Newsflash
Știri

SNMF: În ce condiții se eliberează avizele epidemiologice și adeverințele de sport

de Florentina Ionescu - sept. 10 2020
SNMF: În ce condiții se eliberează avizele epidemiologice și adeverințele de sport

Societatea Naţională de Medicina Familiei atrage atenția că NU este necesară eliberarea adeverințelor medicale pentru toți copiii care vor începe școala în câteva zile și îndeamnă părinții și profesorii să nu umble la medicul de familie după acte inutile și abuzive.

Conform unui comunicat remis astăzi redacției, intitulat „Birocrația mai presus de lege, mai importantă decât sănătatea copiilor și a părinților”, Biroul Executiv al SNMF subliniază că astfel de solicitări de avize epidemiologice exced legislația în vigoare.

scoala avize epidemiologice reactie SNMF

„Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) a luat act cu surprindere de afirmațiile care circulă în spațiul public legate de necesitatea eliberării avizelor epidemiologice și a adeverințelor de sport de către medicii de familie pentru toți copiii care vor începe școala în data de 14 septembrie 2020. Astfel de solicitări exced legislația în vigoare și nu doar că reflectă necunoașterea legii de către cei care încurajează eliberarea acestor documente, ci reflectă totodată și necunoașterea riscului la care sunt supuși părinții și copiii în mod inutil”, se arată în comunicatul de presă.

în ce condiții sunt necesare actele care atestă starea de sănătate a unui copil

Reprezentanții SNMF amintesc că normele privind setul documentelor necesare și momentul eliberării acestor documente sunt prevăzute explicit în Anexa 3 la Ordinul ministrului educației și al ministrului sănătății 5289/1668/2011, precum și în informarea nr 1329/08.09.2020, transmise de Ministerul Sănătății către direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București.

Aceste acte medicale care să ateste starea de sănătate a copilului se vor elibera doar la înscrierea / transferul / terminarea ciclului de învățământ și cuprind adeverința medicală (anexa 1), respectiv aviz epidemiologic (anexa 2).

Când se eliberează avizul epidemiologic

În același comunicat, SNMF detaliază că, în conformitate cu prevederile anexei 3 din Ordinul Ordinul nr. 5298/2011, avizul epidemiologic se eliberează în următoarele circumstanțe:

  1. a) după o perioadă de absență din colectivitate de cel puțin 3 zile consecutive;
  2. b) la plecarea în tabere, vizite de studiu etc.

Totodată, părinții trebuie să știe că se face distincția între avizul epidemiologic care are o durată limitată de valabilitate mai ales în context pandemic și adeverința medicală pentru înscrierea în colectivitate care este necesară doar la înscrierea într-un ciclu de învățământ (la intrarea în grădiniță, clasa I-a, clasa a Va și clasa a IX-a) și se eliberează la data efectuării examenului de bilanț, tocmai pentru a nu aglomera cabinetele de medicină de familie la început de an școlar.

„Adeverința de sport solicitată medicului de familie nu este un document necesar a fi prezentat pentru practicarea orelor de educație fizică și sport. Solicitarea acestui document la fiecare început de an reprezintă de asemenea un abuz din partea unităților de învățământ. Sunt stabilite scenarii foarte clare pentru modul de desfășurare în siguranță a cursurilor și pentru protejarea copiilor în școli și grădinițe”, arată Biroul Executiv al SNMF.

Experții trag, astfel, un semnal de alarmă în ceea ce privește „pericolul pe care îl reprezintă încolonarea a zeci de părinți și copii la ușile cabinetelor medicilor de familie”.

„Nu există recomandări privind atitudinea în cazul unui copil la care apar semne de boală în perioada școlarizării dar ne acoperim de hârtii de cele mai multe ori inutile. Reamintim faptul SNMF a transmis în repetate rânduri că este necesar ca în fiecare instituție de învățământ școlar sau preșcolar, în context pandemic, să fie disponibil un cadru medico-sanitar, încadrat conform normelor legale, care să coordoneze efectuarea triajului epidemiologic zilnic”, mai arată membrii Biroului Executiv.

„Documente care nu sunt utile nimănui”

Societatea Naţională de Medicina Familiei rămâne deschisă dialogului cu autoritățile pentru identificarea unor soluții adecvate în aceste momente dificile. Reprezentanții spun că aceste soluții sunt „în interesul copiilor și al protejării sănătății publice”.

„A pune pe drumuri aproape 4.000.000 de copiii (conform datelor INS) și pe părinții lor, în condiții de pandemie, pentru a obține în decurs de câteva zile documente care nu sunt utile nimănui, care nu sunt prevăzute de lege și care nu au alt scop decât de a asigura conducerilor instituțiilor de învățământ confortul stivei de hârtii arhivată cu rigurozitate denotă lipsă de respect față de părinți și copii și poate un grad de cinism și percepție eronată a realității”, au conchis membrii Biroului Executiv al SNMF.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe