Newsflash
Știri

Sărbătoarea medicinii primare

de V. M. - mai 29 2013
Sărbătoarea medicinii primare
   Specialiştii români din medicina primară au sărbătorit, la sfârşitul săptămânii trecute, Ziua internaţională a medicului de familie – 19 mai. Medicul de familie este primul cu care bolnavul întră în contact, tot el monitorizează tratamentul şi evoluţia afecţiunilor cronice şi, de cele mai multe ori, ajunge să îşi cunoască pacienţii încă din copilărie. Astfel, medicul de familie, cel puţin în teorie, reprezintă cea mai importantă verigă din sistemul de sănătate.
   Pentru a sublinia legătura dintre medicul de familie şi pacientul român, reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi cei ai Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie au invitat medici şi pacienţi deopotrivă să transmită un mesaj medicilor de familie. Dar printre cei care le-au scris medicilor de familie, de ziua lor, se numără şi dr. Garth Manning, preşedintele WONCA (Organizaţia Mondială a Medicilor de Familie), Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, dar şi Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii. În mesajul său, acesta din urmă spune că medicul de familie este cel care reprezintă temelia sistemului sanitar românesc şi că statutul MF trebuie să se consolideze. De asemenea, ministrul le-a mulţumit specialiştilor din medicina primară pentru devotamentul şi modul serios în care îşi exercită profesia.
   Medicii de familie au fost principalii actori în implementarea Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei (PNESSP), derulat în 2007 şi 2008. În opinia reprezentanţilor medicilor de familie, PNESSP ar fi dovedit că ei sunt prima şi cea mai importantă verigă în menţinerea stării de sănătate a populaţiei, consolidând legătura dintre medic şi pacient.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe