Newsflash
Știri

Scrisoare deschisă a CMMB: „Un sistem medical întins la maximum”

de Florentina Ionescu - oct. 13 2021
Scrisoare deschisă a CMMB: „Un sistem medical întins la maximum”

Colegiul Medicilor din Municipiul București a transmis o scrisoare deschisă care reprezintă un „strigăt de disperare”, în contextul în care în țara noastră s-a înregistrat un număr record de îmbolnăviri de COVID-19 și un număr record de decese.

În scrisoarea deschisă transmisă redacției astăzi, semnată de prof. dr. Cătălina Poiană (foto), președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București, în numele Biroului Executiv al CMMB, cuvântul-cheie este „Strigăt de Disperare”, în contextul în care s-au înregistrat cifre șocante ale pandemiei de COVID-19 în România. 

catalina poiana

„Nouă, corpului medical, ne este din ce în ce mai greu să facem față valului de îmbolnăviri de COVID-19 atât în rândul populației, cât și în rândul nostru, al cadrelor medicale. Ultimele zile ne arată un sistem medical întins la maximum și ajuns la limită, mai ales pe zonele unde se tratează pacienții COVID-19. Zi de zi asistăm la tragedii: pacienți care mor, familii aflate în suferință, medici ajunși la capătul puterilor, pacienți și cadre medicale infectate cu SARS-CoV-2 care au nevoie de îngrijiri medicale. Iar numărul este foarte mare”, se arată în introducerea scrisorii.

În fața acestui tablou dramatic, medicii români se gândesc că „gradul scăzut de vaccinare în rândul populației reprezintă, poate, și un eșec în ceea ce privește încrederea care trebuie să existe între corpul medical și populație”.

În contextul epidemiologic actual, membrii Biroului Executiv al CMMB atrag atenția că vaccinarea reprezintă unul dintre instrumentele importante pentru gestionarea cât mai eficientă a pandemiei de COVID-19.

„DA, și o persoană vaccinată se poate îmbolnăvi. DA, și o persoană vaccinată poate dezvolta forme severe ale infecției cu SARS-CoV-2. DAR proporția acestor cazuri este mult mai mică în rândul persoanelor vaccinate față de cele nevaccinate. Această scrisoare deschisă nu este doar un alt apel aruncat în eter. Este un strigăt de disperare, al nostru, al corpului medical bucureștean, prin vocea Colegiului Medicilor din Municipiul București, pentru ca dumneavoastră, populația din București, dar și populația României în ansamblul său, să reflectați la informațiile transmise”, se arată în documentul transmis redacției.

un Moment de răscruce

Membrii CMMB doresc să asigure populația că medicii sunt serioși și corecți în privința informațiilor furnizate, că se bazează și că prezintă dovezile științifice pe care le au la dispoziție în momentul comunicărilor.

„DA, suntem disperați, pentru că zi de zi pierdem sute de pacienți care mor în spitalele românești. DA, suntem disperați pentru că oricât de multe eforturi am face, această boală parșivă ne ia pacienți. DA suntem disperați pentru că de multe ori suntem în fața acestei boli dezarmați și cu mâinile goale. Și DA, suntem disperați, pentru că, din păcate, de prea multe ori am auzit: Nu pot să respir... Nu sunt vaccinat...”, este un alt mesaj-cheie din scrisoarea CMMB.

Un alt aspect esențial asupra căruia CMMB atrage atenția este că doar un efort comun, al medicilor și al populației, poate stopa valul patru al pandemiei de COVID-19.

„Suntem la răscruce și cred că doar un efort comun, al nostru și al dumneavoastră, poate face să plafonăm și să stopăm acest val al pandemiei de COVID-19. Știința ne spune astăzi că prin vaccinare și prin respectarea măsurilor de protecție putem lupta mult mai eficient cu această pandemie. Acest apel este născut din suferința care se simte și se trăiește în unitățile medicale care tratează pacienți COVID-19 și este scris cu responsabilitatea unor oameni care pun știința și medicina bazată pe dovezi pe primul plan”, este concluzia mesajului semnat de prof. dr. Cătălina Poiană, în numele Biroului Executiv al CMMB.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe