Newsflash
Știri

Se conturează strategia pentru bolile cerebrovasculare

de Cristina GHIOCA - sept. 30 2022
Se conturează strategia pentru bolile cerebrovasculare

Societăţi profesionale din diferite domenii medicale din România și din străinătate, în parteneriat cu Asociaţia Universităţilor de Medicină și Farmacie din România, și-au dat mâna pentru a crea Strategia Naţională pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare.

Strategie

Documentul este deja în lucru și ar urma să fie lansat oficial în luna noiembrie.

Principalele aspecte vizate de Strategia Naţională pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare (SNCBC) au fost prezentate, săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă organizată la Cluj-Napoca. Două dintre principalele aspecte pe care specialiștii speră să le rezolve prin implementarea acestei strategii sunt creșterea accesului la trombectomie și la serviciile de neuroreabilitare.

„Pentru teritoriul și populaţia României avem nevoie de 15-20 de centre de trombectomie, după standardele internaţionale. Avem o problemă de acces la această competenţă. Va trebui să luăm măsuri urgente de a crea acces multidisciplinar la aceste competenţe, iar expresia acestui parteneriat este și rezolvarea acestei probleme”, a declarat prof. dr. Dafin Mureșanu, în cadrul conferinţei de presă de anunţare a SNCBC.

Atestat în trombectomie

        Soluţia pe care iniţiatorii strategiei o propun în acest sens este implementarea unui program de studii, care să se finalizeze cu un atestat în trombectomie. Cursurile pentru obţinerea acestei competenţe se vor adresa specialiștilor din domenii precum neuroradiologie, neurochirurgie, neurorecuperare și cardiologie intervenţională.

„Diferenţa dintre ceea ce știe un specialist să facă pe specialitatea lui și ceea ce ar trebui să știe pentru a putea face această procedură va fi acoperită printr-un program bine descris atât din perspectiva conţinutului, cât și a duratei și care va fi aprobat de Ministerul Sănătăţii”, a adăugat profesorul Mureșanu.

El a precizat că, în prezent, în România, trombectomia se realizează doar în patru-cinci centre, deoarece nu există o reglementare a accesului la procedură, dar nici suficienţi specialiști: „Practic, lucrurile s-au lovit de lipsa forţei de muncă calificate în acest domeniu. [Prin această strategie] vrem să reglementăm întregul bloc de intervenţii care vizează creierul, nu doar trombectomia. Deci va fi o competenţă neurointervenţională”. Durata atestatului va varia în funcţie de curriculum, urmând a fi stabilită și prezentată în viitorul apropiat.

        În ceea ce privește recuperarea post-AVC, SNCBC urmărește transferul pacienţilor dintr-un centru comprehensiv de tratament al AVC, care are și o componentă de recuperare, într-o instituţie de recuperare care absoarbe acești pacienţi. Ulterior, reabilitarea post-AVC ar trebui să se desfășoare în structuri comunitare și la domiciliul pacientului.

Rodul unui parteneriat amplu

        Strategia Naţională pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare este un proiect iniţiat de Academia Română și Societatea de Neurologie din România (SNR), în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, WSO (World Stroke Organisation), WFNR (World Federation for Neurorehabilitation), EFNR (European Federation of Neurorehabilitation Societies) împreună cu alte societăţi de profil și cu sprijinul Administraţiei Prezidenţiale.

               Unul dintre obiectivele strategiei vizează descrierea completă, într-un format foarte clar, a magnitudinii problemei bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare. Alte aspecte care vor fi avute în vedere sunt: identificarea obiectivelor specifice de dezvoltare și optimizare a sistemului de sănătate relevante pentru bolile cerebrovasculare, precum și a entităţilor-cheie în implementarea acestora; restructurarea finanţării serviciilor de sănătate în funcţie de traseul pacienţilor; consolidarea reţelei de tratament în faza acută a bolilor cerebrovasculare; actualizarea dovezilor ghidurilor internaţionale și implementarea acestora în plan naţional; creșterea accesului la servicii de recuperare neurologică; dezvoltarea și implementarea unor programe eficiente de prevenţie (primordială, primară, secundară și terţiară).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe