Anul acesta, Ziua Naţională a Transplantului (30 aprilie) a fost sărbătorită pentru a şasea oară, în ambianţa naturală a unei strălucitoare dimineţi de primăvară, dătătoare de optimism şi speranţă, la Clubul Diplomatic din Bucureşti. Organizatori: Romtransplant şi Fundaţia pentru Transplant (preşedinte, dr. Victor Zota). Programul manifestării a cuprins expuneri ale dnilor profesori doctori Irinel Popescu, Radu Deac, Andrei Firică şi luări de cuvânt ale unor persoane transplantate de multă vreme, ceea ce motivează caracterul jubilatoriu şi emoţional al întâlnirii – de peste un deceniu de la intervenţia operatorie (coincizând cu începerea Programului pentru transplantul de ficat) – chiar mai mult ca durată, pentru cei cu succes în transplantul de inimă. La microfon s-au aflat, de asemenea, coordonatori locali de transplant, personalităţi ale societăţii civile, iar în sală au asistat reprezentanţi media. Reuniunea a fost deschisă de un filmpledoarie pentru donarea de organe şi acceptul familiei pentru aceasta, intitulat: On the Side of the Life (producţie spaniolă). (...) "> Şansa celei de-a doua vieţi - Viața Medicală
Newsflash
Știri

Şansa celei de-a doua vieţi

de Dr. Mihail TOMŞA - mai 7 2010
Şansa celei de-a doua vieţi

   Anul acesta, Ziua Naţională a Transplantului (30 aprilie) a fost sărbătorită pentru a şasea oară, în ambianţa naturală a unei strălucitoare dimineţi de primăvară, dătătoare de optimism şi speranţă, la Clubul Diplomatic din Bucureşti. Organizatori: Romtransplant şi Fundaţia pentru Transplant (preşedinte, dr. Victor Zota). Programul manifestării a cuprins expuneri ale dnilor profesori doctori Irinel Popescu, Radu Deac, Andrei Firică şi luări de cuvânt ale unor persoane transplantate de multă vreme, ceea ce motivează caracterul jubilatoriu şi emoţional al întâlnirii – de peste un deceniu de la intervenţia operatorie (coincizând cu începerea Programului pentru transplantul de ficat) – chiar mai mult ca durată, pentru cei cu succes în transplantul de inimă. La microfon s-au aflat, de asemenea, coordonatori locali de transplant, personalităţi ale societăţii civile, iar în sală au asistat reprezentanţi media. Reuniunea a fost deschisă de un filmpledoarie pentru donarea de organe şi acceptul familiei pentru aceasta, intitulat: On the Side of the Life (producţie spaniolă). (...)
 

În alocuţiunea sa, urmărită cu un deosebit interes, dl prof. dr. Irinel Popescu, creatorul Programului Naţional de Transplant, a transmis salutul dlui Cseke Attila, ministrul sănătăţii, după care s-a referit nu numai la aspectele emoţionale ale revederii celor care trăiesc în sănătate la un deceniu de la primul transplant reuşit efectuat de echipa sa complexă de la Spitalul Clinic Fundeni (astăzi Institutul Clinic de Boli Digestive şi Transplant Hepatic), dar şi la paşii deloc uşori care au trebuit să fie făcuţi: pregătirea proprie profesională în centre de renume de peste hotare, cea a echipelor operatorii, asigurarea concursului permanent al anesteziştilor-reanimatori (conduşi de dl prof. dr. Dan Tulbure), apariţia, în 1998, a Legii transplantului în România, participarea la Comisia de Transplant de pe lângă Consiliul Europei, crearea Agenţiei Naţionale de Transplant etc., la nenumăratele obstacole ce se ivesc mereu în cale, cum ar fi situaţia dificilă actuală a Agenţiei (în urma „scandalului“ fertilizării in vitro, izbucnit la o clinică privată). Dsa a explicat de ce este necesar un lobby continuu pentru acceptarea de către populaţie, de către familii, a donării de organe în situaţiile de moarte cerebrală, de ce apare ca obligatorie pentru sporirea credibilităţii în faţa decidenţilor politici implicarea asociaţiilor de pacienţi, a înşişi pacienţilor transplantaţi, pentru susţinerea ritmicităţii acestei activităţi de o complexitate deosebită: mai mulţi donatori, mai multe vieţi salvate!
    Dl prof. dr. Radu Deac (Tg. Mureş) a relatat îndelungata sa experienţă în transplantul de cord, emoţionând audienţa prin referirea la câteva cazuri dramatice trăite, pentru fiecare dintre etapele ce se succed de la aflarea existenţei unui posibil donator, recoltarea organului respectiv, transportul acestuia uneori în condiţii meteorologice nefavorabile, mobilizarea în orice moment al zilei ori al nopţii a echipei operatorii, până la momentul unic, acela când cordul transplantat începe să funcţioneze (primele contracţii cardiace), aducând o a doua viaţă în organismul fostului condamnat la exitus. Dsa a accentuat necesitatea educaţiei, a instruirii, a schimbării mentalităţii populaţiei în privinţa acceptului informat pentru donare. Dl prof. dr. Andrei Firică a vorbit despre progresul uluitor din ultimele decenii în activitatea de transplant, despre necesitatea existenţei unei bănci de ţesuturi. Foşti bolnavi – din diverse pături sociale şi din diferite localităţi ale ţării – şi-au relatat trăirile şi au mulţumit medicilor, îndeosebi dlui prof. dr. Irinel Popescu, pentru şansa unică de a li se reda viaţa.
    Cu prilejul reuniunii a fost lansat numărul 6/ aprilie 2010 al periodicului Medica Academica, un produs Tarus Media, periodic ce apare sub egida Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. Faţă de numerele precedente, observăm o îmbogăţire tematică şi o îmbunătăţire a tehnoredactării. Mai multe pagini sunt consacrate iniţiatorului Programului de Transplant Hepatic în România, dl prof. dr. Irinel Popescu (un interviu bogat în substanţă medicală, o cronologie a transplantului hepatic la noi, un scurt curriculum vitae, enunţarea unor tehnici chirurgicale în premieră introduse de acesta).
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe