Newsflash
Știri

Sănătatea, o prioritate pentru români

de Cristina GHIOCA - dec. 10 2021
Sănătatea, o prioritate pentru români

Mai mult de 64% dintre români consideră Sănătatea ca fiind cel mai important domeniu al vieţii sociale din România, arată rezultatele celui mai recent Barometru de sănătate publică. Pe locurile următoare se situează Educaţia și Economia.

Peste o mie de persoane din întreaga ţară au participat la cel de-al doilea Barometru de sănătate publică realizat de LARICS, în parteneriat cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM). Rezultatele sondajului au fost prezentate luni, 6 decembrie, în cadrul unei reuniuni organizate în format hibrid. Datele au fost culese în perioada 1-19 noiembrie a.c., prin interviuri telefonice. Potrivit rezultatelor, 64,3% dintre respondenţi au indicat Sănătatea ca fiind cel mai de interes domeniu, ea fiind urmată de Educaţie și Economie.

Întrebaţi despre intenţia de a se vaccina împotriva COVID-19, peste 67% dintre respondenţi au declarat că o vor face în următoarea perioadă sau că au început deja schema de vaccinare ori că sunt deja vaccinaţi. Conf. univ. Darie Cristea, director executiv al Centrului de Cercetări Sociologice LARICS, a subliniat că datele au fost culese într-o perioadă în care se vorbea foarte mult despre obligativitatea vaccinării. El și-a exprimat însă speranţa ca această proporţie să fie atinsă în luna februarie a anului viitor. Pe categorii de vârstă, persoanele peste 65 de ani s-au arătat cele mai dispuse să se vaccineze, în timp ce peste 24% dintre tinerii între 18 și 24 de ani au declarat ferm că nu vor să se vaccineze.

Idei cu priză la public

Peste 93% dintre respondenţi și-au motivat ezitarea sau refuzul de a se vaccina prin faptul că au auzit că și persoanele vaccinate pot lua și transmite virusul. Teama de efecte secundare a fost invocată de peste 87% dintre participanţii la sondaj, în timp ce 84,5% au afirmat că ezită sau nu vor să se vaccineze deoarece sunt de părere că autorităţile nu spun adevărul despre pandemie și vaccin. „Din păcate, ideea că persoanele vaccinate pot lua și transmite boala a prins foarte bine la public. (...) Discursul conspiraţionist are priză mai mult la publicul tânăr și foarte tânăr. Chestiunea efectelor adverse probabil ar trebui explicată mai bine”, a subliniat directorul LARICS. De altfel, 55% dintre respondenţi consideră că autorităţile, medicii și cei din industria medicamentelor mai degrabă ascund lucruri despre boli, medicamente, vaccinuri etc.

Util și inutil în pandemie

Trei sferturi din populaţia adultă a României înţeleg că este normal să fie respectate măsurile impuse de contextul pandemic. Dezinfectarea mâinilor, distanţarea fizică faţă de alte persoane, izolarea în casă la primele simptome sunt măsuri apreciate ca utile de peste 90% dintre respondenţi. La polul opus se situează măsuri precum: purtarea măștii pe stradă, indicată ca inutilă de aproape 65% dintre respondenţi; restricţiile privind deplasările după anumite ore și cele adresate persoanelor nevaccinate. Întrebaţi despre sursele de informare despre vaccin și vaccinare, aproape 60% dintre respondenţi au spus că își iau informaţiile de la televizor, pe locurile următoare aflându-se internetul (55,3%) medicul și farmaciile (49,6%), iar ultima poziţie fiind ocupată de reţelele sociale.

Când vine însă vorba despre aflarea unor informaţii din domeniul Sănătăţii, altele decât cele despre vaccin, 61% dintre respondenţi au spus că apelează la medicul de familie sau la alt specialist, peste 25% la reţelele sociale sau internet și aproape 8% la farmacii. Faţă de rezultatele sondajului de anul trecut, a crescut cu 10% numărul persoanelor care se informează de la medicul de familie și a scăzut cu aproape 9% numărul celor care se informează din farmacii, a arătat conf. univ. Darie Cristea.

La medic, doar la nevoie

Atunci când vine vorba despre sănătatea lor, peste 47% dintre respondenţi au spus că merg la medic doar dacă simt că au o problemă de sănătate sau anumite simptome; puţin peste 30% au afirmat că merg la consult regulat și respectă indicaţiile medicilor, în timp ce 22% au declarat că își iau singuri medicamente dacă au o problemă și merg la medic doar dacă aceasta nu se rezolvă. De altfel, aproape 45% dintre respondenţi se consideră sănătoși, în timp de aproape 25% cred că au mici probleme de sănătate, dar nu au fost încă la medic pentru investigaţii.

În situaţiile în care apelează la servicii medicale, pe lângă tratamentul propriu-zis pentru afecţiunile de care suferă, aproape 35% dintre respondenţi consideră important să aibă acces la aparatură modernă și medicamente inovatoare, în timp ce 21% spun că este important să beneficieze de servicii medicale gratuite sau compensate.

În încheierea discuţiilor pe marginea Barometrului, conf. dr. Diana Loreta Păun a arătat că percepţia respondenţilor despre Sănătate ar trebui să pună pe gânduri lumea medicală și autorităţile: „Este esenţială investiţia în educaţia pentru sănătate, în alfabetizarea sanitară, pentru restabilirea încrederii pacientului în sistemul de sănătate, astfel încât acesta să înţeleagă beneficiile știinţei și ale cercetării medicale și să nu cadă în capcana dezinformării”. În opinia sa, pandemia a adus în atenţie necesitatea de a investi mai mult în sistemul de sănătate și în infrastructura medicală de înaltă performanţă, așa cum arată și rezultatele Barometrului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe