Newsflash
Internaționale

Screening pentru stenozele carotidiene?

de Dr. Diana Andronache - feb. 12 2021
Screening pentru stenozele carotidiene?

După o revizuire atentă a datelor din literatura de specialitate, US Preventive Services Task Force (USPSTF) nu recomandă screeningul stenozei carotidiene asimptomatice în rândul populaţiei generale (recomandare de clasa D).

Stenozele carotidiene sunt leziuni aterosclerotice care îngustează lumenul arterial și care favorizează patologii cu implicaţii importante în practica clinică. Totuși, USPSTF nu recomandă efectuarea screeningului în cazul adulţilor fără antecedente de atac ischemic tranzitor, accident vascular cerebral sau alte semne și simptome neurologice de focar în teritoriul carotidian.

poza 2

În general, tratamentul stenozei asimptomatice carotidiene include managementul factorilor de risc, al bolii aterosclerotice, prin administrarea de statine, medicamente antiplachetare, dar și modificări ale stilului de viaţă, controlul hipertensiunii arteriale și al diabetului zaharat. De asemenea,  sunt disponibile și proceduri chirurgicale menite să îmbunătăţească fluxul sanguin al arterei carotide (endarterectomia carotidiană, revascularizare prin angioplastie și stentare). Stabilirea unei strategii terapeutice optime presupune însă analiza risc-beneficiu, iar în acest caz terapia medicamentoasă adecvată pare a avea mai multe beneficii.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe