Newsflash
Știri

Șefii Sănătății despre veniturile medicilor

de Vlad MIXICH - mar. 17 2015
Șefii Sănătății despre veniturile medicilor

Săptămâna trecută, „Viața medicală“ a oferit în premieră informații detaliate despre noul proiect de lege din Parlamentul României care, dacă va fi aprobat în forma actuală, va schimba complet modul în care medicii din România își obțin veniturile. Principala prevedere a proiectului este introducerea posibilității de a oferi servicii medicale private și în spitalele de stat. După cum am și precizat, o parte din formulările proiectului de lege amintit sunt vagi sau imprecise. Prin urmare, am solicitat clarificări de la cei mai importanți oficiali din sistemul sanitar: Nicolae Bănicioiu, ministrul sănătății, și Vasile Ciurchea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Interviul, acordat în exclusivitate pentru „Viața medicală“, este o continuare publică a dezbaterii mai puțin publice care se desfășoară în aceste zile în Parlament. Considerăm că toți medicii, nu doar cei mai importanți sau cei aflați temporar în funcții, trebuie să cunoască detaliile acestei dezbateri și să participe la ea (ne puteți trimite mesajele sau sugestiile dumneavoastră la redactia@viata-medicala.ro), deoarece ei vor fi cei afectați în primul rând de aprobarea acestui proiect.

Săptămâna trecută, „Viața medicală“ a oferit în premieră informații detaliate despre noul proiect de lege din Parlamentul României care, dacă va fi aprobat în forma actuală, va schimba complet modul în care medicii din România își obțin veniturile. Principala prevedere a proiectului este introducerea posibilității de a oferi servicii medicale private și în spitalele de stat.
După cum am și precizat, o parte din formulările proiectului de lege amintit sunt vagi sau imprecise. Prin urmare, am solicitat clarificări de la cei mai importanți oficiali din sistemul sanitar: Nicolae Bănicioiu, ministrul sănătății, și Vasile Ciurchea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Interviul, acordat în exclusivitate pentru „Viața medicală“, este o continuare publică a dezbaterii mai puțin publice care se desfășoară în aceste zile în Parlament.
Considerăm că toți medicii, nu doar cei mai importanți sau cei aflați temporar în funcții, trebuie să cunoască detaliile acestei dezbateri și să participe la ea (ne puteți trimite mesajele sau sugestiile dumneavoastră la redactia@viata-medicala.ro), deoarece ei vor fi cei afectați în primul rând de aprobarea acestui proiect.

Conform noului proiect de lege privitor la serviciile private acordate în spitalele publice, pacientul își poate alege un medic curant și în timpul programului de lucru oficial din spital. Dar va trebui să plătească în plus. Cine stabilește concret cât va trebui să plătească pacientul în plus medicului?
Nicolae Bănicioiu: În norme se va stabili. Și conducerea spitalului va stabili asta.

Dar cine spune exact cât va trebui pacientul să-i plătească profesorului Popescu?
Nicolae Bănicioiu: Asta trebuie să-și stabilească fiecare spital, dar în discuție și cu profesorul. Suma se va stabili și în funcție de gradul profesional. Prețul va fi stabilit de spital, dar și de o comisie națională, care va impune reguli și recomandări.
Vasile Ciurchea: Altfel, cineva va fi tentat să opereze doar cazurile de unde încasează bani. Și atunci trebuie să-i pui niște reguli: operezi cinci cazuri la rând și faci și două cu plată. Acesta e doar un exemplu teoretic. Și trebuie stabilit și ce se întâmplă în afara orelor de program pentru că pe orele de program tu ești plătit, ai un salariu și trebuie să aibă acces [la tine] toată lumea.

Dar proiectul de lege prevede că și în orele de program pot fi acordate, la cerere, servicii medicale în regim privat.
Nicolae Bănicioiu: Da, așa este. Dar sunt convins că proiectul va mai avea modificări.

Deci acest tarif plătit medicului va fi stabilit de conducerea spitalului în acord cu medicul?
Nicolae Bănicioiu: Da.

Și care va fi atunci rostul comisiei naționale?
Nicolae Bănicioiu: Va stabili niște principii și bareme. Atât.

Această comisie va stabili și tarifele pentru consumabile, folosirea aparaturii etc.?
Vasile Ciurchea: Nu. Acelea vor fi stabilite în funcție de [prețul de] achiziție. Pentru că nu poți plăti un consumabil sub prețul de achiziție.

Deci asta va stabili managerul spitalului?
Nicolae Bănicioiu: Da.

Vor putea medicii care lucrează în clinici private să lucreze în regim privat și în spitalul de stat?
Nicolae Bănicioiu: Aici e o discuție. Prioritate vor avea medicii care lucrează în spitalul de stat.

Exclusiv?
Nicolae Bănicioiu: Așa a plecat propunerea la Parlament.

În momentul de față, în proiectul de lege din Parlament nu este scris așa.
Nicolae Bănicioiu: Noi așa am discutat. Dar s-a ales varianta propusă de Colegiul Medicilor: că poate oricine [practica în regim privat în spitalul public, n. red.].

Mai mult, în acest moment se precizează că medicii care practică în regim privat în spitalul public sunt exceptați de la toate incompatibilitățile.
Nicolae Bănicioiu: Da. Asta a fost o cerere specială.

A cui?
Nicolae Bănicioiu: Dacă aveau incompatibilități nu puteau să mai aibă practică privată. Deci, automat, legea trebuie să dea această posibilitate. E musai acest articol.
Vasile Ciurchea: Medicul nu poate fi în două contracte cu CNAS.

Asta înseamnă că medicul poate practica privat în afara spitalului în contract cu CNAS și în regim privat în spitalul public?
Nicolae Bănicioiu: Nu. Poate să opteze.

Dar, conform proiectului de lege, nu-l obligă nimeni să opteze.
Nicolae Bănicioiu: El va avea un singur contract cu CNAS. Deci medicul va opta: păstrează contractul din spitalul public sau nu.
Vasile Ciurchea: În loc să se ducă pacientul după profesorul cutare într-un spital privat, pacientul poate rămâne în spitalul public și îl operează acolo.

Dar medicul poate efectua servicii private în spitalul de stat doar dacă este organizat juridic ca societate, CMI, PFI, conform proiectului. Pacientul care se va trata în regim privat în spitalul public va plăti direct din buzunar?
Vasile Ciurchea: Da.

Deci nu îi acoperă nimic CNAS?
Nicolae Bănicioiu: Îi acoperă Casa. Și când te duci acum la un spital privat o parte îți acoperă Casa. Asiguratul are dreptul, în contul celor 5,5%, la decontarea serviciului de la Casa de Asigurări.
Vasile Ciurchea: Noi plătim aceeași sumă și la public și la privat. Pacientul își plătește diferența la un spital privat sau la Fundeni sau în alt spital public unde va vrea să se opereze. Medicul este angajatul spitalului, este în contract cu CNAS și, ca să poată încasa acei bani în plus din spitalul de stat, trebuie să-și facă o formă juridică. Medicul va avea un contract de muncă cu spitalul public pe angajarea lui normală și încă un contract de prestări servicii prin care spitalul îi plătește cât au convenit pe serviciul respectiv.

Un răspuns clar la întrebare: medicul care lucrează în regim privat în spitalul de stat va putea să lucreze și în orice altă clinică privată?
Nicolae Bănicioiu: Da, sigur.

Tariful destinat medicului pentru serviciul medical privat prestat în spitalul de stat va merge direct la el sau va intra întâi în bugetul spitalului?
Nicolae Bănicioiu: Procentual. Propunerea inițială era ca la spital să rămână 15%. Înțeleg că acum, în Parlament, se discută o majorare: undeva la 30–40% să rămână la spital. Iar restul, procentual, ajunge și la medic. O altă propunere este să existe un contract între medic și pacient și diferența să o încaseze medicul. Forma rămâne de stabilit ulterior.
Vasile Ciurchea: În Austria, Germania, spitalele nu au contract de 100% cu Casa. Dacă un spital are contract de 75% cu Casa, CNAS îi decontează 75% din cost și restul de 25% decontează pacientul.

Toate aceste venituri obținute de medic prin practica privată în spitalele de stat vor fi impozabile?
Nicolae Bănicioiu: Da. Deși există o propunere să nu-i mai impozităm pe medici. Dar asta e o discuție viitoare.

Nu se va ajunge la o oficializare și îngroșare a plicului, pentru că pacientul va trebui să acopere și impozitul?
Nicolae Bănicioiu: Nu.
Vasile Ciurchea: Pacientul știe din capul locului cât îl va costa dacă vrea să meargă la doctorul Popescu. Și va trebui să i se spună de la început care este costul și ce înseamnă acest cost. Atunci este alegerea pacientului care completează formularul la cerere. Dacă pacientul nu-și poate permite, atunci va sta la rând.
Nicolae Bănicioiu: Va fi, practic, renunțarea la plic. Asta va fi.

Dar, concret, pacientul va trebui să plătească în continuare în plus.
Nicolae Bănicioiu: Nu. De ce să plătească în plus?

Pentru că e tariful pe care trebuie să-l plătească medicului. Asta scrie în proiectul de lege.
Nicolae Bănicioiu: Dar asta plătește și acum.

Acum îl plătește neoficial, în plic.
Nicolae Bănicioiu: Da. Sau la privat. Doar că aceeași sumă, de acum, poate să nu se mai ducă la privat și să meargă și la stat. Merge și la medic și noi o impozităm. E aceeași sumă. Nu va fi o creștere.
Vasile Ciurchea: Plus că va fi o concurență între spitale. Un spital, ca să-și țină pacienții, va pune un preț sub cel al altui spital privat.

Se menționează în proiect existența unei asigurări complementare/suplimentare de sănătate. Ce înseamnă asta mai exact?
Nicolae Bănicioiu: Faptul că ai servicii private în spitalul public va fi un pas spre asigurările complementare.

Asigurări complementare administrate de privați sau de stat?
Nicolae Bănicioiu: Poate fi și – și.
Vasile Ciurchea: Dacă sunt suplimentare, forma nu contează.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe