Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Sistem subdezvoltat

Viața Medicală
Dr. Mihail CĂLIN miercuri, 21 decembrie 2011

   La 9 decembrie, Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT) a dat publicităţii rezultatele unui studiu naţional care şi-a propus să documenteze oferta şi cererea de servicii medicale disponibile pentru persoanele cu consum problematic de alcool, în cadrul unităţilor medicale din sistemul public şi privat de sănătate din România. Studiul s-a desfăşurat pe un eşantion reprezentativ, concentrat pe trei publicuri ţintă: persoane care beneficiază de servicii medicale pentru o tulburare legată de consumul de alcool, persoane care au un consum problematic de alcool, dar nu apelează la servicii medicale şi medici psihiatri, de familie, alţi specialişti din cadrul sistemului de servicii medicale şi sociale care abordează această problematică. Printre problemele majore cu care categoriile sus-menţionate se confruntă în abordarea fenomenului se numără: • lipsa programelor de formare, obligatorii şi continue în curricula universitară şi postuniversitară (în ansamblu, medicii parte a grupurilor ţintă nu urmează deloc sau urmează în număr mic programe de formare în domeniul prevenirii şi tratării abuzului şi dependenţei de alcool) • stigmatizarea persoanelor cu consum problematic de alcool (principala barieră în calea accesării serviciilor de către cei care ar avea nevoie de acestea) • sistemul de sănătate (serviciile nu reuşesc să ajungă la grupul tinerilor, cu o problematică mai puţin severă, iar femeile sunt foarte puţin reprezentate printre beneficiari). Cercetarea ALIAT mai semnalează absenţa ghidurilor şi protocoalelor de lucru în domeniul intervenţiilor specializate pentru tratamentul tulburărilor legate de consumul de alcool, utile profesioniştilor ce activează în domeniu.

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.