Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Screening pentru stenozele carotidiene?

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 12 februarie 2021

După o revizuire atentă a datelor din literatura de specialitate, US Preventive Services Task Force (USPSTF) nu recomandă screeningul stenozei carotidiene asimptomatice în rândul populaţiei generale (recomandare de clasa D).

Stenozele carotidiene sunt leziuni aterosclerotice care îngustează lumenul arterial și care favorizează patologii cu implicaţii importante în practica clinică. Totuși, USPSTF nu recomandă efectuarea screeningului în cazul adulţilor fără antecedente de atac ischemic tranzitor, accident vascular cerebral sau alte semne și simptome neurologice de focar în teritoriul carotidian.

poza 2

În general, tratamentul stenozei asimptomatice carotidiene include managementul factorilor de risc, al bolii aterosclerotice, prin administrarea de statine, medicamente antiplachetare, dar și modificări ale stilului de viaţă, controlul hipertensiunii arteriale și al diabetului zaharat. De asemenea,  sunt disponibile și proceduri chirurgicale menite să îmbunătăţească fluxul sanguin al arterei carotide (endarterectomia carotidiană, revascularizare prin angioplastie și stentare). Stabilirea unei strategii terapeutice optime presupune însă analiza risc-beneficiu, iar în acest caz terapia medicamentoasă adecvată pare a avea mai multe beneficii.

 

Etichete: stenoză carotidiană screening

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.