Newsflash
Știri

SJU Miercurea-Ciuc: tratament minim invaziv pentru pacienții cu litiază renală

de L. Budin - oct. 7 2022
SJU Miercurea-Ciuc: tratament minim invaziv pentru pacienții cu litiază renală

Primele intervenţii de ureteroscopie flexibilă laser, un tratament minim invaziv, au fost efectuate la secţia de Urologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea-Ciuc.

Şeful secţiei de Urologie a SJU Miercurea Ciuc, dr. Albert Claudiu, a declarat într-o conferinţă de presă, că s-a trecut pragul unei realizări foarte importante, fiind pentru prima dată când această procedură se efectuează în judeţ, informează Agerpres.

tehnologie-Mciuc
Sursă foto: Facebook Spitalul Județean de Urgență Miercurea-Ciuc

 

Am reuşit să fim promotorii locali a unei proceduri care până acum nu s-a efectuat la noi în judeţ. Este vorba de ureteroscopia flexibilă, este o metodă minim invazivă, adică putem rezolva aproape orice tip de calcul, fără a mai tăia pacientul, pe căi naturale, cu un instrument foarte subţire şi lung cu care intrăm inclusiv în bazinet şi calicele renale. Cu ajutorul laserului putem să fragmentăm, să extragem, sau ulterior să fie eliminaţi calculii spontan”, a declarat dr. Albert Claudiu.

De primele două intervenţii de acest tip au beneficiat o femeie şi un bărbat, de vârste tinere, urmând să mai fie efectuate, în zilele următoare, 10 astfel de manevre minim invazive. Marele beneficiu este spitalizarea foarte scurtă, pacienţii putând pleca acasă a doua zi după intervenţie.

Alături de cadrele medicale de la secţia Urologie s-a aflat dr. Răzvan Mulţescu, de la Spitalul „Sf. Ioan” din Bucureşti.

Mă bucur să fiu alături de colegii mei la acest început de drum în ceea ce priveşte ureteroscopia flexebilă. E o metodă care este foarte apropiată sufletului meu, inclusiv teza mea de doctorat a fost despre această metodă care acum a ajuns la maturitate şi care, iată, începe să fie practicată în tot mai multe locuri din ţară. Este un lucru important, pentru că oferă şi pacienţilor de aici posibilitatea de a li se rezolva calculii renali printr-o metodă foarte elegantă, foarte puţin invazivă, care permite o convalescenţă scurtă şi o reintegrare foarte rapidă a pacientului şi în familie şi în societate şi profesională”, a declarat dr. Răzvan Mulţescu.

Se va alătura echipei de urologi care efectuează aceste intervenţii şi dr. Mihai Vârlan, de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea, care are experienţă în domeniu.

Şeful secţiei de Urologie a SJU Miercurea-Ciuc, dr. Albert Claudiu, a mai precizat că intervenţiile de ureteroscopie flexibilă laser sunt posibile datorită achiziţionării aparaturii necesare, cu sprijinul Consiliului Judeţean Harghita şi a conducerii spitalului.

Managerul interimar al SJU Miercurea-Ciuc, dr. Adrian Dobrică, a punctat faptul că metoda este deosebit de utilă, aplicabilă la un număr foarte mare de bolnavi, în contextul în care foarte multe persoane suferă de litiază renală şi ureterală. El a arătat că momentul este foarte important şi pentru spital, pentru că se lărgeşte paleta intervenţiilor de urologie.

Poştaşii vor livra la domiciliu brăţara Butonul Roşu, salvatoare de vieți

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe