În timp ce sistemul de sănătate britanic nu mai face faţă programărilor, un medic francez este ameninţat pentru decuplarea unui pacient de la aparate, mii de medici polonezi se angajează să refuze – printre altele – prescrierea de contraceptive, iar medicii străini din Africa de Vest sunt acuzaţi de localnici de epidemia cu Ebola. Vlad Mixich scrie despre toate acestea la rubrica Internaţionale. 

"> Sezonul controverselor - Viața Medicală
Știri

Sezonul controverselor

de M. V. A. - iul. 10 2014
Sezonul controverselor

În timp ce sistemul de sănătate britanic nu mai face faţă programărilor, un medic francez este ameninţat pentru decuplarea unui pacient de la aparate, mii de medici polonezi se angajează să refuze – printre altele – prescrierea de contraceptive, iar medicii străini din Africa de Vest sunt acuzaţi de localnici de epidemia cu Ebola. Vlad Mixich scrie despre toate acestea la rubrica Internaţionale. 

Medic ameninţat

 

Medicul Eric Kariger, şeful unităţii de îngrijiri paliative a Spitalului Universitar din Reims, a solicitat protecţie din partea autorităţilor locale şi a Ministerului Sănătăţii din Franţa. Apelul său a fost declanşat de zecile de scrisori şi mesaje insultătoare şi ameninţă­toare atât personal, cât şi la adresa familiei sau echipei sale. Dr. Kariger este implicat într-o controversă publică de mai bine de un an, atunci când soţia unuia dintre pacienţii săi tetraplegici aflaţi în stare vegetativă de mai bine de şase ani, Vincent Lambert, a acceptat ca soţul ei să fie decuplat de la aparatura de susţinere. Kariger a fost de acord cu decizia doamnei Lambert, dar nu şi părinţii lui Vincent.
Săptămâna trecută, Consiliul de Stat a decis să dea curs solicitării doctorului Kariger, dar părinţii lui Vincent Lambert au sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Situaţia este blocată până la pronun­ţa­rea deciziei CEDO care va avea nu doar un efect per­so­nal la nivelul familiei Lambert, putând deveni şi un pre­ce­dent important în regulile europene privind eutanasia.

 

Anglia suferă

 

Preşedintele Asociaţiei Medicale Britanice, dr. Mark Porter, a criticat dur starea actuală a sistemului medical din Anglia (NHS), care se „degradează palpabil“. Cauza principală, în viziunea lui Porter, este reducerea finanţării sistemului care este atacat de mai mulţi miniştri. Reacţia vine ca urmare a publicării unui studiu, comandat chiar de Institutul Naţional pentru Cercetări în Sănătate, prin care se constată că un sfert dintre pacienţii care s-au prezentat în 2012–2013 într-un departament de urgenţă din Anglia a ajuns acolo pentru că nu au putut obţine în timp util o consultaţie la medicul de familie. Statisticile arată că un pacient englez trebuie să aştepte peste şase săptămâni pentru a-i fi efectuate investigaţii precum IRM sau CT şi că listele de aşteptare la chirurgi au depăşit deja trei milioane de pacienţi.
Problema principală, spune dr. Mark Porter într-un interviu pentru The Guardian, este că finanţarea medicilor de familie a scăzut de la 11% la 8,4% şi dacă nu se va reveni la nivelul anterior, „viitorul pacienţilor este tot mai întunecat“. Politicienii liberali din Londra susţin că NHS-ul are nevoie de o suplimentare de 15 miliarde de lire sterline pentru următorii cinci ani pentru a se evita colapsul sistemului. Ministrul conser­va­tor al sănătăţii, Jeremy Hunt, acceptă că sistemul se află sub presiune, dar consideră că se „descurcă foarte bine într-un context atât de provocator“.
La pagina 2 din acest număr găsiţi, sub semnătura lui Adrian Gheorghe, de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, o analiză pe larg a efectelor acestei crize asupra sănătăţii britanicilor.

 

Polonia celor zece porunci

 

Peste 3.000 de medici şi studenţi medicinişti din Polonia au semnat o declaraţie prin care se angajează să respecte cele zece porunci, refuzând să participe la actele medicale care au legătură cu avortul, prescrierea de contraceptive, fer­ti­liza­reain vitrosau eutanasia. „Declara­ţia de credinţă“, cum a fost documentul numit, a fost gravată în piatră şi depusă la Czestochowa, cel mai important loc de pelerinaj din Polonia. Iniţiatorul declaraţiei este dr. Wanda Poltawska, psihiatru şi unul dintre prietenii apropiaţi ai papei Ioan Paul al II-lea. Se pare că dr. Poltawska ar fi jucat un rol important în formarea părerilor conservatoare ale Papei cu privire la sexualitate.
Polonia este scena unei controverse aprinse pe acest subiect după ce un ginecolog catolic a refuzat mai mulţi pacienţi, invocându-şi conştiinţa. Premierul polonez, Donald Tusk, a solicitat medicilor să pună drepturile pacienţilor deasupra credinţelor lor personale. Subiectul s-a transformat într-o dezbatere naţională încinsă care are şi culori politice, întrucât opoziţia poloneză are legături consistente cu mediul catolic conservator. În Polonia, activează în prezent 377.000 de medici şi asistente medicale, semnatarii „Declaraţiei de credinţă“ reprezentând 1% din aceştia.
 
 

India impură

 

Cunoscută drept „farmacia lumii a treia“, India are probleme în această lună după ce agenţiile britanică şi americană care supraveghează calitatea produselor farmaceutice au decis scoaterea de pe piaţă a 13.500 de cutii de metoprolol (în SUA) şi a unui număr neprecizat de cutii de claritromicină (în Marea Britanie). În ambele cazuri sunt suspectate erori de producţie care au dus la apariţia de impurităţi în substanţele menţionate.
India a devenit în ultimul deceniu cel mai important producător de generice din lume, producătorii de originale fiind neputincioşi în faţa eliminării protecţiei patentelor pentru substanţele lansate iniţial de ei. Preţul redus de fabricaţie al genericelor oferă acces populaţiei din regiunile sărace la terapie eficientă. Dar repetarea unor evenimente similare celor de luna trecută ar putea muşca consistent din credibilitatea industriei farmaceutice indiene.
Guvernul Indiei a promis alocarea a 500 de milioane de dolari în următorii cinci ani pentru întărirea acestui sector. Între timp, milioane de posibili pacienţi citesc despre defectele medicamentelor indiene în publicaţii internaţionale precum New York Times, The Guardian sau Lancet.

 

Medici atacaţi

 

    Epidemia de Ebola din Africa de Vest nu mai este ţinută sub control, avertiza săptămâna trecută un raport al organizaţiei „Medici fără frontiere“. Foarte prompt, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a convocat o întâlnire a responsabililor din 11 ţări din regiune pentru a coordona un răspuns comun. Ţările cele mai afectate sunt Liberia, Sierra Leone şi Guineea. Epidemia a provocat până astăzi 400 de decese şi, după o încetinire a ei în aprilie, asistăm în prezent la o nouă explozie, fiind diagnosticate peste 600 de cazuri. Problema majoră, pe lângă sărăcia din zonă şi lipsa unei infrastructuri adecvate, sunt chiar potenţialii pacienţi. În aprilie, o clinică „Medici fără frontiere“ din Guineea a fost atacată de o mulţime furioasă care îi acuza pe medici că au adus Ebola în satul lor. Astfel de incidente nu sunt rare. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe