Newsflash
Știri

Severitate britanică

de M. V. A. - aug. 23 2014
Severitate britanică

12 doze

 

Compania britanică GSK a anunţat că un vaccin experimental împotriva Ebola va intra în faza de studii clinice. Dacă Administraţia americană a Medicamentului şi Alimentaţiei (FDA) va aproba intrarea în studii de fază 1, atunci spre sfârşitul lui 2014 este posibil să vedem primii o  meni vaccinaţi (experimental) contra Ebola. Deocamdată există rezultate promiţătoare pe un lot de primate, au declarat oficiali ai companiei britanice. Chiar dacă totul merge ca pe roate, este exclus să vedem vaccinul folosit pe scară largă înainte de 2015. Presa britanică menţionează că GSK a ajuns să dezvolte vaccinul după ce, anul trecut, a cumpărat compania elveţiană Okairos pentru 250 milioane de euro.
Între timp, cei doi americani infectaţi cu Ebola sunt trataţi la Atlanta (SUA) cu ZMapp, un medicament a cărui utilizare este controversată pentru că nu a fost încă testat pe subiecţi umani. Un comitet de experţi în bioetică convocat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit că oamenilor infectaţi cu Ebola sau cu risc de a fi infectaţi li se pot administra vaccinuri sau medicamente neaprobate, dar că stocurile de astfel de substanţe vor fi limitate. În prezent există doar 12 doze disponibile de ZMapp. Pe lângă cei doi americani, substanţa a mai fost administrată şi unui preot spaniol de 75 de ani şi unor medici liberieni. Din păcate, preotul spaniol a murit.

 

Bilanţul lui Obama

 Este vremea bilanţului în universul Obamacare dintre Statele Unite. De la lansarea reformei în sănătate a administraţiei Barack Obama, peste 7,2 milioane de americani s-au asigurat medical prin programele guvernamentale de asigurări. Obamacare a oferit o asigurare medicală subvenţionată tuturor americanilor care câştigă până în 15.521 de dolari pe an pentru un individ sau 31.720 de dolari pentru o familie cu patru membri.
Mai multe state americane conduse de republicani au refuzat să extindă acoperirea medicală astfel că, susţine departamentul de sănătate subordonat Casei Albe, 5,7 milioane de americani săraci rămân neasiguraţi medical. Casa Albă nu poate însă preciza exact câţi americani şi-au făcut pentru prima dată asigurare medicală. Un studiu din New England Journal of Medicine apreciază că numărul americanilor neasiguraţi a scăzut cu 5,2% datorită Obamacare.

 

Uniforme pentru tutun şi alcool

 

 Cel mai mare producător de tutun din lume, Philip Morris, este decis să dea în judecată guvernul Marii Britanii dacă va fi implementată o lege prin care toate pachetele de ţigări vor avea acelaşi tip de ambalaj, fără marcă şi doar cu avertismentele de sănătate. La sfârşitul săptămânii trecute, guvernul britanic a pus în dezbatere publică legea respectivă bazată pe evidenţe ştiinţifice care demonstrează că un astfel de ambalaj va reduce numărul copiilor care încep să fumeze. Philip Morris susţine, conform Reuters, că legea este echivalentă cu „distrugerea mandatată de guvern a proprietăţii“. Marlboro este cea mai de succes marcă a companiei de tutun respective. Australia este deocamdată singura ţară care a interzis afişarea mărcilor pe pachetele de ţigări.
Tot în Anglia, un grup de parlamentari conduşi de un conservator propune ca pe sticlele de vin, bere şi spirtoase să fie afişate avertismente de sănătate similare celor de pe pachetele de ţigări. Iniţiativa doreşte să crească conştientizarea publicului în privinţa patologiei hepatice declanşată de abuzul de alcool. Grupul de parlamentari susţine că, în Marea Britanie sunt internaţi pentru abuz de alcool 1,2 milioane persoane anual şi că frecvenţa bolilor ficatului la cei sub 30 de ani s-a dublat în ultimul deceniu. Totuşi, spre deosebire de pachetele de ţigări, parlamentarii nu solicită şi afişarea de imagini şocante. Grupul mai cere şi stabilirea unui preţ minim pentru un litru de alcool, o reglementare mai strictă a pieţei, reducerea nivelului acceptat de alcool în sânge la şoferi şi posibilitatea ca autorităţile locale să decidă în privinţa acordării licenţelor pe baza nevoilor specifice ale populaţiei.

 

Pfizer. Din nou

     În ultima jumătate de an, numărul proceselor deschise împotriva companiei farmaceutice Pfizer a crescut de la 56 la 1.000. Procesele respective se referă la Lipitor, o statină despre care FDA a avertizat în 2012 că poate număra printre efectele sale adverse episoade de pierdere a memoriei şi un risc uşor crescut de diabet. În Statele Unite este obişnuit ca după ce FDA anunţă noi efecte adverse pentru un medicament, numărul proceselor împotriva companiei producătoare să crească.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe