Newsflash
Știri

Sindicatele: Se încearcă un joc murdar în care sunt târâți, din nou, medicii

de Dorina Novac - nov. 2 2020
Sindicatele: Se încearcă un joc murdar în care sunt târâți, din nou, medicii

Sindicatul Promedica, USMR-Alianța Medicilor și Federația Hipocrat precizează că este timpul ca medicii să scoată „problemele” de sub preș, nu să ceară „imunitate” pentru malpraxis.

Unii sindicaliștii din sănătate au cerut autorităților suspendarea prevederilor aplicabile malpraxisului pe întreaga perioadă a pandemiei COVID-19 pentru toți profesioniștii din sănătate.

sindicatele probleme medici
Sursă imagine: Pixabay

Reprezentanții Sindicatului Promedica, USMR-Alianța Medicilor și Federația Hipocrat au transmis că nu împărtășesc această poziție, pe care o consideră total nepotrivită, având în vedere fragilitatea relației medic-pacient, deja cunoscută ca fiind o mare problemă în România.

„Nu solicitarea „imunității” în fața malpraxisului este soluția în acest context dificil, ci schimbarea atitudinii, scoaterea de sub preș a problemelor cu care ne confruntăm zi de zi, din cauza haosului adminsitrativ și legislativ, probleme care afectează în egală măsură medicii și pacienții”, susţin reprezentanţii celor trei sindicate într-un comunicat de presă.

Sursa citată precizează că cadrele medicale sunt nevoite în această perioadă să ducă o luptă nu numai cu virusul SARS-CoV-2, ci și cu lipsurile și dezorganizarea din sistemul sanitar.

„Principalele probleme au la bază haosul din sistemul de sănătate, lipsa de viziune și organizare. Avem impresia că se încearcă un joc murdar în care sunt târâți, din nou, medicii. Nu așa ne facem bine! Nu dezertând și cerând imunitate oferim soluții. În acest fel nu facem decât să mai punem încă o dată batista pe țambal, să adâncim și mai tare cauzele reale ale tragediilor din sistemul de sănătate, care ascunse nu fac decât să sape și mai adânc groapa nesiguranței atât pentru medici, cât și pentru pacienți”, menționează aceștia.

Reprezentanții celor trei sindicate subliniază că cel mai mare rău care s-a produs în sănătate în ultimii 20 de ani este distrugerea relației medic-pacient.

„Lumea se schimbă. Sistemul medical nu a mai trecut niciodată printr-o astfel de provocare. E timpul să renunțăm la abordarea învechită și bolnăvicioasă și să deschidem noi perspective, pentru personalul medical, dar și pentru pacienți. Cel mai mare rău care s-a produs în sănătate în ultimii 20 de ani este distrugerea relației medic-pacient. Prin fuga de răspundere, solicitarea imunității depline în timp de război, nu facem altceva decât să adâncim și mai mult prăpastia dintre medic și pacient”, se arată în comunicat.

Aceștia mai afirmă că acum, mai mult ca oricând, cadrele medicale trebuie să respecte relația cu pacientul.

„În acest context dificil, noi reprezentanții Sindicatului Promedica, USMR-Alianța Medicilor și Federația Hipocrat încurajăm colegii să spună public problemele cu care se confruntă în această perioadă și nu numai, să ia măsuri de la cea mai mică neregulă, să nu aștepte până se sparge buba. Sindicatul este aici să sprijine astfel de situații și să lupte pentru rezolvarea lor. Este momentul ca medicii și pacienții să lupte împreună pentru a arăta neregulile cu care se confruntă, din cauza nepăsării, dezorganizării, corupției, haosului din sistem”, spun sindicaliștii din sănătate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe