Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Sondaj: 1 din 6 români ar fi de acord să doneze plasmă convalescentă

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 23 noiembrie 2020, ora 09:37

Portalul covidplasma.ro a efectuat primul sondaj privind donarea de plasmă convalescentă în România.

Conform acestui sondaj efectuat de voluntarii portalului covidplasma.ro, 1 din 6 români care s-au infectat cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) declară că ar fi de acord să doneze plasmă convalescentă.

sondaj donare de plasma in romania (1)

În același timp, 2 din 6 români care au făcut COVID-19 declară că nu au fost informați cu privire la donarea de plasmă convalescentă, alți 2 din 6 români declară că se tem să doneze plasmă convalescentă, iar 1 din 6 declară că nu pot dona din motive medicale, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Pe de altă parte, 2 din 3 români care au declarat că doresc să doneze plasmă convalescentă afirmă că nu au putut să doneze până acum din cauză că centrele de transfuzie fie nu au răspuns, fie nu i-au programat, fie i-au refuzat.

sondaj donare de plasma in romania (2)

Sondajul a relevat de asemenea faptul că 2 din 7 români care au donat plasmă convalescentă au donat de cel puțin două ori, ceilalți donând o singură dată.

În plus, 3 din 5 românii diagnosticați cu noul coronavirus declară că rudele lor, care locuiesc în aceeași gospodărie cu ei, nu au fost testate pentru a se vedea dacă au făcut boala. Fiecare persoană diagnosticată cu testul Real Time PCR declară că cel puțin alte 3 persoane, contacți direcți din aceeași gospodărie, au rămas netestate și nediagnosticate.

Date despre eșantion

Sondajul menționat a fost realizat telefonic în perioada 15 – 20 noiembrie 2020, la comanda Besmax Pharma Distribution SRL, de către voluntarii covidplasma.ro, pe un eșantion reprezentativ, constituit din 1.150 de persoane adulte din România, confirmate cu virusul SARS-COV-2.

sondaj donare de plasma in romania (3)

Potrivit reprezentanților companiei, în cele șapte luni de când România a autorizat colectarea și administrarea de plasmă convalescentă pentru pacienții COVID-19, aproape 4.000 de români au donat în plasmă convalescentă, peste 600 de vieți fiind astfel salvate.

Besmax Pharma Distribution SRL a oferit gratuit centrelor de transfuzie din România echipamentele de plasmafereză, respectiv kiturile de recoltare de plasmă. În prezent, sunt în funcțiune 18 echipamente, iar începând de astăzi, 23 noiembrie, vor mai fi instalate încă 6 aparate, se arată în comunicat.

Besmax Pharma Distribution SRL este o companie de distribuție a medicamentelor derivate din plasmă umană (imunoglobulină umană, albumină umană, factori plasmatici de coagulare), iar directorul general este Florin Hozoc.

V-ar putea interesa și: Florin Hozoc, despre tratamentul cu plasmă: Republica Moldova a depășit România!

Etichete: florin hozoc plasma convalescenta plasmă convalescentă tratament plasma colectare plasma recoltare de plasma tratarea cu plasma plasmă de la donator recoltare plasma plasmă covid-19

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.