Newsflash
Știri

Să ne amintim de Lewis Thomas

de Prof. dr. Valeriu RUSU - sept. 18 2009
Să ne amintim de Lewis Thomas

„Curajul meu se aplatizează“, scria odinioară Montaigne, cu onestitate şi francheţe, în „Essais“, despre care s-a afirmat că este o capodoperă scrisă de un om de rând. Peste vreo două secole (în 1741), Voltaire încerca parcă să neutralizeze conotaţia negativă a cuvântului, ca „partizan al aplatizării Terrei la poli“. (...)

   În zadar, deoarece ulterior termenul a evoluat în sensul sugerat de întemeietorul eseului modern. Iar în prezent s-a ajuns la cea mai teribilă invazie aplatizantă. În domeniul biomedical, această degradare se manifestă prin ignorarea sau uneori chiar prin contestarea unor personalităţi. Iar în acest articol mă voi referi la Lewis Thomas (1913–1993), una dintre cele mai strălucitoare minţi din medicina secolului al XX-lea. Pe care în zadar îl veţi căuta printre autorii traduşi în română. Dimpotrivă, în orice librărie se găsesc numeroase tomuri cu elucubraţii despre medicina vibraţională, medicina cuantică, vindecarea cuantică, tot soiul de bioenergii imaginare (orice, fără nici o relaţie cu bioenergetica celulară), miracole (uneori asociate cu medicamente salvatoare), conexiuni psihospirituale cu bolile în funcţie de imaginaţie şi de diverse scrieri asimilate de-a valma etc. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe