Newsflash
Știri

Screening neonatal pentru hipoacuzie

de Monica GEORGESCU - dec. 15 2016
Screening neonatal pentru hipoacuzie
        Toți copiii născuți în spitalele de stat din România vor fi testați auditiv începând de anul viitor, a anunțat Vlad Voiculescu, ministrul sănătăți, marți, 6 decembrie. Scopul programului este de a diagnostica hipoacuzia severă cât mai precoce, oferindu-le acestor copii șansa de a duce o viață normală.
       În România, se estimează că în fiecare an se nasc 600 de copii cu probleme severe de auz, însă numărul acestora nu este cunoscut cu exactitate, deoarece până în prezent nu a existat un registru național. Înregistrarea acestor cazuri se face pe liste neoficiale ale spitalelor și maternităților, adesea numele lor fiind trecute în niște caiete. Din acest motiv, până acum nu a putut fi identificat corect numărul de proteze auditive și implanturi cohleare pe care ar fi trebuit să le achiziționeze spitalele, listele de așteptare fiind în prezent foarte lungi. Numai la Spitalul „Marie Curie” din București, pe lista de așteptare pentru aprobarea unui implant cohlear se află în prezent aproximativ 50 de copii.
      Vlad Voiculescu a declarat că ministerul a demarat deja procedura de licitație pentru achiziționarea a 335 de aparate de screening auditiv, fondurile alocate acestui proiect fiind estimate între 6,5 și 8,5 milioane de lei. Aceste aparate ar trebui să ajungă de anul viitor în toate maternitățile din România, în toate spitalele cu secții de pediatrie cu paturi, de terapie intensivă, precum și în toate centrele de diagnostic ORL. Ministrul a declarat că procedura de testare va fi standardizată, protocolul urmând să indice traseul exact al pacientului hipoacuzic de la depistare până la diagnosticare. De asemenea, cei testați vor fi incluși automat într-un registru național, astfel încât să existe o evidență clară a persoanelor hipoacuzice. „Suntem bucuroși să anunțăm că lansăm acest registru electronic național de screening chiar astăzi, realizat cu sprijinul GovITHub. Registrul funcționează în cadrul unui program-pilot în care am inclus trei maternități – Polizu, Filantropia și Pantelimon, a mai spus Voiculescu. Aceste maternități au deja aparate de screening auditiv, urmând ca în cursul anului viitor registrul să fie extins cu date din centrele din întreaga țară, pentru care urmează să fie cumpărată aparatura necesară testării.
       Deși procedura de screening auditiv la nou-născuți nu necesită personal specializat, ministrul  recunoaște nevoia acută de formare a specialiștilor audiologi pentru etapele ulterioare, de diagnostic, tratament și intervenție pentru corectarea hipoacuziei, declarând că a început discuțiile cu ministrul educației pentru a reînființa învățământul de studii superioare în domeniul audiologiei. În România nu mai există școli de specialitate în domeniul audiologiei de aproape șapte ani, în prezent persoanele cu deficiențe de auz fiind asistate de personal nespecializat. Asupra acestui subiect s-a aplecat și conf. dr. Mădălina Georgescu (UMF „Carol Davila”, București), care a amintit că în România există în prezent un număr prea mic de centre de diagnostic, în care lucrează puțini specialiști audiologi. Pasul următor ar trebui să fie deci înființarea și dotarea cu aparatură și personal specializat a cel puțin opt centre de diagnostic audiologic, care să acopere toate provinciile țării. Aceasta a pledat pentru reînființarea școlii de audiologie, necesară pentru formarea de noi specialiști.
      Diagnosticul precoce al hipoacuziei și intervenția medicală imediat după diagnostic facilitează integrarea copilului în mediul educațional, familial și social normal, a explicat dr. Sebastian Cozma, directorul Centrului de audiologie și vestibulogie din Iași, unde se face screeningul neonatal al surdității de opt ani. De asemenea, este o investiție profitabilă pentru stat, deoarece cheltuielile făcute pentru rezolvarea cazurilor acestor copii astfel încât aceștia să poată învăța, lucra și duce o viață normală sunt mai mici decât cele care ar fi necesare în cazul persoanelor cu handicap, asistate social pe tot parcursul vieții, a adăugat doctorul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe