Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Săptămâna care marchează importanța donării de plasmă

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 9 octombrie 2020, ora 10:54

În perioada 5-9 octombrie este Săptămâna conștientizării importanței donării de plasmă. Cu această ocazie, asociațiile de pacienți de la noi din țară trag un semnal de alarmă.

Între 5 și 9 octombrie 2020, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) și Asociația Română a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare (ARPID) marchează Săptămâna conștientizării importanței donării de plasmă.

plasma sange tratament

Cu această ocazie, alături de sute de organizații din întreaga lume, cele două asociații de pacienți încearcă să atragă atenția asupra rolului decisiv pe care donarea de plasmă îl poate avea în salvarea de vieți omenești.

„Pandemia de COVID-19 a evidențiat necesitatea activității de donare de plasmă - o componentă sanguină esențială, pe baza căreia se obțin terapii vitale pentru pacienții cu afecțiuni autoimune, imunodeficiențe primare și nu numai, cum ar fi de exemplu imunoglobulina”, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Dezvoltarea unui mecanism local de colectare de plasmă

Cele două asociații de pacienți amintesc în comunicat că, în săptămânii conștientizării importanței donării de plasmă, își manifestă speranța dezvoltării unui mecanism de colectare de plasmă și în România.

„Salutăm faptul că s-au făcut deja pași în acest sens, dar atragem atenția că aceștia trebuie continuați într-un ritm și mai susținut. Dezvoltarea unui mecanism local de colectare de plasmă ar asigura pacienților din România accesul la terapiile necesare, evitându-se pe viitor potențiale crize”, subliniază asociațiile de pacienți menționate mai sus.

Rata colectării de plasmă la nivel mondial și european a fost afectată major de pandemia de COVID-19, scăzând dramatic. Din acest motiv, este foarte probabil ca într-un viitor nu foarte îndepărtat efectele negative ale acestui fenomen să se facă simțite, spun reprezentanții Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune și ai Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe.

Totodată, unele medicamente vitale pentru pacienții care suferă de anumite forme de imunodeficiență primară sau de unele afecțiuni autoimune au ajuns să lipsească de pe piață.

„Cu ocazia Săptămânii conștientizării importanței donării de plasmă, apelul nostru este următorul: este nevoie de măsuri concrete, începând de azi și este nevoie de un cadru sustenabil și sigur, la standarde UE, pentru implementarea unui mecanism de colectare de plasmă, care sa protejeze pacienții români de potențiale discontinuități în aprovizionarea cu terapii care pot salva vieți”, a declarat Rozalina Lăpădatu, președintele APAA.

Rozalina Lăpădatu
Rozalina Lăpădatu, președintele APAA.

 

Uniunea Europeană depinde în proporție mai mare de 60% de plasma colectată în SUA, a amintit Otilia Stanga, președintele ARPID. Ea trage un semnal de alarmă, în sensul că trebuie colectată plasmă pentru fabricarea unor medicamente în țară:

„Având în vedere atât creșterea constantă a necesarului de plasmă, cât si scăderea numărului de donatori din ultimele luni, din cauza pandemiei, este imperios necesar să începem să colectăm cât mai curând plasmă pentru fabricarea de medicamente și în România. În caz contrar, viața pacienților cu imunodeficiențe primare va fi pusă în pericol”.

Credit foto: Gerd Altmann pe Pixabay

Etichete: tratament plasma terapii plasma colectare plasma plasma convalescenta aparate plasmafereza Terapia cu plasmă plasmafereza recoltare de plasma echipament de plasmafereză tratarea cu plasma donare plasma plasmă de la donator plasmă recoltare plasma rozalina lapadatu

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.