Newsflash
Știri

Şeful unităţii HTA, care evaluează medicamentele propuse pentru compensare, părăseşte Ministerul Sănătăţii

de Dr. Maria DRAGOTĂ - sept. 6 2013
Şeful unităţii HTA, care evaluează medicamentele propuse pentru compensare,  părăseşte Ministerul Sănătăţii
Dr. Ioana Bianchi a condus, din 2012, Unitatea de evaluare a tehnologiilor medicale (UETM) din Ministerul Sănătăţii, departament responsabil în prezent de procesul evaluării dosarelor celor 141 de molecule noi propuse de companiile farma pentru a intra pe lista medicamentelor compensate şi decontate de stat. Începând cu 1 septembrie 2013, Bianchi nu va mai lucra în Ministerul Sănătăţii, dar va continua să activeze în domeniul sanitar. Deşi departamentul pe care l-a coordonat deţine o poziţie-cheie în desenarea politicilor de sănătate anunţate în această vară de ministrul Eugen Nicolăescu, dr. Ioana Bianchi consideră că procesul evaluării tehnologiilor medicale va continua neperturbat: „Sunt convinsă că există şi alţi experţi în domeniu care să dezvolte ce s-a început“. În ceea ce priveşte procesul de evaluare a dosarelor cu noile molecule pentru lista de medicamente compensate, dr. Bianchi a precizat că acesta „este în plină desfăşurare, ne aflăm în faza de elaborare a rapoartelor de evaluare care vor fi transmise Comisiei naţionale“. Din informaţiile obţinute de „Viaţa medicală“, în cadrul unităţii de evaluare a tehnologiilor medicale din Ministerul Sănătăţii va mai rămâne un singur angajat.
Dan Zaharescu, director executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), a declarat, referitor la situaţia creată prin demisia dr. Ioana Bianchi, că „normal, un proces atât de important cum este cel de aprobare a introducerii de noi molecule pe lista de compensate nu trebuie să stea într-un singur om. Are anumite proceduri, procedurile sunt respectate, deci lucrurile ar trebui să meargă mai departe, indiferent de plecarea unui om. Oricine are opţiuni în carieră şi libertate de mişcare, îi urăm succes doamnei dr. Bianchi acolo unde va pleca de la minister“.
Până la închiderea ediţiei, Ministerul Sănătăţii nu a oferit detalii cu privire la numărul exact al dosarelor deja finalizate de unitatea de evaluare a tehnologiilor medicale. În acest moment nu se ştie nici cine o va înlocui pe dr. Ioana Bianchi.
Pentru procedura de introducere a unei molecule noi pe lista de compensate, sunt necesari următorii paşi: dosarul depus de compania producătoare este evaluat pentru toate criteriile de UETM şi pentru trei criterii (eficacitate, siguranţă, rezultate raportate de pacienţi) şi de Comisia de specialitate corespunzătoare patologiei. UETM integrează evaluarea Comisiei şi dă nota finală (pentru cele trei criterii sus-menţionate, nota este media între nota UETM şi nota Comisiei); nota maximă este 10, pragul de includere în Listă este 6; UETM trimite raportul de evaluare Comisiei Naţionale (în raport sunt incluse recomandările de compensare şi gradul de compensare, necesitatea elaborării de protocoale, avizul comisiilor de experţi de la nivelul CNAS/CJAS etc.). Comisia naţională face recomandarea finală de introducere sau nu pe listă şi care sunt condiţiile de compensare şi elaborează un raport de sinteză. Sinteza raportului UETM şi raportul Comisiei naţionale se vor publica pe site-ul Ministerului Sănătăţii la secţiunea transparenţă decizională în momentul apariţiei proiectului de hotărâre de guvern pentru revizuirea listei de medicamente compensate. Procedura in extenso este descrisă în anexa 1 a Ordinului m. s. nr. 724/2013 pentru aprobarea criteriilor de evaluare a tehnologiilor medicale, a documentaţiei care trebuie depusă de solicitanţi, a instrumentelor metodologice utilizate în procesul de evaluare şi a metodologiei de evaluare privind includerea, extinderea indicaţiilor sau neincluderea medicamentelor în Lista cu denumiri comune internaţionale ale medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, pe bază de prescripţie medicală, cu sau fără contribuţie personală (publicat în Monitorul Oficial, Partea 1 nr. 339 din 10 iunie 2013).
Într-o întâlnire cu conducerea ARPIM, din mai 2013, Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, a declarat că „îşi doreşte creşterea accesului pacienţilor români la medicamente inovative şi accesibile, în condiţii de eficienţă economică pentru bugetul sănătăţii“. Acum o lună, într-o conferinţă de presă, ministrul Nicolăescu a anunţat că în iunie au fost depuse 167 de dosare pentru evaluare: 141 pentru molecule noi şi 26 pentru indicaţii noi. Lista de compensate, după ultimele declaraţii, va fi aprobată prin ordonanţă de urgenţă anul viitor, oricum „nu mai devreme de 31 decembrie 2013“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe