Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Șase cabinete stomatologice școlare, redeschise în București

Viața Medicală
Dorina Novac joi, 2 iulie 2020, ora 10:30

Șase cabinete stomatologice școlare, câte unul în fiecare sector al Capitalei, au fost redeschise miercuri. Elevii pot beneficia de tratamente și consultații gratuite, în baza unei programări.

Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București ( ASSMB) programul de funcţionare al celor şase cabinete stomatologice este 8:00 – 15:00, în zilele de luni, miercuri şi vineri, şi 11:00 – 18:00, în zilele de marţi şi joi.

cabinete stomatologice redeschise
Sursă imagine: Pixabay

 

Sursa citată precizează că activitatea în cabinetele stomatologice redeschise se derulează cu asigurarea tuturor măsurilor necesare pentru protejarea sănătății copiilor și cadrelor medicale, în contextul pandemiei de COVID-19.

Școlile unde elevii din cadrul unităților de învățământ preuniversitar de stat din Municipiul București pot merge, pentru a-și rezolva problemele stomatologice, precum și numerele de telefon la care se pot face programările, sunt următoarele:

 • Sector 1  - Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” bd. Ion Mihalache, nr. 126, tel: 0752.154.701
 • Sector 2 - Colegiul Naţional „Cantemir Vodă”, str. Viitorul, nr. 60, tel: 0752.263.601
 • Sector 3 - Şcoala Gimnazială Nr. 20, str. Prevederii, nr.19 , tel: 0751.191.901
 • Sector 4 - Şcoala Gimnazială Nr. 79, str. Cuza Vodă, nr. 51, tel: 0754.206.301
 • Sector 5 - Colegiul Tehnic "Dumitru Moţoc”, str. Spătarul Preda, nr.16, tel: 0753.123.901
 • Sector 6 - Şcoala Gimnazială Nr. 174 „Constantin Brâncuşi”, str. Roșia Montană, nr. 41, tel: 0753.157.701.

ASSMB menționează că în aceste cabinete stomatologice școlare, copiii pot beneficia de tratamente precum sigilări, detartraje, tratament carii, extracții dentare, în toate situațiile acestea fiind gratuite.

„În ceea ce privește siguranța copiilor în timpul consultațiilor și tratamentelor stomatologice, au fost luate toate măsurile de precauție și sunt respectate cu strictețe prevederile legale valabile pe perioada pandemiei”, se arată în comunicatul de presă.

Regulile după care funcționează cabinetele stomatologice redeschise:

 • Este obligatorie respectarea unui interval de cel puţin 20 de minute între pacienţi; Anunțarea persoanei care solicită programarea, ca pacientul (copilul) să vină însoțit de un singur reprezentant legal/aparținător;
 • Informarea pacienţilor/reprezentanților legali ai pacienților cu privire la noile reguli privind procedurile adoptate la nivelul cabinetului, prin telefon; 
 • Afişarea măsurilor şi a procedurilor de protecţie la intrarea în cabinetul stomatologic, inclusiv a măsurilor de distanţare socială pentru a se asigura că toţi pacienţii care intră în cabinet le respectă; 
 • Pacienților și reprezentanților legali ai acestora li se va comunica respectarea măsurilor de protecție anti-COVID-19 și li se vor pune la dispoziție dezinfectanţi pe bază de alcool 60-95%.

Triajul pacienţilor (înainte de efectuarea intervenţiilor stomatologice): 

 • Personalul medical are obligația de a efectuarea un triaj epidemiologic telefonic centrat pe identificarea eventualelor semne clinice ale infecţiei cu SARS-CoV-2 (tuse, febră, dureri în gât, dificultăţi de respiraţie), precum şi pe riscul de a fi infectat (persoane aflate în autoizolare/carantină, contacţi ai acestora sau contacţi ai persoanelor cu semne caracteristice infecţiei cu SARS-CoV-2), conform chestionarului prevăzut în Ordinul nr. 873/2020 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 828/2020 privind măsurile de organizare şi desfăşurare a activităţii la nivelul cabinetelor stomatologice şi la nivelul unităţilor sanitare non-COVID pe perioada stării de alertă;
 • Însoţitorul/Aparținătorul se va supune aceloraşi reguli/proceduri ca şi pacientul; 
 • Atât pacientului cât și însoţitorului li se va măsura temperatura în zona frunţii înainte de intrarea în cabinetul stomatologic:
  - dacă temperatura este sub 37,3 grade Celsius, pacientul şi, după caz, însoţitorul pot intra în cabinet, iar dacă nu au mască li se înmânează una;
  - dacă temperatura este peste 37,3 grade Celsius, se reia măsurarea acesteia şi dacă valoarea se menţine, se va renunţa la programare; 
 • La intrarea în cabinetul stomatologic există în permanență un covoraş îmbibat în dezinfectant pe bază de clor;
 • Pacientul şi însoţitorul vor fi îndrumați să procedeze la igienizarea mâinilor cu apă şi săpun/soluţii antiseptice tegumentare pe bază de alcool 60-95%;
 • Pacientul/Însoţitorul va completa şi va semna chestionarul pentru triajul epidemiologic;
 • Pacientul va completa şi va semna chestionarul de evaluare a stării generale ale cărui elemente minime sunt prevăzute de Decizia Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România nr. 3/2013; 
 • Înainte şi după terminarea tratamentului, pacienţii/însoţitorii vor purta mască;
 • Personalul medical va realiza dezinfecţia completă a echipamentelor stomatologice (unitul stomatologic, aparatul de radiologie, corpuri de mobilier, scaune, lampă fotopolimerizabilă etc.) cu substanţe biocide cu efect virucid conform instrucţiunilor producătorului;
 • Personalul medical va curăța și va dezinfecta piesele de mână cât și echipamentele de protecţie reutilizabile (de exemplu, ochelari de protecţie, vizieră, ecran protecţie), după fiecare pacient.

Până în luna martie 2020, momentul apariției virusului SARS-CoV-2 în România, în cadrul Rețelei de Medicină Școlară a ASSMB funcționau 157 de cabinete stomatologice în școli, licee și universități de stat, deservite de 156 medici și 126 de asistenți medicali.

„Pe parcursul ultimului an școlar, 2019-2020, până la întreruperea sa bruscă în luna martie, în cadrul acestor cabinete au fost realizate aproape 350.000 de tratamente și 50.000 de consultații. În ceea ce privește Campania de Sigilare Gratuită a Molarului de șase ani, începută în toamna anului trecut, au fost realizate peste 5.000 de astfel de tratamente, pentru aproximativ 2.200 de copii din București”, informează sursa citată.

Etichete: ASSMB cabinete stomatologice tratament gratuit SARS-CoV- 2

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC