Newsflash
Știri

SCJU Târgu Mureş: s-au reluat intervenţiile de transplant os-tendon-ligament

de L. Budin - iul. 8 2022
SCJU Târgu Mureş: s-au reluat intervenţiile de transplant os-tendon-ligament

În cadrul Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie, s-a efectuat recent o intervenţie de revizie artroplastie totală de şold drept, cu alogrefare cu ţesut osos spongios, la pacient de 61 de ani.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş a anunţat, într-un comunicat preluat de Agerpres, reluarea intervenţiilor de transplant de ţesut (os-tendon-ligament) în cadrul Programului Naţional de Transplant - Subprogramul Os-Tendon, după reacreditarea procedurii de către Agenţia Naţională de Transplant.

interventie-chirurgicala01

S-a efectuat recent o artroplastie de revizie de şold cu alogrefă.

O echipă de medici din cadrul Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, coordonată de dr. Andrei Gulian, medic primar Ortopedie şi Traumatologie, secţie condusă de prof. dr. Tiberiu Băţagă, a realizat (...) o intervenţie de revizie artroplastie totală de şold drept cu alogrefare cu ţesut osos spongios unui pacient de 61 de ani, cu decimentare aseptică a artroplastiei totale de şold cimentată pe partea dreaptă, cu bascularea cupei şi protruzia acetabulară a cupei posttraumatic, cu hepatita virală B activă. Intervenţia chirurgicală, desfăşurată sub anestezie generală cu intubaţie oro-traheală, a durat aproximativ 4 ore şi jumătate şi a constat în înlăturarea componentelor protetice degradate de la nivelul acetabulului drept şi femurului drept, grefarea acetabulului drept cu ţesut osos spongios (alogrefă) şi fixarea componentelor endoprotetice de revizie”, au precizat reprezentanții SCJU Târgu Mureş, într-un comunicat.

Coordonatorul echipei, dr. Andrei Gulian, medic primar Ortopedie şi Traumatologie, a arătat că acest tip de intervenție oferă multe avantaje, cum ar fi recuperarea mai uşoară, cu revenirea la mers cu încărcare parţială/progresivă din a treia zi postoperator.

Datorită reconstrucţiei acetabulului drept cu ţesut osos spongios (alogrefă), a fost posibilă implantarea componentelor endoprotetice de revizie, a explicat specialistul.

Evoluţia pacientului este una bună.

În următoarele 4-6 săptămâni pacientul se va deplasa prin mers cu încărcare parţială, ulterior reia mersul cu încărcare progresivă până la mers normal, cu reluarea conduitei de viaţă normală. Intervenţia s-a desfăşurat în Blocul operator al Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie, iar echipa care a realizat intervenţia este formată din dr. Andrei Gulian, dr. Ioan Nemeş, medic primar ATI, dr. Virgiliu Cernit, dr. Valeriu Hîţu, medici rezidenţi ortopedie şi traumatologie, dr. Vlad Răzvan Bercheşan, medic rezident ATI (...) Ţesutul osos spongios (alogrefa) necesar pentru intervenţia de revizie artroplastie totală de şold drept provine de la Banca de Ţesut Colentina, coordonată de dr. Andrei Nica”, se spune în comunicatul unității sanitare.

Reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş le-a mulţumit familiilor donatorilor şi echipelor medicale care au făcut tot posibilul ca alţi pacienţi să primească şansa la o viaţă mai bună, în urma transplanturilor.

Supravegherea microbiologică a infecțiilor bacteriene, un curs nou la Institutul „Cantacuzino”

Pacient oncologic: legea privind „dreptul de a fi uitat” a fost promulgată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe