Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Spaţiu modern pentru donări de sânge

Viața Medicală
D. D. M. vineri, 7 martie 2014
   Zona de lucru cu publicul a Centrului de transfuzii sanguine Bucureşti – amplasată la etajul întâi al clădirii – a fost renovată şi dotată cu echipamente moderne, la standarde europene, cu sprijinul Asociaţiei React şi al companiei Vodafone, în cadrul proiectului „O şansă pentru viaţă“. Inaugu­rarea a avut loc la săptămâna trecută, momentul fiind precedat de o conferinţă de presă dedicată acesti scop.
   Procesul de modernizare a început în 2012, prin renovarea parterului clădirii şi dotarea centrului cu zece computere, pentru crearea unei baze de date centralizate a donatorilor de sânge. Valoarea totală a investiţiei – parter şi etaj – a fost de 154.000 de euro, din care etajului i-au fost alocate 110.000 de euro. Sumele au fost asigurate printr-o donaţie a companiei de telefonie menţionată şi în urma direcţionării a 2% din impozitul pe venit a comunităţii. Dr. Doina Goşa, directorul centrului, spune că prin reabilitarea etajului întâi al clădirii s-a reuşit eficientizarea circuitului pe care trebuie să-l parcurgă donatorul, a activităţii de consultaţii medicale şi a procesului de donare de sânge în sine; a fost recompartimentat spaţiul şi refăcut traseul donatorului. Aceasta a mai precizat că este foarte important ca donatorii să fie fidelizaţi, să vină în mod repetat să doneze, întrucât există produse sanguine importante care se realizează numai din sângele acestora: „nu dăm la spital sângele ca atare, ci îl separăm: facem două produse – eritrocite şi plasmă –, sau trei produse – eritrocite, plasmă şi trombocite –, în timp ce de la un donator nou, de regulă, nu ne putem permite să dăm trei produse“.
   Lunar, la Centrul de transfuzii sanguine Bucureşti donează aproximativ 5.000 de persoane, în timp ce la nivelul întregii ţări aproximativ 2% din populaţie este înregistrată ca donator de sânge.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC