Newsflash
Știri

Scandalul dezinfectanților sub lupa procurorilor

de Dan Dumitru MIHALACHE - mai 16 2016
Scandalul dezinfectanților sub lupa procurorilor
     Ministrul sănătății a anunțat că 150 de probe (4,25%) din cele 3.526 recoltate din 285 de spitale publice și private au fost neconforme pentru diferitele produse biocide testate. La spitalele de unde provin aceste probe neconforme, Patriciu Achimaș-Cadariu (foto) spune că a dispus „să se ia toate măsurile administrative conform legii, de la caz la caz, până la suspendarea utilizării acestor substanțe, până la clarificarea situației“. Acesta a precizat și că unele spitale au verificat și substanțe de la alte firme, pe lângă dezinfectanții Hexi Pharma. Anunțul a fost făcut miercuri, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Ministerul Sănătății, după ce în prealabil a avut loc o videoconferință cu direcțiile de sănătate publică din toată țara, a treia de la declanșarea scandalului dezinfectanților.
     Probele recoltate pentru această acțiune au fost analizate în laboratoare acreditate din cadrul unităților sanitare ale direcțiilor de sănătate publică, precum și în laboratoare private aflate în contract cu unitățile sanitare verificate. Acestea presupun verificarea corectitudinii dezinfectării tegumentelor, suprafețelor, obiectelor și instrumentarului medical în urma utilizării produsului biocid. „Practic, se verifică  modul în care procesul de curățenie și dezinfecție se realizează în mod corespunzător, dacă produsul utilizat a avut efectul scontat, în sensul distrugerii microorganismelor“, a explicat ministrul. În ceea ce privește determinarea compoziției produselor biocide, în România nu există laboratoare acreditate pentru această analiză. Deși reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie afirmă că pot face asemenea determinări, ministrul spune că în această clipă institutul nu este acreditat și că „trebuie să vedem în ce măsură poate căpăta mai repede o acreditare“. În schimb, la INSP sunt două laboratoare în construcție, dar până la momentul acreditării „mi s-a spus că va mai dura“.
     Între timp, Parchetul General a demarat o anchetă penală în cazul produselor biocide, motiv pentru care toate rezultatele verificărilor făcute vor fi puse la dispoziția organelor de anchetă. Achimaș-Cadariu a asigurat disponibilitatea specialiștilor ministerului de a contribui la aflarea adevărului în acest caz și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.  Totodată, acesta spune că în videoconferința cu direcțiile de sănătate publică, „le-am atras atenția și într-un cadru mai larg în care organizăm o autoevaluare și ulterior (n. red. până la 11 mai) vom evalua diferențele apărute între controalele intra- și interjudețene, vom organiza comisii de disciplină în fiecare județ în care se impun (…) și le-am atras atenția că sunt responsabili de siguranța pacienților noștri“.
     Soluțiile dezinfectante amintite au ajuns în atenția procurorilor, după ce în spațiul public au apărut mai multe informații potrivit cărora produsele biocide sunt diluate și de zece ori față de ceea ce este menționat pe etichetă. Obiectul anchetei în curs îl reprezintă respectarea concentrației substanțelor respective. Astfel, au fost delegați ofițeri de poliție judiciară din cadrul IGPR, inclusiv pentru participarea la ridicarea probelor necesare în vederea realizării unor teste specifice, în colaborare cu Corpul de control al Ministerului Sănătății, pentru a stabili eficiența acestor dezinfectanți.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe