Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Screening bronhoscopic şi informare

Viața Medicală
Dr. Sorina VASILE miercuri, 21 martie 2012

Institutul de Pneumologie „Marius Nasta“ Bucureşti şi Asociaţia

„Aer Pur“ fac demersuri pentru înfiinţarea primului centru român de diagnostic precoce al cancerului pulmonar.

 

   Aproximativ 33.000 de români mor anual de neoplasm pulmonar, iar la momentul depistării, 75% din pacienţi se află în stadii avansate. În astfel de cazuri, rata de supravieţuire este de 17–18% la cinci ani de la diagnostic. Situaţia este cu atât mai dramatică cu cât în ultimii ani s-a înregistrat o creştere a numărului neoplaziilor pulmonare la copii, adolescenţi şi adulţii tineri. Dacă afecţiunea ar fi depistată devreme, rata de supravieţuire la cinci ani ar ajunge până la 50–90%.

   Institutul de Pneumologie „Marius Nasta“ Bucureşti împreună cu asociaţia „Aer Pur“ au lansat miercuri, 14 martie a.c., campania „Control pentru Speranţă“, o acţiune de strângere de fonduri pentru construirea primului centru de diagnostic precoce al cancerului pulmonar din România. Screeningul pe care specialiştii intenţionează să-l realizeze aici prin bronhoscopie va viza pacienţii cu factori de risc pentru neoplasmul de plămâni – fumătorii şi cei cu BPOC. Un alt obiectiv al programului este informarea populaţiei. „Pentru a putea diagnostica din vreme boala şi a creşte astfel şansa de supravieţuire a pacienţilor noştri, trebuie să informăm şi să educăm oamenii cu privire la gravitatea bolii şi să le arătăm cum un simplu control de rutină poate să le schimbe viaţa“, a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

   Pentru dotarea unui astfel de centru, e necesară strângerea sumei de un milion de euro, din care mare parte vor merge spre aparatură. „Există o situaţie paradoxală în România: avem specialişti, dar, de multe ori, nu avem dotările tehnice necesare“, afirmă prof. asoc. dr. Ruxandra Ulmeanu, iniţiatoarea programului şi vicepreşedinta secţiunii de bronhologie a Societăţii Române de Pneumologie.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.