafilococilor, inclusiv cel auriu, streptococi, inclusiv pneumococi.

aparat

Timpul de obținere a rezultatului este foarte redus, între 45-75 minute, în funcție de categoria de infecții avute în vedere: respiratorii, gastrointestinale, pneumonii, hemoculturi sau meningite și encefalite.

„Principiul de funcționare al aparatului este unul real time PCR, amplificarea acidului nucleic. Practic, se realizează o detecție calitativă și semi-cantitativă. Aparatul servește conceptului modern de testare și analiză simultană, multiplex a numeroase ținte microbiene ce ar putea fi implicate în sindromul investigat. Performanța aparatului este una deosebită. Nu doar că timpul de obținere a rezultatului este unul foarte redus, dar vorbim de o acuratețe, o sensibilitate de peste 95%”, a menționat dr. Delia Dogaru, medic primar Medicină de Laborator, responsabil analiză Compartiment Imunologie, Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.

Potrivit aceleiași surse, avantajul principal este legat de timpul foarte scurt de identificare, print-un test sensibil de biologie moleculară tip PCR, a agentului patogen, dar și a genelor de rezistență antimicrobiană, ceea ce poate reduce administrarea unor antibiotice și folosirea țintită a acestora, având drept consecință grăbirea vindecării pacientului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe