Newsflash
Știri

Scleroza multiplă în România

de Mirabela VIAŞU - mar. 13 2013
Scleroza multiplă în România
   În România, trăiesc cu diagnosticul de scleroză multiplă între opt şi zece mii de persoane. Doar 2.300 se află sub tratament, iar peste 500 aşteaptă să fie incluse în programul naţional de prevenţie secundară a invalidităţii şi a recăderilor. Altfel spus, cea mai mare problemă o reprezintă listele de aşteptare şi accesul la terapia modernă. Este poate de înţeles că una din soluţiile identificate ar fi creşterea bugetului alocat pentru programul de scleroză multiplă, însă autorităţile vor aloca în 2013 aceeaşi sumă – 96 de milioane de lei – disponibilă şi anul trecut. Cu toate acestea, reprezentanţii MS promit că vor încerca să găsească soluţii pentru rezolvarea problemei listelor de aşteptare. „Nu pot spune că de mâine cele 500 de cazuri vor intra în program. Dar vă pot spune că se face o analiză a tuturor programelor de sănătate desfăşurate de MS. În felul acesta, vom vedea ce programe trebuie ajustate şi ce anume trebuie făcut pentru îmbunătăţirea lor“, a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat în MS, în cadrul mesei rotunde „Trăind cu scleroza multiplă în România“ , recent organizate la Bucureşti.
   Între timp, în ţara noastră, 20% din pacienţii diagnosticaţi cu scleroză multiplă nu au acces la tratament şi stau uneori chiar mai mult de un an pe listele de aşteptare. Cum costul tratamentului ajunge la 15.000 de euro pe an, cei mai mulţi nu pot decât să aştepte.

Soluţii şi nevoi

   O soluţie, oferită chiar de autorităţi, ar putea fi înfiinţarea unei agenţii naţionale pentru programe de sănătate, al cărei singur scop ar fi îmbunătăţirea managementului şi eficientizarea programelor. Potrivit lui Raed Arafat, fiecare program ar trebui să aibă propriul manager, cum se întâmplă în alte ţări europene. În opinia directorului general al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, prof. dr. Gheorghe Iana, crearea agenţiei ar oferi o imagine de ansamblu a costurilor, pe fiecare program în parte. Odată cunoscute aceste cifre, s-ar putea aloca fonduri de la unele programe, către cele care necesită finanţare urgentă. Şi – susţine profesorul Iana – scleroza multiplă se încadrează în această categorie.
   Scleroza multiplă afectează sever viaţa socială şi profesională a pacienţilor, nu doar starea lor de sănătate, fiind poate cea mai invalidantă boală a adultului tânăr. Astfel, explică prof. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii de Neurologie din România, „investiţia în terapia sclerozei multiple are un impact negativ mai mic decât impactul social al netratării lor“. Aceasta este, de altfel, concluzia unui raport european cost-beneficiu, realizat în 2007, care mai arată şi că proporţia cea mai mare revine costurilor cauzate de invaliditate. „E nevoie să investim în tratament, cât mai repede şi cât mai aproape de momentul diagnosticării“, susţine preşedintele SNR.
   Programul de scleroză multiplă este coordonat de CNAS printr-o comisie de experţi şi se derulează în 11 unităţi sanitare, la nivel naţional. Din 2009, a fost extins şi la copii, în cazul cărora rata de recădere după intrarea în tratament a scăzut de la 1,1% la 0,3%.

Locul 26 din 33

   Statisticile arată realitatea dură a situaţiei pacienţilor cu scleroză multiplă: în UE, România se află printre ultimele ţări privind accesul acestor pacienţi la servicii medicale. Concret, barometrul european de scleroză multiplă (sondaj de opinie realizat prin chestionare) arată că, în 2011, ţara noastră ocupa locul 26 din 33 de ţări europene. Suntem codaşi la două capitole importante: accesul la tratament, în general, şi accesul la tratamentele de ultimă generaţie (aprobate şi utilizate în alte state europene).
   Acelaşi studiu sociologic european plasează pe primele locuri Germania, Islanda şi Suedia. La polul opus, printre (puţinele) state care se află în urma României, găsim Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Belarus. La realizarea clasamentului, s-au luat în considerare şapte criterii: accesul pacienţilor la tratament, investiţiile autorităţilor în cercetarea sclerozei multiple, impactul bolii asupra calităţii de angajat, implicarea persoanelor cu scleroză multiplă în luarea deciziilor care le privesc, compensarea costurilor terapiei, colectarea datelor naţionale privind pacienţii cu scleroză multiplă şi accesul pacienţilor la tratamente de ultimă generaţie. Pentru fiecare dintre criterii s-a acordat un punctaj, iar ţara noastră a adunat 91 de puncte dintr-un maxim de 225.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe