Sindromul de apnee în somn este o boală caracterizată prin obstrucţii repetitive ale căilor aeriene superioare, urmate de desaturări şi microtreziri care apar în timpul somnului, aducând concomitent fragmentări ale acestuia. Este o afecţiune frecventă în populaţie (4–6%, dar la noi nu există studii epidemiologice), cu o serie de simptome precum somnolenţă diurnă, somn neodihnitor, oboseală diurnă, lipsă de concentrare şi tulburări de memorie, care au multiple implicaţii medico-legale. (...)"> Sindromul de apnee în somn – implicaţii medico-legale – - Viața Medicală
Newsflash
Știri

Sindromul de apnee în somn – implicaţii medico-legale –

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - feb. 26 2010
Sindromul de apnee în somn – implicaţii medico-legale –

    Sindromul de apnee în somn este o boală caracterizată prin obstrucţii repetitive ale căilor aeriene superioare, urmate de desaturări şi microtreziri care apar în timpul somnului, aducând concomitent fragmentări ale acestuia. Este o afecţiune frecventă în populaţie (4–6%, dar la noi nu există studii epidemiologice), cu o serie de simptome precum somnolenţă diurnă, somn neodihnitor, oboseală diurnă, lipsă de concentrare şi tulburări de memorie, care au multiple implicaţii medico-legale. (...)

 În România, această boală este în nomenclator, dar atestarea medicilor pentru supraspecializare nu există, laboratoarele sunt puţine la număr şi ilegale, din moment ce nu s-a creat posibilitatea de supraspecializare, iar adresabilitatea este episodică, din cauza unui deficit de informare a medicilor şi a pacienţilor. Mulţi bolnavi sunt identificaţi târziu şi atunci pentru că au un sforăit puternic şi adorm excesiv. Din nefericire, mulţi pendulează prin diferite servicii şi această simptomatologie este bagatelizată şi minimalizată. Dacă ne gândim că boala prevalează la grupa de vârstă 40–50 de ani şi că aduce, în afară de simptomatologia diurnă amintită, şi un risc crescut de infarct miocardic, aritmii, accident vascular cerebral, hipertensiune malignă sau forme de diabet necontrolate, avem deja un tablou complet al posibilelor implicaţii imediate şi la distanţă ale unei suferinţe aparent „inexistente“ la noi. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe