Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Să ne amintim de Lewis Thomas

Viața Medicală
Prof. dr. Valeriu RUSU vineri, 18 septembrie 2009

„Curajul meu se aplatizează“, scria odinioară Montaigne, cu onestitate şi francheţe, în „Essais“, despre care s-a afirmat că este o capodoperă scrisă de un om de rând. Peste vreo două secole (în 1741), Voltaire încerca parcă să neutralizeze conotaţia negativă a cuvântului, ca „partizan al aplatizării Terrei la poli“. (...)

   În zadar, deoarece ulterior termenul a evoluat în sensul sugerat de întemeietorul eseului modern. Iar în prezent s-a ajuns la cea mai teribilă invazie aplatizantă. În domeniul biomedical, această degradare se manifestă prin ignorarea sau uneori chiar prin contestarea unor personalităţi. Iar în acest articol mă voi referi la Lewis Thomas (1913–1993), una dintre cele mai strălucitoare minţi din medicina secolului al XX-lea. Pe care în zadar îl veţi căuta printre autorii traduşi în română. Dimpotrivă, în orice librărie se găsesc numeroase tomuri cu elucubraţii despre medicina vibraţională, medicina cuantică, vindecarea cuantică, tot soiul de bioenergii imaginare (orice, fără nici o relaţie cu bioenergetica celulară), miracole (uneori asociate cu medicamente salvatoare), conexiuni psihospirituale cu bolile în funcţie de imaginaţie şi de diverse scrieri asimilate de-a valma etc. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

  

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC