Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Să nu-i uităm pe cei ce uită!

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ vineri, 25 septembrie 2009

La sfârşitul anului trecut, potrivit OMS, peste 30 de milioane de persoane din întreaga lume sufereau de boala Alzheimer, numărul lor crescând cu 4 milioane anul acesta. În ţara noastră, până acum au fost diagnosticate aproximativ 230.000 de cazuri (doar 10% din numărul total de bolnavi!). (...)

   La 21 septembrie este marcată Ziua Internaţională Alzheimer, pentru a trage un semnal de alarmă asupra gravităţii maladiei, a neputinţei bolnavilor şi în vederea sensibilizării tuturor factorilor implicaţi în sprijinirea acestor persoane. Cu acest prilej, în Capitală a avut loc o conferinţă de presă, la care au participat dnele conf. dr. Cătălina Tudose, preşedinte al Societăţii Române Alzheimer (SRA), dr. Ileana Botezat Antonescu, director al Centrului Naţional de Sănătate Mintală, dr. Raluca Scripcă, de la Centrul Memoriei, Mihaela Ionescu, director DGASPC sector 3, dnii prof. dr. Tudor Udriştoiu, secretarul Comisiei de Sănătate a Senatului, conf. dr. Gabriel Prada, director medical al Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan“ şi preşedinte al Societăţii Române de Gerontologie şi Geriatrie, aparţinători ai persoanelor cu această afecţiune (Roxana Braga, vorbitor). A fost trecută în revistă activitatea SRA – Societatea română de sprijin a vârstnicilor şi suferinzilor cu afecţiuni de tip Alzheimer – fondată în 1992, ce se ocupă de asistenţa comunitară (socială şi medicală) a vârstnicilor cu tulburări psihice de tip demenţial, ajutând şi familiile acestora, având numeroase proiecte finalizate sau în derulare. În 2000 a fost înfiinţat Centrul Memoriei – centrul pentru depistarea precoce, diagnosticul şi tratamentul tulburărilor cognitive, proiect de parteneriat între SRA şi Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Al. Obregia“, serviciu de tip ambulator, având o echipă pluridisciplinară – psihiatru, psiholog, neurolog, asistent social, asistent medical. Pe site-ul SRA: www.alz.ro, cei interesaţi găsesc informaţii utile şi sunt încurajaţi să comunice pe forum.
   Frecventă, dar subdiagnosticată în ţara noastră, maladia necesită, pe lângă tratamentul medicamentos, şi intervenţii nefarmacologice (terapie ocupaţională). Este necesară educarea personalului care acordă îngrijire, instituirea cadrului legislativ de formare şi recunoaştere (în nomenclatorul de profesii) a terapeuţilor ocupaţionali. Sunt foarte puţine centre de îngrijire (rezidenţiale, de tip „respiro“) a acestor bolnavi, în ciuda necesităzţilor din ce în ce mai crescute. Un exemplu de succes în domeniu este DGASPC a sectorului 3, care are astfel de unitate şi proiecte de viitor în domeniu. S-a reclamat de către aparţinători inexistenţa unei legislaţii care să-i sprijine şi să aloce fonduri pentru îngrijirea persoanelor cu Alzheimer, dezinteresul clasei politice, al decidenţilor din Sănătate pentru acest subiect.
   S-a anunţat lansarea unui concurs intitulat „Decalogul Alzheimer“, care îi invită pe tineri să realizeze scurtmetraje în acord cu cele zece semne frecvente în depistarea bolii (pierderi de memorie, dificultăţi în îndeplinirea îndatoririlor, tulburări de limbaj, dezorientare temporo-spaţială, tulburări de judecată, probleme cu gândirea abstractă, punerea lucrurilor în locuri nepotrivite, tulburări ale dispoziţiei, modificări ale personalităţii, lipsa iniţiativei). Filmele câştigătoare vor face parte dintr-o campanie de conştientizare a problematicii Alzheimer, care se va derula anul viitor.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.