Newsflash
Știri

Sancțiuni la centrul de vaccinare anti-COVID de la spitalul din Rădăuți

de Dorina Novac - ian. 28 2021
Sancțiuni la centrul de vaccinare anti-COVID de la spitalul din Rădăuți

Coordonatorul centrului de vaccinare de la Spitalul Municipal Rădăuți a fost amendat cu 5.000 de lei, după ce s-a constatat că 563 de persoane au fost imunizate deși se încadrau în etapa a treia.

La cererea Ministerului Sănătății, inspectorii sanitari din cadrul DSP Suceava au efectuat un control la centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Municipal Rădăuți, după ce s-a constatat că, în perioada 15-23 ianuarie au fost imunizate în acest centru 563 de persoane marcate ca eligibile pentru etapa a treia de vaccinare.

sanctiuni centru de vaccinare
Sursă imagine: unsplash.com

Ministerul Sănătății (MS) a menționat că controlul a avut ca scop verificarea  modului de aplicare a  Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România în acest centru.

„La momentul controlului, inspectorii DSP Suceava au constatat că persoanele venite pentru imunizare în centrul de vaccinare nu erau verificate în aplicația Rovaccinare pe baza CNP-ului și nici în listele de pacienți programați pentru ziua în curs. Listele cu pacienți pentru ziua în curs erau trimise pe WhatsApp de către medicul coordonator din DSP către directorul medical al spitalului și redirecționate mai apoi de acesta personalului care asigură paza centrului pentru a permite accesul în unitate a pacienților programați”, potrivit unui comunicat.

În centrul de vaccinare pacienții au fost primiți în baza programărilor printate sau mesajelor sms, iar în cazul pacienților programați de medicul de familie, pe baza declarației acestora.

„Inspectorii sanitari au verificat listele de pacienți programați și au constatat că sunt pacienți în dreptul cărora nu sunt completate toate câmpurile din platforma de programare (nu sunt trecute datele de identificare a celui care a programat și nici nu există câmp în care să fie  trecută categoria populațională din care face parte, îngreunând astfel verificarea modului de programare)”, transmite MS.

Centrul de vaccinare din cadrul spitalului a fost organizat pentru personalul medico-sanitar inclus în prima etapă de vaccinare, apoi activitatea centrului a fost prelungită pentru personalul din etapa a doua. În Municipiul Rădăuți nu există alte centre comunitare deschise.

S-a mai constatat că centrul de vaccinare nu a fost reoptimizat pentru a doua etapă de vaccinare și pentru un număr mai mare de solicitări de vaccinare. Nu se asigură personalul pentru fiecare punct din structura centrului, fiind adus personal din spital, prin rotație.

În urma celor constatate, medicul coordonator al centrului a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 5.000 de lei.

„Inspectorii sanitari au recomandat reinstruirea personalului privind utilizarea și operarea mijloacelor informatice, respectarea prevederilor legale privind evidența persoanelor vaccinate și respectarea prevederilor  HG 103/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare  împotriva COVID-19 și a OMS nr. 2171/2020 pentru stabilirea Normelor privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19”, transmite sursa citată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe