Newsflash
Știri

SNMF: asistența medicală primară e țap ispășitor pentru eșecul campaniei de vaccinare

de L. Budin - iul. 29 2021
SNMF: asistența medicală primară e țap ispășitor pentru eșecul campaniei de vaccinare

Societatea Națională de Medicina Familiei reacționează față de declarația lui Florin Cîțu, făcută la finalul ședinței de Guvern din data de 28 iulie, când premierul s-a referit la stimulente pentru medicii de familie implicați în campania de vaccinare.

Șeful Executivului a pomenit de stimulente care ar fi fost acordate medicilor de familie pentru a se implica în campania de vaccinare, ca parte a strategiei propuse de Ministerul Sănătății, în acest scop fiind cheltuite miliarde de lei. „Și totuși, campania nu a dat rezultatele așteptate”, a fost concluzia premierului.  

doctor-familie-stetoscop

SNMF consideră că declarația respectivă e nedreaptă și susceptibilă a induce în eroare opinia publică și întreabă public unde sunt banii cheltuiți, se arată într-un comunicat.

Pentru că sumele enorme menționate anterior nu au ajuns decât în mică măsura la medicii de familie. Trebuie subliniat din start că nu s-a pus problema unor stimulente de tip «premii», «bonificații», «suplimente», ci pur și simplu au fost prevăzute plăți pentru servicii medicale suplimentare față de cele contractate de medicii de familie”, se spune în comunicat.

În cadrul campaniei de vaccinare, medicii de familie au fost implicați de la început și în toate activitățile pe care aceasta le-a presupus: în consilierea și programarea pacienților la vaccinare pe platformă (din 15 ianuarie 2021), în monitorizarea pacienților vaccinați (din 15 ianuarie 2021), în vaccinarea în centrele de vaccinare (din 15 ianuarie 2021), în vaccinarea în cabinete (din 04.05.2021). Aceste activități s-au desfășurat în baza unor contracte de prestări servicii încheiate cu autoritățile locale sau cu casele județene de asigurări de sănătate.

Nu aceste contracte, ale căror plăți sunt de altfel în mare întârziere la nivel de țară, sunt explicația marilor pierderi bugetare. Cauzele trebuie căutate în alte părți sau poate sunt cunoscute, dar nu se vrea a fi menționate”, se arată în comunicat.

Reprezentanții SNMF arată că plățile sunt în mare întârziere, că sunt cabinete care nu au primit banii pe mai mult de trei luni, nici pentru programare la vaccinare, nici pentru vaccinarea în cabinete.

Deconturile pentru pacienții programați la vaccinare sunt de cele mai multe ori greșite, în defavoarea medicilor. Nici măcar plățile pentru personalul medical de la centrele de vaccinare (unde activează inclusiv medici de familie) nu sunt la zi. De altfel, la capitolul restanțe, trebuie amintită și întârzierea semnificativă a plăților pentru campania de vaccinare a copiilor în cadrul programului național de imunizare”, se mai subliniază în comunicat.

SNMF spune că a derulat propria campanie de informare și conștientizare și și-a exprimat disponibilitatea pentru parteneriate în comunicare, pe care Ministerul Sănătății „nici nu le-a băgat în seamă”.

Bulversantele măsuri de asistență a pacienților infectați cu COVID-19 și a contacților acestora, luate de Ministerul Sănătății, modul de organizare a campaniei de vaccinare, au fost permanent amendate și corectate de medicii de familie, care cunosc mult mai bine situația din teren, nevoile pacienților și modul de reactivitate al acestora în fața normelor”, se spune în document.

SNMF amintește populației, dar mai ales decidenților, că, pe întreaga perioadă pandemică, medicii de familie au fost în prima linie, „într-o poziție niciodată recunoscută și apreciată de Ministerul Sănătății și, implicit, de Guvern”.

Când multe spitale și ambulatorii au fost închise, o parte însemnată a asistenței medicale a fost preluată de cabinetele de medicina familiei.

De asemenea, medicii de familie s-au apărat pe ei și și-au protejat pacienții achiziționând materiale de protecție neapărat necesare din propriile fonduri, cu prețul scăderii semnificative a propriilor venituri. Cu toate acestea, fondurile pentru activitatea de zi cu zi din cabinete au crescut cu doar 1% (unu!) în 2021 față de 2020, creștere ce nu acoperă nici măcar inflația pe anul 2020, în condițiile în care scăderea constantă a numărului de medici de familie ca urmare a lipsei oricărei susțineri din partea autorităților reprezintă o reală problemă de siguranță națională”, se subliniază în document.

Asistența medicală primară devine „clasicul țap ispășitor” pentru eșecul campaniei de vaccinare anti-COVID, conchid reprezetanții SNMF.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe