Newsflash
Știri

Sărmana oaie Dolly (5)

de Prof. dr. Valeriu RUSU - feb. 6 2013
Sărmana oaie Dolly (5)
   Cum se poate încheia acest serial? Cu un subiect la care nu aş fi vrut să ajung niciodată: clonarea umană. Nici dacă în creierul meu peste (sau prin) care au trecut ceva ani s-ar aciua un super-cip. Nu pentru că aş putea fi beneficiarul unui astfel de „gadget“ mult agreat de unii. În opinia mea, creierul trebuie să rămână liber de orice proptea. Renunţ la argumentele în favoarea acestei afirmaţii şi cu regret suprim o divagaţie utilă. Dar se vor mai ivi ocazii pentru o analiză relaxată şi tolerantă a cipofiliei (cipomaniei) ţintind organul suprem al omului – creierul.
   Deocamdată, într-o introducere necesară, trebuie să recunosc că nu înţeleg de ce clonarea umană, în pofida considerentelor de ordin etic, raţionale, pentru unii cercetători de marcă este iminentă, doar o chestiune de decenii. Un caz celebru de anticreaţionism înverşunat ne prezintă Sorin Lavric (titularul rubricii „Cronica ideilor“ din România literară). În nr. 3 din 18 ian. 2013, el publică eseul „Savonarola cu hram biologic“, prilejuit de apariţia ediţiei a doua a cărţii lui Richard Dawkins – „Dumnezeu: o amăgire“ (Editura Curtea Veche, 2012). Este edificatoare citarea introducerii eseului: „Nici măcar Dawkins, dacă şi-ar judeca retroactiv evoluţia spirituală, n-ar putea pricepe saltul de concepţie pe care l-a suferit în curs de trei decenii: dintr-un savant sobru, preocupat de gene, încrengături şi fenotipuri, un savant de puritatea intenţiilor căruia nu se îndoia nimeni şi a cărui onestitate era subînţeleasă în incinta Oxfordului din anii ’70 (evident, secolul trecut, n.n.), din el s-a desprins la un moment dat un misionar radical, cu priviri aspre, un fel de Feuerbach trecut prin şcoala darwinismului, căruia cea mai mică aluzie la credinţă, Dumnezeu sau providenţă îi provocau repulsii vii cu urmări drastice“. Cum asemenea cărţi nu mă interesează, să ne oprim puţin asupra doctrinei lui Richard Dawkins (n. 1941, biolog şi etolog, teoretician şi vulgarizator al evoluţionismului, membru al Royal Society, în prezent profesor emerit la New College – Oxford University). Susţinător fervent al evoluţionismului darwinian, el este unul dintre principalii critici ai creaţionismului şi al religiilor, condamnând totodată „pseudoştiinţele“ din lumea anglo-saxonă. Din adolescenţă a ajuns la concluzia că biologia evolutivă este cea mai bună explicaţie a vieţii, devenind ateu. Dawkins are un discurs strălucitor şi a susţinut cu succes conferinţe în SUA, fieful creaţionismului. O noutate anunţată la BBC, de guvernul MS Elisabeta a II-a, cred că îl încântă pe Dawkins: din anul 2014, toate şcolile din Regat vor introduce în programă teoria evoluţiei speciilor, sub ameninţarea tăierii stipendiilor.
   În ceea ce mă priveşte, povara amintirilor mă determină să văd şi limitele darwinismului. Nu am spaţiu pentru descrierea unor întâmplări existenţiale grăitoare pentru convingerea mea. Semnalez doar că evoluţionişti convinşi susţin clonarea umană. După clonarea oii Dolly, a început un şir nesfârşit de dispute asupra clonării umane. Date disponibile: în reviste, cărţi sau pe net.
   Dar cea mai mare surpriză vine din partea recentului colaureat britanic al premiului Nobel pentru Medicină 2012, sir John Bertrand Gurdon (n. 1933), a cărui biografie am prezentat-o în Viaţa medicală, nr. 51–52 din 21 dec. 2012. Mărturisesc, era laureatul meu preferat. Acum nu ştiu ce să mai zic, pentru că, la scurt timp după consacrarea supremă, cu sporul imens de notorietate dar şi de audienţă, a început să susţină cu ardoare iminenţa… clonării umane. Primul interviu l-a acordat la BBC Radio Four – „The Life Scientific“, la 19 dec. 2012, adică la scurt timp după ceremonia de la Stockholm, apoi opiniile sale au fost difuzate intens în mass-media. Cu mici diferenţe faţă de sursa iniţială, s-a menţionat că sir John Gurdon, ale cărui cercetări din perioada 1950–1960 în domeniul clonării broaştelor au condus ulterior la crearea celebrei oi Dolly, afirmă că pasul spre clonarea umană ar putea avea loc în maximum o jumătate de secol.
   Chiar dacă orice încercare de clonare a unui om declanşează probleme etice complexe, sir Gurdon crede că oamenii vor accepta clonarea umană dacă aceasta va aduce beneficii medicale concrete. Ar fi necesare doar ameliorări semnificative în tehnicile de clonare. În emisiunea menţionată, laureatul Nobel a declarat că pe vremea experimentelor sale pe broaşte a prezis clonarea în 50 de ani a unui mamifer, adăugând „poate acelaşi răspuns e valabil şi când vorbim despre clonarea umană. Dolly a arătat că nu am fost departe de adevăr“. Sir John Gurdon a explicat că procesul de clonare a unui om este acelaşi lucru cu crearea unui geamăn identic, astfel încât medicii „nu ar face altceva decât să copieze ceea ce natura a făcut deja“. Şi a adăugat: „Eu cred că putem face orice spre a reduce suferinţa umană, ceea ce va fi acceptat de publicul larg“.
   Sir John Gurdon, la cursurile sale de la Universitatea din Cambridge, îi întreabă cu regularitate pe studenţi dacă ar fi de acord ca părinţii copiilor decedaţi să creeze alţi copii folosind ovulele mamei şi celulele prelevate din pielea primului copil, presupunând că tehnica ar fi sigură şi eficientă. În medie, voturile sunt în proporţie de 60% în favoarea acestei posibilităţi, a constatat profesorul Gurdon.
   Mă descumpăneşte absenţa oricărei referiri la deciziile cunoscute pe plan internaţional în materie de etică a clonării umane. Ignorate şi înlocuite cu un fel de vot public.
   Urmează o alunecare în derizoriu, pe care încerc să o atenuez denumind-o „clonarea umană în cultura populară“. Iată istorioara: un medic britanic, specialist în genetică, pe nume Ricky Joshi (despre care ştiu doar că e fan al Barcelonei), a ajuns să dea nişte declaraţii, un deliciu pentru unele publicaţii sportive. După spusele lui Joshi, genetica are limite, dar e capabilă să facă lucruri surprinzătoare. „Nu-i pentru mâine, dar se va ajunge la reproducerea oricărei părţi din corp – inimă, ficat şi… piciorul stâng al lui Messi“. Şi mai departe… chiar un fotbalist perfect, precum Xavi, dar cu înălţimea lui Piqué! Ai noştri parcă ar dori mai mult „piciorul stâng al lui Hagi“. Pe când „Mitică de la Ligă“, oracol, ca de obicei, zice: „La nebunia care a cuprins lumea, nu ar fi exclus“. Să mai atenuez şocul: fotbalul este mai mult decât un joc şi o afacere, un complex fenomen social.
   Consecvent, închei cu menţionarea unui film thriller-science fiction, „The Island“, produs în SUA, în 2005. Durează 136 de minute, director de producţie fiind Michael Bay. Nu l-am văzut, mi-a fost povestit recent de un student care m-a ales mentor. Apoi, am găsit şi informaţii pe net (unde prin vot spectatorii consideră filmul submediocru). Un om descoperă că el este de fapt o „fiinţă recoltabilă“, păstrată ca o sursă de piese de schimb, împreună cu alte persoane, într-un loc utopic. Persoanele, clone umane, s-ar afla la dispoziţia unor indivizi cu mijloace materiale, aflaţi pe „insula fericirii“. Să mai adaug: n-am găsit în aria mea existenţială niciun adept al clonării umane. Deşi pe net informaţiile despre diferitele tipuri de clonare umană abundă, avantajele dominând dezavantajele.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe