Newsflash
Știri

Situaţia radioterapiei din România a ajuns în atenţia guvernului

Situaţia radioterapiei din România a ajuns în atenţia guvernului

European Cancer Patient Coalition (ECPC) a organizat pentru prima dată adunarea generală pe anul 2014, între 19 şi 21 iunie, la Bucureşti. Cu această ocazie, profesorul Francesco De Lorenzo, preşedintele ECPC, a trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta şi ministrului sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, privind situaţia României în ceea ce priveşte dotarea cu aparate de radioterapie.

 
 
   Datorită unei reţele cu peste 300 de membri în 46 de ţări din interiorul şi  din afara Uniunii Europene, ECPC încearcă să identifice problemele specifice fiecărui stat membru şi să ajute la rezolvarea lor, astfel ca accesibilitatea în timp scurt şi calitatea tratamentului să corespundă standardelor actuale europene. Din datele incluse în scrisoarea deschisă (ataşată) adresată prim-ministrului Victor Ponta şi ministrului sănătăţii Nicolae Bănicioiu de preşedintele ECPC, reiese că numărul aparatelor de radioterapie – şi aici sunt precizate acceleratoarele lineare, în număr de 11 – este insuficient pentru a oferi pacientului oncologic român un tratament la timp şi de o calitate la standard european. Ce se ascunde în spatele formulării „standard european“? Standardul european înseamnă ca la 300.000 de locuitori trebuie să fie disponibilă cel puţin o secţie de radioterapie înzestrată cu un accelerator linear. În multe ţări europene stă la dispoziţie un aparat la 200.000 de locuitori. Un alt standard european precizează că o secţie de radioterapie cu un accelerator linear trebuie să aibă posibilitatea, în cazul defectării acestui accelerator, să ofere continuarea tratamentului început fără nicio întrerupere. Acest lucru nu poate fi realizat din punct de vedere teoretic şi practic niciunde în Europa. Rezultă deci că fiecare secţie de radioterapie trebuie înzestrată cu cel puţin două acceleratoare lineare, de dorit identice, pentru a asigura continuarea tratamentului fără întrerupere. Este de dorit ca secţia de radioterapie să fie amplasată într-un centru în care se poate organiza şi acea „comisie oncologică“, denumită în străinătate „tumor board“, în cadrul căreia fiecare pacient este prezentat membrilor comisiei cu toate datele necesare, pentru a putea decide secvenţa terapeutică şi completarea examinărilor necesare cu scopul de a lua decizia corectă. Comisia oncologică, prin membrii ei, trebuie să includă medici imagişti, patologi, chirurgi oncologi, oncologi şi hematologi şi, nu în ultimul rând, medicul de familie care trebuie informat în scris în legătură cu recomandările acestei comisii multidisciplinare. Studii multiple au arătat că aşa-numita „soartă“ este definită şi măsurată prin control tumoral local şi că „supravieţuirea“ este cu mult superioară la pacienţii la care a fost aplicată secvenţa terapeutică recomandată de o asemenea comisie.
   Achiziţionarea acestor aparate de înaltă tehnicitate numite acceleratoare lineare în lipsa achiziţionării tuturor aparatelor necesare pentru efectuarea unui tratament cores­punzător standardului european nu va aduce acel plus de calitate tratamentului. Radioterapia modernă de ultimă gene­raţie este radioterapia ce utilizează tehnica de iradiere cu intensitate modulată (IMRT) şi necesită şi un anumit simulator CT, un sistem de calcul al tratamentului numit „planning system“ însoţit de toată aparatura necesară fizicianului expert în radioterapie pentru a efectua măsurarea şi verificarea planurilor calculate şi a celor aplicate pacientului, proceduri cunoscute sub „controlul calităţii“ (quality assurance).
   Amplasarea acestor aparate moderne de înaltă tehni­ci­tate trebuie făcută numai într-o locaţie care să satisfacă acel „flux sau circuit al pacientului“ necesar pentru a optimiza toată procedura, pentru eficientizarea întregului proces.
   Tot din scrisoarea adresată domnului Victor Ponta reieşea că 62,5% din pacienţii oncologici necesită, pentru reducerea riscului de recidivă locală, cel puţin o şedinţă de radioterapie, fie ea preoperatorie (neoadjuvantă), cu sau fără chimioterapie, fie postoperatorie, numită radioterapie adjuvantă. Este binecunoscut că numai un sfert din numărul pacienţilor ce trebuie să urmeze o radioterapie curativă sau paliativă au astăzi acces la această procedură în România, restul pacienţilor trebuie să aştepte pe „liste de aşteptare“ şi aproape fiecare centru din reţeaua Ministerului Sănătăţii are o astfel de listă, care în anumite situaţii presupune timpi de aşteptare de până la două luni, dacă nu chiar mai mult.
   Din raportul publicat de o echipă de medici radioterapeuţi în anul 2008 (Cernea şi colab., Jurnalul de Radioterapie şi Oncologie Medicală, 2008) reieşea că numărul radio­terapeuţilor în acel an era de 74; o statistică mai recentă, din anul 2012, raporta un număr de 48 de medici radioterapeuţi. Formarea oricărui medic specialist este un proces de lungă durată, de cel puţin cinci ani, ce trebuie să aibă loc şi într-un centru care foloseşte de rutină şi cele mai noi tehnici de radioterapie, ca IMRT. În ţara noastră, un asemenea centru nu există în cadrul Ministerului Sănătăţii.
   Am lăsat la sfârşit „omul“ sau mai bine-zis „echipa“ ce are responsabilitatea respectării procedurilor care stau la baza oricărui tratament oncologic, indiferent că este vorba de chirurgie sau de chimioterapie, acte terapeutice absolut necesare oricărui pacient oncologic. Un asemenea centru nou de radioterapie poate fi creat numai acolo unde există o asemenea echipă sau perspectiva formării ei. Această condiţie este potenţial îndeplinită numai în cele trei institute oncologice din ţară: Bucureşti, Cluj şi Iaşi.
   Ştirea îmbucurătoare din media de duminică seara şi de luni dimineaţa a fost că se  preconizează ca 15 noi secţii de radioterapie să fie deschise. De la această ştire şi până la darea în funcţiune a unei secţii de radioterapie care operează la standardul european este un drum lung. După părerea mea, orice reformă şi restructurare trebuie începută cu formarea specialiştilor medici, fizicieni, tehnicieni, asistenţi medicali de radiologie-radioterapie. Toată această muncă şi procedurile care se vor aplica trebuie şi rambursate de către casa de asigurări, şi nu în cele din urmă toţi aceşti specialişti trebuie astfel salarizaţi încât să nu plece din ţară după formarea lor. Cerinţa pe piaţa europeană a unui asemenea specialist este extrem de mare. Precizăm că la ora actuală un număr mare de medici radioterapeuţi şi fizicieni medicali români au plecat deja în străinătate unde sunt extrem de bine apreciaţi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe