Newsflash
Știri

Schimbări în protocolul de declarare a morţii cerebrale?

de Dr. Mariana MINEA - mai 26 2014
Schimbări în protocolul de declarare a morţii cerebrale?
   De Ziua naţională a transplantului, la Biblioteca Academiei Române au avut loc un eveniment dedicat pacienţilor transplantaţi şi o conferinţă de presă cu tema „Generozitatea ta poate salva vieţi“, la care au participat prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale pentru Transplant, prof. dr. Radu Deac, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Transplant, dr. Victor Zota, coordonatorul naţional pentru transplant, prof. dr. Mihai Lucan, membru în consiliul ştiinţific al agenţiei, şi prof. dr. Dan Tulbure, profesor consultant. România a cunoscut o tendinţă ascendentă în ceea ce priveşte transplantul de organe de la donatori în moarte cerebrală, anul 2013 reprezentând un salt în acest parcurs, cu 132 de donatori în moarte cerebrală.
   Cu această ocazie, profesorul Tulbure a afirmat că, pe viitor, protocolul de declarare a morţii cerebrale în România nu va mai include electroencefalograma în mod obligatoriu şi în orice situaţie. Aceasta va rămâne rezervată situaţiilor în care cauza care a dus la acea stare nu este clară, lucru valabil în multe ţări din Europa de Vest, după cum afirmă medicul citat. Contactat telefonic, profesorul Tulbure a subliniat că ar fi vorba de o simplificare a protocolului de declarare a morţii cerebrale. „Nu este o părere proprie, ci este preluată (de alte ţări, n.r.) de mulţi ani. De pildă, chiar în momentul în care am făcut criteriile actuale de moarte cerebrală la noi, în Anglia nu se mai utiliza EEG-ul“, ne-a spus medicul. Tot el crede că, din punct de vedere tehnic, nu există peste tot encefalografe portabile, care să fie duse la patul bolnavului, iar transportarea acestuia la locul unde există encefalograf ar presupune nişte riscuri care ar putea duce la pierderea unor potenţiali donatori. „Pentru pacient nu e vorba de nicio eroare, deci nu afectează cu nimic acurateţea diagnosticului, şi în niciun caz ireversibilitatea stării respective“, a completat medicul.
   Contactat de redacţia noastră, dr. Victor Zota a ţinut să sublinieze că nu este vorba, totuşi, de renunţare la electroencefalogramă, ci de alternative la această investigaţie, care ar putea fi înlocuită cu un alt studiu al activităţii scoarţei cerebrale. „Este o problemă foarte delicată şi necesită foarte multe discuţii. E vorba de cele trei concepte de moarte cerebrală care există în lume la ora actuală şi de ce concept a adoptat fiecare ţară. România, din nefericire, a adoptat conceptul whole brain dead, adică moartea întregului creier. Nu renunţăm, găsim o alternativă.“

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe