Newsflash
Știri

Se golesc spitalele din București

de Theodora Şutiu - oct. 16 2019
Se golesc spitalele din București

În lunile iulie și august, 36 de angajați ai Spitalului de Urgență Floreasca, din care aproximativ 20 de asistenți medicali, au depus cereri de transfer sau de demisie, nemulțumiți de nivelul salariilor, a atras atenția Viorel Hușanu, liderul Sindicatului SANITAS.

Acestora li se adaugă și alte categorii de personal, dar nu medici. „Cifra de 36 de persoane se referă la întreg personalul, nu pot să știu exact la cine, probabil intră și biologi, și muncitori”, a declarat Viorel Hușanu, în cadrul unei mese rotunde care a avut loc la Camera Deputaților.

Liderul SANITAS București a mai oferit exemplul unui fizioterapeut din secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Neurochirurgie Bagdasar-Arseni, care din cauza plafonului de sporuri a pierdut 1.000 de lei din salariul din anul 2017. De asemenea, acesta a atras atenția că există cazuri în care biologii șefi de laboratoare din spitalele Ministerului Sănătății câștigă mai puțin decât asistenții medicale aflați în subordine.

Pe de altă parte, el a dat exemplul farmaciștilor, ale căror venituri urmează să se apropie în următorii ani mai mult de cele ale infirmierelor decât de cele ale medicilor, deși medicii și farmaciștii au pregătiri profesionale apropiate.

Val de cereri de transfer

Acesta a avertizat că și Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului (IOMC ) se confruntă cu un val de cereri de transfer sau demisie: „Au fost cazuri, îmi spunea cineva de la IOMC, unitate aflată în subordinea Ministerului Sănătății, că foarte mulți salariați vor să plece de pe secția de Pediatrie către spitale din subordinea Primăriei, unde sunt mai bine plătiți, acolo sunt venituri mai mari”, a solicitat Viorel Huşanu.

Liderul sindical a cerut, în context, eliminarea plafonării sporurilor la nivelul de 30% din salariu în sistemul medical: „În acest plafon ar trebui să intre, pe lângă sporul de condiții și sporul de continuitate, şi voucherele de vacanţă, şi norma de hrană, şi gândiţi-vă că în prezent sporul la ATI sau SMURD ar trebui să fie între minim 55% şi maxim 85%”, a mai spus Viorel Hușanu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe