Newsflash
Știri

Sistem hibrid pentru învățământul universitar medical

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - sept. 18 2020
Sistem hibrid pentru învățământul universitar medical

Universităţile de Medicină și Farmacie din ţară se pregătesc pentru începerea noului an universitar. În mare parte dintre centre, procesul educaţional se va desfășura în continuare, într-o oarecare măsură, online.

La Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București cursurile vor începe la 5 octombrie și se vor desfășura exclusiv online, potrivit anunţului rectorului universităţii, prof. dr. Viorel Jinga. În schimb, lucrările practice și laboratoarele se vor desfășura într-un sistem dual, atât online, cât și faţă în faţă. Printr-un mesaj adresat studenţilor și cadrelor universitare, profesorul Jinga a subliniat importanţa implementării sistemului hibrid pentru ca studenţii să deprindă, pe lângă cunoștinţele clinice și manualitate, și comunicarea cu pacientul, compasiunea și empatia actului medical: „Vom începe împreună un nou an universitar; nu va mai fi la fel, dar putem folosi ocazia pentru a face lucrurile mai bine”.

        În cadrul Universităţii de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara procesul didactic va alea loc online, cu reevaluarea lunară a situaţiei în condiţiile menţinerii stării de alertă. Dacă aceasta va fi suspendată, procesul didactic on site va fi reluat în maximum șapte zile, însă chiar și atunci, accesul studenţilor în spitale va fi îngrădit, fiind imposibilă reluarea activităţii didactice clinice, se arată într-un comunicat de presă emis de instituţie.

        Și la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, începând cu 28 septembrie, activităţile didactice se vor desfășura în sistem hibrid: cursurile online, iar activităţile practice și stagiile, on site, după cum a anunţat prof. dr. Viorel Scripcariu, rectorul universităţii, într-un mesaj postat pe site-ul instituţiei. Planul de măsuri pentru desfășurarea procesului educaţional este în prezent în curs de elaborare, urmând ca după aprobarea acestuia de către Senatul Universităţii să fie făcut public.

Medicina nu se poate face exclusiv online

        Un alt aspect subliniat de profesorul Scripcariu în mesajul său a fost particularitatea învăţământului medical faţă de alte tipuri de învăţământ superior. „Specificul meseriei noastre nu permite să faci toată educaţia la distanţă: activitatea de pregătire în domeniul medical, farmaceutic sau în domeniul bioingineriei medicale nu se potrivește cu un învăţământ exclusiv online”, a punctat rectorul UMF Iași.

        Și la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca anul universitar se va desfășura în sistem hibrid, începând din 5 octombrie. Astfel, cursurile se vor desfășura exclusiv online, iar o parte din activităţile practice vor avea loc on site. Într-un mesaj postat pe site-ul universităţii, prof. dr. Anca Buzoianu a dat asigurări că instituţia pe care o conduce va depăși cu bine această perioadă dificilă pentru toată lumea. „Conducerea universităţii își asumă misiunea și responsabilitatea de a asigura performanţa academică și, în același timp, de a menţine standardele de sănătate și siguranţă. (...) Vom folosi metode inovatoare pentru a trece cu bine provocările momentului, fără să sacrificăm calitatea actului didactic”, a spus rectorul UMF Cluj-Napoca.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe