Newsflash
Știri

Sarcina la pacientele cu boli cardiace congenitale

de Dr. Maria DRAGOTĂ - sept. 25 2009
Sarcina la pacientele cu boli cardiace congenitale

Bolile cardiace congenitale – BCC (cele mai frecvente fiind DSV, stenoza valvei pulmonare, DSA, PCA, tetralogia Fallot, coarctaţia de aortă, stenoza aortică, transpoziţia de vase mari) afectează aproximativ 0,8% din nou-născuţi. În condiţiile unui tratament adecvat, 85% ajung la vârsta adultă. Se estimează că în Europa trăiesc două milioane de adulţi cu BCC, iar în România – 60.000. (...)

   PROTCARD – Fundaţia pentru Protecţia Adulţilor cu Boli Cardiace Congenitale (FPABCC), al cărei preşedinte este dl conf. dr. Ioan Mircea Coman (Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu“ Fundeni), a fost înfiinţată în 2006, cu scopul de a milita pentru o viaţă mai bună a acestei categorii de persoane: acces la îngrijiri medicale optime, informare eficientă, de actualitate, comunicare, sprijin educaţional, emoţional şi financiar. Site-ul fundaţiei, www.protcard.org promovează: cunoaşterea (informaţii generale despre cardiopatiile congenitale, dicţionar de termeni medicali, istoricul tratamentului BCC în România), informarea (legislaţie, centrele medicale cu experienţă în domeniu, calendarul activităţilor de profil cu caracter social, educativ şi umanitar), comunicarea (forum). Printre acţiunile de până acum se numără publicarea unor materiale informative privind cele mai frecvente BCC, rezolvarea unor cazuri, inaugurarea unui centru PROTCARD la Braşov (2007), la Bucureşti (2008), suportul organizării celui de-al 7-lea Simpozion Central-European de Ecocardiografie (2007, Sibiu), decernarea diplomelor de excelenţă 2007 dlor profesori dr. Avraham Lorbec, Bradu Fotiade, Matei Iliescu, simpozioane anuale. PROTCARD colaborează cu Alianţa Naţională pentru Boli Rare din România şi cu Asociaţia Hipertensiunea Arterială Pulmonară din România (AHAPR). Din 2007, este membră a Organizaţiei Europene a Bolilor Congenitale – ECHDO. Proiecte de viitor vizează cooperarea cu organizaţii similare din străinătate, înfiinţarea altor centre regionale, întâlniri multidisciplinare.
   O astfel de întâlnire a avut loc, la 18 septembrie a.c., la Sinaia, cu ocazia celui de-al III-lea Simpozion anual PROTCARD, pe tema „Riscul genetic şi evoluţia sarcinii la pacientele cu cardiopatii congenitale“, ce a reunit cardiologi, obstetricieni, geneticieni, chirurgi, radiologi-imagişti, neonatologi, pediatri, medici de familie, pacienţi.
    Subiectele discutate s-au înscris în secţiunile: Riscul genetic şi evaluarea lui; Sarcina dorită, sarcină în evoluţie: cum tratăm viitoarea mamă; Monitorizarea obstetricală a sarcinii; Nou-născut şi mamă – după naştere. La apariţia cardiopatiilor congenitale concură o serie de factori ambientali şi genetici, care trebuie cunoscuţi şi identificaţi. A fost subliniată importanţa sfatului genetic pentru evaluarea riscului de recurenţă a malformaţiilor fetale, precum şi a unei evaluări complete a femeii cu BCC, înainte de a rămâne însărcinată, apoi a urmăririi ei şi a fătului pe toată perioada gravidităţii. Este necesară o întreagă echipă medicală a sarcinii, reunind cardiolog, obstetrician, genetician, anestezist, neonatolog, medic de familie. Trebuie cunoscute bine BCC ce contraindică sarcina. Există încă în România femei cu astfel de afecţiuni, al căror diagnostic este pus în momentul în care starea lor se înrăutăţeşte, în luni mari de sarcină. Au fost trecute în revistă efectele medicaţiei cardiotrope asupra fătului, medicamentele admise/contraindicate în sarcină; terapia intervenţională în cursul gravidităţii. S-a punctat necesitatea implementării în ţara noastră a Registrului European „Sarcina şi Bolile Cardiovasculare“. Un capitol important este diagnosticul antenatal al BCC, urmat de particularităţile asistenţei neonatale imediate. Sunt încă deficienţe în rezolvarea urgenţelor cardiologice la nou-născut, un singur centru de cardiochirurgie pediatrică (Tg. Mureş) neputând rezolva toate cazurile. Concluzionând, vorbitorii (printre care conf. dr. I. M. Coman, prof. dr. C. E. Ulmeanu, prof. dr. Gr. Al. Dimitriu, conf. dr. Al. Fl. Anca, conf. dr. D. Dumbravă, conf. dr. Adina Ionac, dr. M. Ţoringhibel, dr. Nicoleta Calomfirescu, dr. M. Calomfirescu) au subliniat necesitatea colaborării interdisciplinare, a unei comunicări mai bune, a unui cadru organizatoric în vederea creării echipelor de specialişti pentru managementul optim al sarcinilor la pacientele cu BCC şi al nou-născuţilor cu astfel de afecţiuni. Ar fi foarte utilă supraspecializarea cardiologilor în BCC, deoarece această patologie este „orfană“.
    Finalul reuniunii a fost unul emoţionant, constând în nominalizarea membrilor asociaţi pentru 2009 (ing. Valentin Alexandrescu, ec. Mircea Filipoiu, dr. Ciprian Suciu, dr. Aurel Tudose) şi decernarea Diplomei de excelenţă a Fundaţiei PROTCARD dlui dr. Martin Constantinescu, strălucit chirurg cardiovascular la Institutul Fundeni, până în 1985 (când a emigrat în SUA, unde profesează Cardiologia). Dl dr. Andrei Iosifescu, ucenic al său, a rostit laudatio, iar diploma i-a fost înmânată de dl Vladimir Stănescu, secretar al Fundaţiei şi pacient operat cu succes, în urmă cu 25 de ani, de „doctorul Martin“. La moment au asistat şi dnii Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu, care au depus mărturii de suflet despre „omul şi prietenul Martin“.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe