Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Salmonella produce o treime din toxiinfecțiile din Europa

Viața Medicală
Dr. Laura Davidescu vineri, 13 decembrie 2019, ora 10:06

Unul din trei focare de toxiinfecție din Uniunea Europeană în 2018 a fost cauzat de Salmonella, relevă un raport EFSA și ECDC.

În 2018, statele membre ale Uniunii Europene au raportat peste 5 146 de focare de toxiinfecție alimentară, afectând aproape 50 000 de persoane, de o treime dintre ele fiind responsabilă Salmonella.

Focarul de toxiinfecție este definit ca un incident în cursul căruia cel puțin două persoane sunt afectate de aceeași maladie, provenită din același aliment sau băutură contaminată.

Cele mai multe focare de salmoneloză au fost întregistrate în Slovacia Spania și Polonia (67%) și în majoritatea cazurilor alimentele incriminate au fost ouăle.

De altfel, salmoneloza este a doua cea mai frecventă cauză de boală gastrointestinală în Europa (peste 91 000 cazuri), după infecțiile cu Campylobacter (246 000).

Infecțiile cu virusurile West Nile și STEC
au atins niveluri neobișnuit de mari

Tot în 2018 s-au înmulțit foarte mult infecțiile cu virus West Nile, ele fiind de șapte ori mai numeroase față de anul precedent (1605 cazuri față de 212).

“Încă nu putem spune cu certitudine motivele pentru care a apărut acest vârf. Factori precum temperatura, umiditatea sau ploile influențează activitatea sezonieră a țânțarilor și s-ar putea să aibă un rol. Nu putem prezice cât de extinsă va fi activitatea acestui virus anul viitor, dar știm că West Nile circulă activ în numeroase țări din UE, afectând oamenii, caii și păsările. Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor va lua măsuri pentru a supraveghea și a comunica modul în care poate fi controlat acest vector ,” a declarat directorul științific al ECDC, Mike Catchpole.

Cele mai multe infecții cu virus West Nile au fost raportate de Italia (610), Grecia (315) și România (277).

Raportul EFSA și ECDC conține date și despre alți agenți infecțioși, precum STEC (E. Coli producătoare de shigatoxină), Listeria, Mycobacterium bovis, Brucella, Yersinia, Trichinella, Echinococcus, Toxoplasma, rabia, Coxiella burnetii (febra Q) și Francisella Tularensis.

Citește raportul integral aici.

S-ar putea să te intereseze și:

Igiena mâinilor în prevenția infecțiilor nosocomiale

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Etichete: west nile infectii microbiologie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC