Newsflash
Știri

Screening bronhoscopic şi informare

de Dr. Sorina VASILE - mar. 21 2012
Screening bronhoscopic şi informare

Institutul de Pneumologie „Marius Nasta“ Bucureşti şi Asociaţia

„Aer Pur“ fac demersuri pentru înfiinţarea primului centru român de diagnostic precoce al cancerului pulmonar.

 

   Aproximativ 33.000 de români mor anual de neoplasm pulmonar, iar la momentul depistării, 75% din pacienţi se află în stadii avansate. În astfel de cazuri, rata de supravieţuire este de 17–18% la cinci ani de la diagnostic. Situaţia este cu atât mai dramatică cu cât în ultimii ani s-a înregistrat o creştere a numărului neoplaziilor pulmonare la copii, adolescenţi şi adulţii tineri. Dacă afecţiunea ar fi depistată devreme, rata de supravieţuire la cinci ani ar ajunge până la 50–90%.

   Institutul de Pneumologie „Marius Nasta“ Bucureşti împreună cu asociaţia „Aer Pur“ au lansat miercuri, 14 martie a.c., campania „Control pentru Speranţă“, o acţiune de strângere de fonduri pentru construirea primului centru de diagnostic precoce al cancerului pulmonar din România. Screeningul pe care specialiştii intenţionează să-l realizeze aici prin bronhoscopie va viza pacienţii cu factori de risc pentru neoplasmul de plămâni – fumătorii şi cei cu BPOC. Un alt obiectiv al programului este informarea populaţiei. „Pentru a putea diagnostica din vreme boala şi a creşte astfel şansa de supravieţuire a pacienţilor noştri, trebuie să informăm şi să educăm oamenii cu privire la gravitatea bolii şi să le arătăm cum un simplu control de rutină poate să le schimbe viaţa“, a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.    Pentru dotarea unui astfel de centru, e necesară strângerea sumei de un milion de euro, din care mare parte vor merge spre aparatură. „Există o situaţie paradoxală în România: avem specialişti, dar, de multe ori, nu avem dotările tehnice necesare“, afirmă prof. asoc. dr. Ruxandra Ulmeanu, iniţiatoarea programului şi vicepreşedinta secţiunii de bronhologie a Societăţii Române de Pneumologie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe