Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Solidari cu pacienții cu epilepsie

Viața Medicală
Dr. Roxana DUMITRIU vineri, 11 mai 2018
    Cel mai mare cros pentru epilepsie din România – Epilepsy challenge – va avea startul la data de 26 mai, în Timișoara, urmând ca în luna iunie să se desfășoare și în Alba Iulia, Bacău, Baia-Mare, Brașov, Craiova, Sibiu, Târgu-Mureș, București și Cluj-Napoca. Acțiunea, ce are drept scop strângerea de fonduri pentru înființarea de noi Centre de epilepsie și monitorizare EEG în diferite zone geografice ale țării, își dorește să reunească profesioniști din domeniul medical – medici, asistenți medicali, farmaciști etc. – care înțeleg cel mai bine impactul social al acestei boli, dar și pe toți cei care își doresc să își manifeste solidaritatea față de pacienții cu epilepsie. Toate fondurile strânse în urma acestui cros vor fi utilizate pentru achiziționarea aparatelor pentru EEG, cu scopul dotării centrelor de epilepsie și monitorizare EEG. În România sunt înregistrați oficial 130.000 de pacienți cu epilepsie, dar numărul real s-ar apropia de 400.000.
    Rețeaua de telemedicină în epilepsie Teleepilepsy a fost înființată în anul 2016 și funcționează în prezent în șase centre din țară, însă comunitatea persoanelor diagnosticate cu epilepsie este de multe ori ermetică. Dr. Bogdan Florea, coordonatorul Teleepilepsy, consideră că o problemă importantă în cazul acestor pacienți este stigma socială: „Gândul nostru a fost să organizăm un cros al medicilor, al farmaciștilor și al asistenților medicali, să vedem dacă putem să alergăm pentru pacienții noștri. Pe lângă cei peste 10.000 de profesioniști din domeniul medical din zece orașe, ne așteptăm să fie participanți și din publicul larg, susținători ai cauzei, oameni care sunt deschiși și toleranți și care înțeleg faptul că aceste persoane doresc să fie privite cu respect și cu încredere. Sperăm într-o mobilizare cât mai mare”. Doctorul Florea sfătuiește oamenii să participe la cros, pentru că „dacă fac acest gest și aleargă, atunci persoanele cu epilepsie vor prinde curaj și vor vorbi despre suferința lor. Epilepsia este o problemă socială. Diagnosticul de epilepsie vine la pachet cu un bagaj extrem de apăsător pentru ei și pentru membrii familiei lor. Cea mai mare frică a pacientului cu epilepsie este să facă o criză în public”. Prin participarea la această acțiune, pacienții cu epilepsie vor fi încurajați să vorbească despre problema lor, iar asociațiile de pacienți vor fi mai vizibile și există șansa constituirii unui program de reducere a stigmei sociale.
    După succesul avut cu turneul Orchestrei mondiale a medicilor, care a venit în România în anul 2016, practic, scânteia care a pornit toată rețeaua de telemedicină (proiectul a fost inițiat de Cluburile Lions din România), organizatorii speră că și crosul va aduce speranțe în plus pentru acești pacienți. „Epilepsy challenge” este apelul de susținere și de solidaritate pentru pacienții cu epilepsie. Înscrieri la cros se pot face la epilepsychallenge.ro.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.