Newsflash
Știri

Speranţă pentru pacienţii cu boli pulmonare rare

de Dr. Mădălina Badea - mar. 20 2020
Speranţă pentru pacienţii cu boli pulmonare rare

Administraţia pentru Controlul Alimentelor și Medicamentelor* a aprobat primul medicament - Nintedanib - pentru tratarea pacienţilor cu boală pulmonară interstiţială cu fibroză cronică și fenotip progresiv. Este vorba de un grup de afecţiuni cu etiologie vastă, care produc fibroză pulmonară cu progresie rapidă evaluată clinic, imagistic și prin teste funcţionale respiratorii. În final, se produce o afectare semnificativă a calităţii vieţii, mergând până la deces în cazurile grave.

Nintedanib este un inhibitor de tirozin-kinază cu efect antifibrotic, aprobat anterior pentru utilizare în fibroza pulmonară idiopatică (în 2014), în boala pulmonară interstiţială asociată sclerozei sistemice (2019) și pentru tratarea unor forme de cancer pulmonar cu celule mici.

Rezultate promiţătoare în studiul INBUILT

Utilitatea acesei molecule în tratamentul bolii pulmonare interstiţiale cu fibroză cronică și fenotip progresiv a fost testată printr-un studiu randomizat, placebo-controlat, dublu orb numit INBUILT** ce a inclus 663 de pacienţi. Vârsta lor medie a fost de 66 de ani, majoritatea (54%) fiind bărbaţi. Eficienţa acestui tratament a fost testată în primul rând prin măsurarea capacităţii vitale forţate. Pacienţii au primit 150 de micrograme de nintedanib de două ori pe zi, timp de 52 de săptămâni. Acest parametru funcţional a fost comparat cu grupul de control, demonstrând o reducere semnificativă statistic a declinului funcţiei pulmonare, de 57%. Episoadele de exacerbare au fost mai rare (7,8%) în grupul ce a primit tratament faţă de placebo (9,7%). Impresia asupra stării de sănătate apreciată prin intermediul chestionarului K-BILD (King’s Brief Interstitial Lung Disease) a arătat o îmbunătăţire în urma tratamentului, iar rata de mortalitate a fost mai scăzută.

Siguranţa și tolerabilitatea acestui medicament au fost concordante cu rezultatele altor studii care au evaluat utilitatea lui în diverse afecţiuni. Cele mai frecvente reacţii adverse raportate includ manifestări gastrointestinale (greaţă, diaree, vărsături, durere abdominală, inapetenţă), scădere în greutate, cefalee și disfuncţie hepatică. Nu se recomandă utilizarea lui la pacienţii cu afectare hepatică moderată sau severă. Poate avea interacţiuni medicamentoase cu inhibitorii glicoproteinei P și CYP3A4, precum ketoconazol sau eritromicină, necesitând monitorizare atentă în caz de asociere. Nu este recomandat la femeile gravide.

 

 


Notă autor:

*https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-approves-first-treatment-group-progressive-interstitial-lung-diseases

**https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31566307

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe