Newsflash
Știri

Screening pentru cancerul colorectal în București și Ilfov

de Cristina GHIOCA - iul. 23 2021
Screening pentru cancerul colorectal în București și Ilfov

Zeci de mii de persoane vor fi testate pentru cancerul colorectal, în cadrul unui proiect anunţat săptămâna aceasta. Peste jumătate dintre subiecţi vor proveni din grupurile vulnerabile.

Până la finalul anului 2023, în România urmează să se desfășoare un amplu proiect de screening pentru cancerul colorectal, destinat persoanelor cu vârsta între 50 și 74 de ani, cu domiciliul/reședinţa în regiunea București-Ilfov. Programul este derulat de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central (SUUMC) „Dr. Carol Davila” și Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC). Prin intermediul său vor fi testate 50.000 de persoane, dintre care cel puţin 53% aparţin grupurilor vulnerabile.

         „Prevenţia primară rămâne strategia cheie în reducerea prevalenţei cancerului colorectal. Prevenţia secundară își propune să reducă impactul unei boli prin detectarea și tratarea acesteia cât mai curând”, a declarat prof. dr. Florentina Ioniţă-Radu, comandantul SUUMC „Dr. Carol Davila”, la conferinţa de lansare a programului. Ea a amintit că supravieţuirea la 5 ani în cancerul colorectal este dependentă de stadiul de progresie a bolii la diagnostic: de peste 90% pentru tumorile descoperite în stadiul I.

Acces gratuit la investigaţii amănunţite

        Programul își propune, totodată, să trimită 2.104 persoane la medicul specialist, prin asigurarea de servicii și mijloace de suport care să crească accesul la servicii medicale specializate și tratament, dar și prin reevaluarea periodică a pacienţilor. Subiecţii incluși în proiect vor primi și informaţii despre riscurile și beneficiile procedurii existente de screening, atât de la reţeaua de medici de familie care acced în acest demers, cât și de la reprezentanţii COPAC. Persoanele testate vor avea acces și la consultaţii de specialitate și la colonoscopii. „Dincolo de derularea unei campanii de informare și invitarea populaţiei ţintă să realizeze testul de screening, este extrem de important să consolidăm legătura profesională cu medicii de familie”, a subliniat comandantul SUUMC.

        Despre importanţa medicilor de familie în acest demers a vorbit și Ștefan Răduţ, vicepreședintele COPAC, care a precizat și alte obiective urmărite prin acest program: „Pe lângă testare, poate reușim să atingem două puncte esenţiale – un prim pas pentru a avea un Registru Naţional de Cancer și punerea medicului de familie acolo unde îi este locul, în faţa serviciilor medicale”.

        Bugetul alocat programului de screen­ing este de aproximativ 24 de milioane de lei, iar unul dintre cele patru centre de testare va fi în SUUMC „Dr. Carol Davila”, a anunţat dr. Daniel Costache, directorul departamentului Cercetare-Dezvoltare din cadrul acestui spital.

10% dintre cazurile oncologice noi depistate în 2020, în lume, au fost de cancer colorectal, potrivit GLOBOCAN.

În Europa, incidenţa cancerului colorectal este de 26,9%, afecţiunea ocupând locul 3 la bărbaţi, după cancerul pulmonar și cel de prostată, și locul 2 la femei, după cel mamar.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe