Newsflash
Știri

Sănătatea și ziua de după mâine

de Liliana MUNTEANU - oct. 14 2016
Sănătatea și ziua de după mâine
     Sănătatea este subiectul momentului în România, ea reprezentând, cel puțin în teorie, o prioritate atât pentru populație, cât și pentru autorități. Gândit să ofere tuturor românilor acces egal și gratuit la servicii de sănătate, sistemul public este vizibil depășit la toate capitolele (resurse umane, medicamente, echipamente medicale, unități sanitare), livrând, în general, servicii medicale „la volum“. În lipsa unui leadearship real, care să-și asume o viziune strategică pe termen mai lung, schimbarea în sistemul public de sănătate s-a făcut aproape exclusiv sub presiunea unor crize acute, cu efect limitat, inconsistent și profund determinat politic.
     Acestea sunt doar câteva din concluziile unui studiu la nivel național realizat, în perioada martie–aprilie 2016, de GfK, companie de cercetări de piață, la propunerea asociației Local American Working Group (LAWG). Obiectivul studiului a fost investigarea atitudinilor, percepțiilor și așteptărilor cu privire la sistemul public de sănătate din România. Subiecții au fost stakeholderi relevanți din sistem, de la pacienți, profesioniști în domeniul sănătății, la manageri de spitale, lideri de opinie și reprezentanți ai autorităților.
     Îmbinând metodologia calitativă (focus-grupuri și interviuri), cu abordarea cantitativă (rezultate statistice reprezentative pentru populația generală) și punând laolaltă emoții și experiențe umane individuale, studiul oferă un tablou detaliat și actual al atitudinilor românilor față de sănătate și sistemul de sănătate publică, punctează nevoile și așteptările lor, detaliind nevoile și direcțiile de schimbare ale sistemului de sănătate din perspectiva fiecărei categorii investigate.
     Decalajele sistemului de sănătate din România față de celelalte state membre UE sunt majore și necesită un efort constant și consolidat de combatere. Din perspectivă națională, încercările de îmbunătățire ale acestuia au fost fragmentate și volatile, iar efectele se resimt atât la nivel social, cât și economic. Dar mai important decât atributele negative asociate sistemului de sănătate este pachetul de soluții pe care cei intervievați l-au propus.
     Este din ce în ce mai evidentă nevoia de a înțelege exact unde suntem, ce ne dorim și, în paralel, nevoia de a contura o viziune pentru sănătate pe termen lung, un cadru stabil de implementare, în dialog cu toate părțile implicate. Acesta este tabloul care a stat la baza construcției conferinței „Think­Health – Viitorul sistemului de sănătate din România – Ziua de după mâine“, care se va desfășura în ziua de 13 octombrie, la București.
     Complexitatea informațiilor din studiul al cărui inițiator este LAWG reprezintă o invitație la dezbatere și înțelegere, la a găsi soluții de schimbare realiste, consistente și cu impact pozitiv, care să implice și să responsabilizeze toți actorii sistemului românesc de sănătate. Mai multe detalii la www.pointpa.ro/think-health.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe